Επτα (7) τροποι αντιμετωπισης του παιδικου θυμου


Είναι σχεδόν σίγουρο ότι πολλοί από εμάς, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τουλάχιστον ένα σκηνικό παιδικού θυμού.

Η σωστή αντιμετώπιση του παιδικού «temper tantrum»- βίαιο ξέσπασμα, όπως ονομάζεται-είναι δύσκολη υπόθεση. Ο παιδικός θυμός είναι στην ουσία ένα δευτερεύον συναίσθημα. Είναι επακόλουθο ενός άλλου δυσάρεστου συναισθήματος, που ταλαιπωρεί το παιδί και προκαλεί την οργισμένη του αντίδραση.

Το πρώτο βήμα είναι να σκεφτούμε τι μπορεί να έχει επηρεάσει το παιδί (απογοήτευση, λύπη κ. α). Έπειτα, καλό είναι να καταλάβουμε ότι ο θυμός, μας ενημερώνει πως κάτι δεν πάει καλά… Το θέμα είναι εκείνη τη στιγμή να μην χειροτερέψουμε την κατάσταση λέγοντας ή κάνοντας ανάρμοστα πράγματα.

Επομένως, καλό θα ήταν να:

Μη στέκεστε μπροστά στο παιδί την δεδομένη στιγμή
Όταν το παιδί βρίσκεται εκτός ελέγχου, το να σταθείτε μπροστά του απειλητικά, μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει. Εφόσον το παιδί βρίσκεται σε ασφαλές μέρος, το καλύτερο θα ήταν να του αφήσετε χώρο και χρόνο, για να ξεσπάσει και να συλλογιστεί.
Μην παρασύρεστε από τα συναισθήματά σας 
Τη συγκεκριμένη στιγμή, αντί να αντιδράσετε και εσείς ανάλογα, καλύτερο θα ήταν να γίνετε εξωτερικός παρατηρητής της κατάστασης και να διαχειριστείτε τον θυμό σας. Απομακρυνθείτε και σκεφτείτε ότι πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να φερθείτε με βάση τη λογική.
Μη βγάζετε γρήγορα συμπεράσματα
Το παιδί δεν έχει πάντα άδικο όταν ξεσπά έντονα. Παρόλο που η συμπεριφορά αυτήν δεν είναι αποδεκτή, πολύ πιθανόν οι αιτίες της να είναι. Πλησιάστε το παιδί και πείτε του ότι καταλαβαίνετε τον θυμό του, λυπάστε γι’ αυτό και θα το συζητήσετε όποτε εκείνο θελήσει. Επιπτώσεις και ευθύνες, μπορείτε να του θέσετε, εφόσον η κατάσταση θυμού δεν έχει βελτιωθεί και το παιδί ξεσπά βίαια.
Μην προσπαθείτε να μιλήσετε λογικά με ένα θυμωμένο παιδί
Την στιγμή της έκρηξης δεν υφίσταται λογική συζήτηση μεταξύ εσάς και του παιδιού. Δεν δύναται να δεχτεί την άποψη σας. Επομένως, αφήστε το παιδί να ηρεμήσει και θα το συζητήσετε αργότερα.


Μην απειλείτε το παιδί εν βρασμώ
Αφού ηρεμήσουν τα πνεύματα, πλησιάστε το παιδί και απ’ την συζήτηση μαζί του θα καταλάβετε αν αντιλήφθηκε την άσχημη συμπεριφορά του. Εάν όχι, μπορείτε να του θέσετε κάποιες επιπτώσεις, εφόσον η κατάσταση έχει ήδη εκτονωθεί.
Μη χάσετε την ευκαιρία να μιλήσετε αργότερα με το παιδί
Ιδίως για ένα παιδί άνω των πέντε (5) ετών που αντιλαμβάνεται περισσότερα, είναι απαραίτητο να έχετε μια φιλική κουβέντα μαζί του, αναλύοντας χωρίς επικριτικό ύφος, τους λόγους για τους οποίους οργίστηκε σε τέτοιο βαθμό. Αναρωτηθείτε μαζί, αν θα μπορούσε να το είχε χειριστεί αλλιώς, ή ακόμα, αν εσείς θα μπορούσατε κάπου να το βοηθήσετε.
Μη ξεφεύγετε από τον στόχο σας
Εν κατακλείδι, καλό θα ήταν, πάντα να έχετε στο νου σας, τους στόχους που έχετε θέσει σχετικά με το παιδί. Ένας απ’ τους βασικότερους, είναι να δείξετε στο παιδί υγιείς τρόπους συμπεριφοράς. Δεν αρκεί η πειθαρχία! Σημαντική για το παιδί είναι η διδαχή και η καθοδήγηση! Μέσα από αυτά, το παιδί θα βρει πιο σωστούς τρόπους για να διαχειρίζεται το θυμό του στο μέλλον.

Φράγκου Ευαγγελία, Νηπιαγωγός
                                                                   
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.