Πως να γινεις προτυπο για το παιδι σου!


Ο κάθε γονιός λειτουργεί ως πρότυπο για το παιδί του και για αυτό οφείλει να δίνει το σωστό παράδειγμα. Τα παιδιά από μικρή ηλικία βλέπουν, ακούνε, παρατηρούν και μιμούνται άτομα και καταστάσεις από τον περίγυρό τους. Κάποιες φορές, αυτό είναι έντονο και το καταλαβαίνουμε άμεσα, κάποιες άλλες, όμως, δεν είναι εμφανές και το ανακαλύπτουμε στην πορεία...μεγαλώνοντας αρκετά το παιδί!

Ως πρότυπο ορίζεται το άτομο που λειτουργεί ως παράδειγμα, του οποίου η συμπεριφορά γίνεται αντικείμενο μίμησης από τους άλλους. Ο όρος αυτός εμφανίστηκε πρώτα στις κοινωνιολογικές μελέτες του R. Merton.


Ο γονιός ως πρότυπο
Το μικρό παιδί δεν έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί τα ερεθίσματα που λαμβάνει από το εξωτερικό περιβάλλον και ο χαρακτήρας του διαμορφώνεται σταδιακά, μεγαλώνοντας. Επομένως, είναι εύκολο να αντιγράψει τις συμπεριφορές των ατόμων με τα οποία μεγαλώνει. Οι γονείς είναι γι’ αυτό οι άνθρωποι από τους οποίους εξαρτάται για την εξασφάλιση των βασικών του αναγκών (π.χ. τροφή, ένδυση, στέγη) και αυτοί που αγαπάει. Για εκείνο, λοιπόν, μέχρι κάποια στιγμή θεωρούνται οι «τέλειοι» και ό, τι κάνουν λογίζεται ως το σωστό. Επομένως, γιατί να μην το ακολουθήσουν;

Μην δίνεις το κακό παράδειγμα
Τα παιδιά καπνιστών έχουν περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν. Αν οι γονείς κάνουν χρήση ουσιών μπορεί κάποια στιγμή να ανακαλύψουν ότι και τα παιδιά τους είναι χρήστες. Επίσης, οι γονείς που μεγάλωσαν βιώνοντας κάποια μορφή κακοποίησης συνήθως και με τη δική τους συμπεριφορά πληγώνουν τα παιδιά τους ή τα παιδιά γίνονται θεατές ενδοοικογενειακής βίας (σε κάποιες περιπτώσεις). Αντίστοιχα, οι γονείς με χαμηλή αυτοεκτίμηση, συχνά αγωνιούν για τη χαμηλή αυτοπεποίθηση των παιδιών τους, προσπαθώντας με διάφορους τρόπους να την ενισχύσουν.

Δώσε το καλό παράδειγμα 
Βάσει των παραπάνω φαίνεται ότι οι γονείς επηρεάζουν τη συμπεριφορά του παιδιού τους μέσω βιολογικών (γονίδια) και περιβαλλοντικών (τρόπος ανατροφής) παραγόντων. Όπως μπορεί να υπάρξει η αρνητική επιρροή στα παιδιά, μπορεί κάλλιστα να υπάρξει και η θετική, όπου πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Όταν ο γονιός είναι μορφωμένος, με λεπτούς τρόπους και αγαπάει το διάβασμα και τα βιβλία, αυτό έχει αντίκτυπο στο παιδί, του γίνεται βίωμα και είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο της μάθησης. Όταν ο γονιός έχει αυτοεκτίμηση και καλή αυτοεικόνα, συνήθως το παιδί του αποκτά από νωρίς αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό του. Επίσης, όταν οι σύζυγοι έχουν αγάπη, σεβασμό και καλή επικοινωνία μεταξύ τους, το ίδιο διδάσκεται και το παιδί για τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Επομένως, το γονεϊκό πρότυπο μπορεί να αποδειχτεί ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό «εργαλείο» ορθής διαπαιδαγώγησης.


Τι μπορείς να κάνεις για να γίνεις θετικό πρότυπο για το παιδί σου:

-Σωστές επιλογές. Οι επιλογές των γονέων αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά και παίζουν σημαντικότερο ρόλο από τα λεγόμενά τους, καθώς όταν εκείνα θα βρεθούν σε ανάλογη θέση να πάρουν μια απόφαση για τον εαυτό τους δε θα σκεφτούν «τι είπε ο μπαμπάς/μαμά», αλλά «τι έκανε ο μπαμπάς/μαμά».

