Λέμε ΝΑΙ σε 3 υπερτροφές



Πλιγούρι - Κινόα - Βρώμη. 3 υπερτροφές που δικαιολογούν τη φήμη τους και διεκδικούν μια θέση στο τραπέζι μας. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να μάθουμε τι θησαυρούς κρύβουν.
Τα συστατικά τους ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής κι ενός υγιεινού τρόπου ζωής προκειμένου να επωφεληθούμε στο έπακρο από τα θρεπτικά τους συστατικά.


Πλιγούρι

Aπό τις πιο θρεπτικές τροφές που μπορείτε να βρείτε στα ράφια του σουπερμάρκετ, το πλιγούρι είναι νόστιμο, έχει πληθώρα βιταμινών και φροντίζει τη σιλουέτα σας.
Γιατί να το προτιμήσετε
* Tο πλιγούρι είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Σε σχέση με άλλα δημητριακά, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή του ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο ήπια. 
* Eπιπλέον, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, θεωρείται ότι έχει υψηλό δείκτη κορεσμού ή με άλλα λόγια σάς χορταίνει περισσότερο σε σύγκριση με άλλες πηγές υδατανθράκων.
* Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος B, όπως η θειαμίνη, το φυλλικό οξύ  και ιδιαίτερα η νιασίνη, που είναι απαραίτητες για τον ομαλό μεταβολισμό και τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.


Κινόα
Τα Ηνωμένα Έθνη την έχουν κατατάξει στις «χρυσές τροφές», ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) το έχει αναγνωρίσει ως τρόφιμο με υψηλή θρεπτική αξία και με εντυπωσιακή βιοποικιλότητα.

Γιατί να την προτιμήσετε
* H περιεκτικότητα του κινόα σε πρωτεΐνες είναι πολύ υψηλή (12%), όμως το σημαντικότερο είναι ότι, σε αντίθεση με την πλειονότητα των φυτικών τροφών, προμηθεύει τον ανθρώπινο οργανισμό με τα απαραίτητα αμινοξέα, που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα των πρωτεϊνών που περιέχει πλησιάζει εκείνη των γαλακτοκομικών, του κρέατος, των πουλερικών και των ψαριών. Η λήψη πρωτεϊνών είναι αναγκαία για τον οργανισμό και έχει ενεργό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του, όπως στη λειτουργία του μυϊκού συστήματος και τη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών.

* Περιέχει διπλάσιο σχεδόν ασβέστιο από το ρύζι. Επιπλέον, δεν περιέχει γλουτένη και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
* Μελέτες έχουν δείξει ότι το κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές φυτοθρεπτικές ουσίες. Παράλληλα, έχει πολυακόρεστα (και ω3) λιπαρά, που είναι πολύ σημαντικά για την υγεία της καρδιάς μας και όχι μόνο. Επίσης περιέχει φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Σε σύγκριση με το ρύζι η περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο είναι σχεδόν πενταπλάσια, ενώ σε φώσφορο περίπου τεραπλάσια. Έχει επίσης πολύ περισσότερο κάλιο και χαλκό, δυο συστατικά που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος.


Βρώμη

Η βρώμη αποτελεί τα τελευταία χρόνια αντικείμενο ιδιαίτερης ερευνητικής ενασχόλησης. Είναι αλήθεια ότι οι μελέτες δείχνουν πολλά ευεργετικά οφέλη και «υπεροχή» συγκριτικά με άλλους καρπούς. Σαφώς, λοιπόν, και συστήνεται ανεπιφύλακτα για την καθημερινή μας διατροφή.
Γιατί να την προτιμήσετε
* Η βρώμη θεωρείται ιδιαίτερα υγιεινή τροφή. Η ανακάλυψη μετά από κλινικές έρευνες ότι η βρώμη μειώνει τις ποσότητες της LDL χοληστερίνης («κακή») στο αίμα την έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια.
* Ίσως το «κορυφαίο» δημητριακό για την καλή υγεία του εντέρου. Περιέχει υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, που δρουν σαν φυσικά πρεβιοτικά. Είναι πραγματικά μια «βόμβα» φυτικών ινών.


*Οι γενικές πληροφορίες για τη διατροφική αξία των τροφίμων βασίστηκαν στην επίσημη βάση ανάλυσης τροφίμων του USDA (United States Department of Agriculture Food Composition Databases).

Πηγή vita.gr

Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.