Χταπόδι σαλάτα από την Πάρο


Χταπόδι σαλάτα με πατάτες, μια θαλασσινή σαλάτα του ονείρου! Μαγικές μυρωδιές αγαπημένες γεύσεις!

Υλικά Συνταγής
1 φρέσκο χταπόδι γύρω στο 1 ½ κιλό
1 φλ. παρθένο ελαιόλαδο
1 φλ. ξίδι από κρασί
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 δαφνόφυλλο
5-6 κόκκους μαύρο πιπέρι
1 κ.σ. ρίγανη

Για την σαλάτα
3 πατάτες βρασμένες
10 ελιές
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
λίγο αλάτι
λίγα κρίταμα τουρσί
λίγα καπαρόφυλλα
λίγη ρίγανη
αγουρέλαιο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Ξεκινάμε να φτιάξουμε το χταπόδι σαλάτα με πατάτες, καθαρίζοντας πρώτα το χταπόδι. Το πλένουμε και το στραγγίζουμε. Το βάζουμε σε κατσαρόλα με τη γούλα (κουκούλα) προς τα πάνω. Το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξίδι και το κρασί. Ρίχνουμε μέσα το δαφνόφυλλο και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 40΄  ή έως ότου μαλακώσει (ανάλογα με το πόσο καλά είναι χτυπημένο το χταπόδι).

Όταν μαλακώσει, το βγάζουμε σε πιατέλα. Έτσι ζεστό το πασπαλίζουμε με ρίγανη. Μόλις κρυώσει, κόβουμε σε μπουκιές. Το βάζουμε σε γυάλινο σκεύος και το περιχύνουμε με τα ζουμιά μέσα στα οποία έβρασε. Ανακατεύουμε με προσοχή να ντυθεί κάθε κομμάτι χταποδιού με τα ζουμιά του και το διατηρούμε σκεπασμένο στο ψυγείο.

Όταν το σερβίρουμε, το περιχύνουμε με ωμό ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες ξίδι. Μάθετε όλα τα μυστικά για να μαγειρέψετε σωστά το χταπόδι.

Για την σαλάτα
Καθαρίζουμε τις πατάτες όσο είναι ζεστές και τις σπάμε με πιρούνι σε χοντρά κομμάτια σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε τα μισά κομμάτια από το χταπόδι μαζί με τα ζουμάκια του. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ραντίζουμε με λίγο αγουρέλαιο και λίγες σταγόνες ξύδι από κρασί.

Ανακατεύουμε και σερβίρουμε. ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!

argiro.gr
Share on Google Plus

About Εύα Φράγκου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.