- Λήψη αποφάσεων. Είναι καλό να εξηγούμε στα παιδιά ποιους παράγοντες χρειάζεται να λάβουν υπ’όψιν τους όταν έρχεται η ώρα να λάβουν μια απόφαση και τον τρόπο που θα αξιολογούν τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία.

-Παραδοχή των λαθών. Πολλά παιδιά δείχνουν στοιχεία τελειοθηρικής συμπεριφοράς λόγω του ότι πιστεύουν ότι οι γονείς τους είναι αλάνθαστοι, άρα και εκείνα πρέπει να κάνουν το ίδιο. Αυτή η συμπεριφορά θα μειωνόταν σε μεγάλο βαθμό, αν οι ίδιοι οι γονείς παραδέχονταν τα λάθη τους, βοηθώντας τα να καταλάβουν ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι ένα λάθος μπορεί να διορθωθεί, χωρίς να λογίζεται ως καταστροφή. Επίσης, βοηθά στο κομμάτι της ανάληψης ευθυνών.

-Συνέπεια στην καθημερινότητα. Οι γονείς συχνά παραπονιούνται για τα παιδιά που δεν είναι συνεπή, δεν ακολουθούν ένα πρόγραμμα και δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτό ισχύει και για τους ίδιους. Είναι σημαντικό για το γονιό να είναι συνεπής στο χρόνο, στα λεγόμενά του και στην ολοκλήρωση των εργασιών του ακόμη κι αν παρουσιάζουν δυσκολίες.

-Σεβασμός στους μεγαλύτερους. Αυτό αποτελεί μια κοινή επιθυμία των γονέων. Για να υλοποιηθεί από το παιδί θα πρέπει κι εκείνοι με τη συμπεριφορά τους να δείχνουν σεβασμό, εκτίμηση και ευγνωμοσύνη στους άλλους. Σε αντίθετη περίπτωση, το παιδί μπερδεύεται ανάμεσα στα λόγια και στις πράξεις των γονέων του.

-Διδάξτε τους τα ενδιαφέροντά σας. Είναι πολύ σημαντικό για ένα γονέα να μην έχει μόνο ένα ρόλο ή να εστιάζει μόνο στη δουλεία του και να μην έχει καθόλου ενδιαφέροντα ή ελεύθερο χρόνο. Μπορεί εκτός από επαγγελματίας, να ασχολείται ερασιτεχνικά και με τη γυμναστική, τη μουσική, το θέατρο, το χορό, την τέχνη κτλ. Αυτό βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις δυνατότητες και τα ταλέντα τους και να μην εστιάζουν πεισματικά σε ένα μόνο τομέα της ζωής τους (πχ: διάβασμα), αγνοώντας το κομμάτι της ευχάριστης δραστηριότητας.

-Αυτοεκτίμηση. Είναι πολύ σημαντικό για ένα γονέα να είναι περήφανος για τον εαυτό του και για όσα έχει πετύχει μέχρι τώρα, παλεύοντας παράλληλα για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό είναι ένα θετικό πρότυπο για τα παιδιά, καθώς τα βοηθάει να θέτουν στόχους, να νιώθουν σίγουρα για τον εαυτό τους και να αντλούν ικανοποίηση απ’όσα έχουν ήδη πετύχει.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πόσο σημαντικός για το παιδί είναι ο γονεϊκός ρόλος και οι συνήθειες που έχει ο κάθε γονιός, καθώς αυτό που το παιδί βιώνει καθημερινά, γίνεται συνήθεια για εκείνο και σαφώς, πρότυπο συμπεριφοράς. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να ζούνε με το άγχος μήπως κάνουν λάθος ή μήπως το παιδί τους δεν διδαχθεί το σωστό...Κανείς δεν είναι αλάνθαστος και αυτό που έχει τη μέγιστη σημασία είναι η παραδοχή των λαθών μας και η συμμόρφωσή μας προς το καλύτερο!
   
Επιμέλεια: Φράγκου Ευαγγελία, Νηπιαγωγός

Ψυχολόγος: Κρίστη Μηλιόρδου
Πηγή: tlife.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.