Χταποδάκι με μέλι και κρόκο Κοζάνης


Ο κρόκος Κοζάνης, το ελληνικό σαφράν, τονίζει όμορφα τη γεύση του χταποδιού και όλων των θαλασσινών. Γίνεται νοστιμότατος μεζές με μπόλικη σάλτσα για μακαρόνια ή ψωμάκι.

Συστατικά:
1 κιλό χταπόδι μεσαίο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
4 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ πελτέ τομάτας
1 κονσέρβα 400 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο
1 κ.σ μέλι
1 πρέζα κρόκο Κοζάνης
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 φύλλο δάφνης

Οδηγίες:
1. Πλένουμε καλά το χταπόδι.
2.Το βάζουμε στην κατάψυξη και το αποψύχουμε πριν την χρήση για να είναι πιο μαλακό.  Στην αγορά πλέον κυκλοφορεί και έτοιμο καθαρισμένο χταπόδι (κατεψυγμένο). Για την απόψυξη το τοποθετούμε από την προηγουμένη στο ψυγείο.
3. Βάζουμε το χταπόδι με ελάχιστο νερό σε μια κατσαρόλα μαζί με το φύλλο δάφνης και σιγοβράζουμε για περίπου 20΄ μέχρι να κοκκινίσει. Αν θέλουμε να το σερβίρουμε με μακαρόνια, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
4.Το σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει. Δεν βάζουμε αλάτι αμέσως γιατί το χταπόδι συνήθως έχει αρκετό δικό του.
5. Παράλληλα φτιάχνουμε τη σάλτσα.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι σε 4 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε τον πελτέ και το σκόρδο.
6.Προσθέτουμε το ντοματάκι και το μέλι και βράζουμε για περίπου 10΄ μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
7.Λίγο πριν τελειώσει να βράζει το χταπόδι προσθέτουμε τη σάλτσα και τα βράζουμε όλα μαζί για 10΄ περίπου να μελώσουν.

Tips
Το συνοδεύουμε με μακαρόνια για ένα πιο ολοκληρωμένο γεύμα ή το σερβίρουμε σκέτο παρέα με ένα καλό κόκκινο κρασί για μεζέ.

gourmed.gr
Share on Google Plus

About Εύα Φράγκου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.