ΓΥΝΑΙΚΑ …το αυριο των πολιτισμων !...Η ησυχη δυναμη για την πανανθρωπινη ειρηνη…..

 "Η Τραγική Ηρωίδα ως Σύμβολο στη Σύγχρονη Κοινωνία: Θέση και ρόλος της γυναίκας στην  Κοινωνία"…Αλήθεια πόσα καρδιοχτυπήματα, αμέτρητα για τον καυμό της μάννας…και πόσα γλυκά σαγαπώ πίσω από το τζάμι του σχολικού λεωφορείου στο πρώτο της ταξίδι από την μικρή μου….., και άλλα τόσα από την άλλη όχθη του έρωτα … τότε αλλά και σήμερα ίδιο το ζητούμενο: η γυναίκα που θυσιάζεται, που βιάζεται, κακοποιείται κι όμως αντιστέκεται με κάθε μέσο και διεκδικεί το ρόλο της: να μοιράζεται στα ίσα τη ζωή με τους άνδρες που η ίδια γαλούχησε να είναι δυνατοί, σκληροί, να άρχουν, να πολεμούν και να ορίζουν τις τύχες του κόσμου.    
Μουσουλμάνες γυναίκες βλέποντας με τα δικά τους μάτια τον κόσμο, μαθαίνοντας τη φιλοσοφία της θρησκείας τους, μελετώντας την ιστορική διαδρομή τους…. και στο Βιετνάμ οι γυναίκες διεκδικούν ίσα δικαιώματα, πλήγονται από τις ίδιες κοινωνικοπολιτικές αδικίες…. την γυναίκα μετανάστρια, προσφυγοπούλα,   τη σύγχρονη τραγική ηρωίδα σε κάθε τόπο.
Βία και διακρίσειςΑπό τη γέννηση ως το θάνατο, σε περιόδους ειρήνης όσο και πολέμου, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διακρίσεις και βία από την πολιτεία, την τοπική κοινωνία και την οικογένεια. Η βρεφοκτονία κοριτσιών στερεί από αμέτρητες μητέρες την ίδια τη ζωή. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια γυναίκες κακοποιούνται από το σύζυγο ή το σύντροφό τους, από συγγενείς, από φίλους και αγνώστους, παρενοχλούνται από εργοδότες και συναδέλφους. Στις ένοπλες συγκρούσεις, η βία κατά των γυναικών χρησιμοποιείται συχνά ως όπλο πολέμου, με σκοπό να ταπεινώσει τις ίδιες ή και την κοινότητα στην οποία ανήκουν.
Οι αλήθειες που  "τρυπούν" κυριολεκτικά το νου μας. "Η γυναίκα μάς παρουσιάζει καθημερινά τη δύναμή της, την ικανότητα προσφοράς της, τις αξίες της. Δεν είναι τυχαίο το ότι από την αρχαιότητα έως σήμερα βασικό πρόσωπο υπήρξε πάντοτε η γυναίκα." "Οι γυναίκες στο αρχαίο δράμα δεν υπερβαίνουν τα όρια του φύλου τους"."Εξετάζοντας διαχρονικά τις αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας διαπιστώνουμε ότι εξακολουθεί να υφίσταται η ανισότητα των φύλων στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή. Σήμερα, η γυναίκα μπορεί να είναι νομικά ισότιμη αλλά δεν είναι πάντοτε κοινωνικά ισότιμη με τον άνδρα. Η ελληνική κοινωνία αναγνωρίζει την τεράστια σημασία του ρόλου της γυναίκας κυρίως μέσω των συνταγματικών διατάξεων που κατοχυρώνουν την ισοτιμία άνδρα και γυναίκας." "Παρόλο που συνηθίζουμε να λέμε ότι βρισκόμαστε στον αιώνα της ισότητας, χρειάστηκε μία Διεθνής Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Διάσκεψη Κορυφής της Βιέννης το 1993, για να αναγνωρισθούν τα δικαιώματα των γυναικών ως ανθρώπινα δικαιώματα". Τόσα και άλλα πολλά γευθήκαμε τις τελευταίες ημέρες.
Αξίζει να σχολιαστεί.. "Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των τελευταίων ετών είναι η αύξηση του αριθμού των γυναικών που μεταναστεύουν μόνες τους για να εργαστούν κυρίως στο τομέα των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας. Ωστόσο, η έλλειψη σχετικής και επιτακτικά απαραίτητης νομοθεσίας τόσο στη γενέτειρα πατρίδα, όσο και στη χώρα μετανάστευσης έχει δημιουργήσει φαινόμενα διακρίσεων και εκμετάλλευσης παντός τύπου. Το Ψήφισμα 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το πρώτο επίσημο Διεθνές κείμενο το οποίο αναγνωρίζει στη γυναίκα γενικότερα "ρόλο κλειδί" στην προώθηση της διεθνούς ισορροπίας και ασφάλειας και δεν πρέπει να παραμείνει το μοναδικό, κυρίως, όσον αφορά την εφαρμογή του". Μεταξύ άλλων, Flora S. Kaplan, Ανθρωπολόγος, Μουσειολόγος, Καθηγήτρια στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης:"Η μελέτη της προφορικής παράδοσης των ανθρώπων της πόλης Benin της Νιγηρίας αποκαλύπτουν ότι οι ρόλοι των γυναικών του παρελθόντος είναι διαχρονικοί και βρίσκουν ανταπόκριση και στα σημερινά δεδομένα. Αυτοί οι ρόλοι είναι απόρροια όχι μόνο του φύλου αλλά και του πολιτισμού και των κοινωνικών επιταγών που αυτοί δημιουργούν".
 Patrizia Molinari, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης:
"Το σώμα της γυναίκας τόσο στους πίνακες όσο και στην πραγματικότητα είναι ένα σύμβολο που αποκαλύπτει ανάλογα με τον τρόπο παρουσίασής του την ταυτότητά της".
Η ημέρα της γυναίκας δεν είναι μια απλή γιορτή, είναι ημέρα αναζήτησης τρόπων που θα εξισωθούν οι δυο πλευρές και βέβαια μιλάμε για χώρες τριτοκοσμικές.
Η ημέρα είναι μνήμης, προσδοκίας και οραμάτων, παρακαταθήκης και διδαγμάτων.
Οι Γυναίκες λοιπόν στον αγώνα για την ελευθερία, την Δημοκρατία, την Δικαιοσύνη, των Δικαιωμάτων και της Αξιοπρέπειας.
Σας ευχαριστώ, με την σκαπάνη της ελεύθερης σκέψης και αναζήτησης…

                                       ΥΠΑΤΙΑ
Share on Google Plus

About femalevoice.gr

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.