ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΟΛΙΣ ΑΝΟΙΞΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑΟνομάζεται «Γκιούλιβερ» και είναι αφιερωμένο στον Ιρλανδό συγγραφέα Τζόναθαν Σουίφτ και το διάσημο μυθιστόρημα του «Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ», που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1726.

Κατασκευασμένο από ξύλο και χάλυβα, το αερόπλοιο «Γκιούλιβερ»  αποτελεί πλέον, μέρος του DOX Centre for Contemporary Art στην Πράγα της Τσεχίας.Προορισμένο για «ανάγνωση και ανοικτές λογοτεχνικές συζητήσεις» το ζέπελιν μπορεί να δέχεται ταυτόχρονα έως και 120 επισκέπτες και θα είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες του Μουσείου από τις αρχές του 2017.Έχει μήκος 138 ποδών και πλάτος 36, χρειάστηκε δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του και σχεδιάστηκε από τον διευθυντή του Μουσείου, Leoš Válka και τον αρχιτέκτονα Martin Rajniš.Τί είναι το «Γκιούλιβερ»;Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Μουσείου:

Ένας ταξιδιώτης σε μακρινά παράξενα νησιά…Ένας εξερευνητής θαλασσών και ανεξερεύνητων τόπων…

Ένας τυχοδιώκτης που μπαρκάρει ξανά και ξανά για ταξίδια στο άγνωστο….


Ένας για πάντα ξένος στις χώρες και τους ανθρώπους που επισκέπτεται.
Ένας εξερευνητής που μπορεί να δει τις διάφορες πτυχές της ανθρώπινης φύσης…Ένας αγγελιοφόρος, που μέσα από τις καταγραφές των εμπειριών του προσφέρει μια κριτική θεώρηση της δικής του κοινωνίας και του δικού λαού του, παροτρύνοντας τους ανθρώπους να αναλογιστούν πώς είναι ο κόσμος και ο δικός τους κόσμος.
Το σχήμα του ζέπελιν επιλέχτηκε γιατί δίνει την αίσθηση της απόδρασης και της αιώνιας επιθυμίας του ανθρώπου να πετάξει.
Παράλληλα, δίνει και μια αίσθηση παιδικότητας, καθώς θα μπορούσε να είναι το μυστικό καταφύγιο παιδιών.

Πηγή lifo.gr
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.