Τι πρεπει να κανω οταν τα παιδια μοιραζονται το ιδιο δωματιο!


Πολλές φορές, είτε επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος, είτε γιατί το σπίτι μας δεν ενδείκνυται για περισσότερα δωμάτια, τα παιδιά μοιράζονται τον ίδιο χώρο, με όλα τα θετικά και αρνητικά που μπορεί αυτό να αποφέρει στην καθημερινότητά τους...

Ας δούμε κάποια από τα θετικά στοιχεία αυτής της "συγκατοίκησης":

- Τα παιδιά έχουν πάντα παρέα και δεν βιώνουν τη μοναξιά.
- Μαθαίνουν να ζουν με κανόνες, καθώς μοιράζονται τον χώρο τους.
- Μαθαίνουν να ανταλλάσσουν παιχνίδια και πολλά άλλα πράγματα με το αδερφάκι τους, κάτι που      τους βοηθάει να το πράξουν μετέπειτα και με τους φίλους τους.
- Μαθαίνουν να συμβιβάζονται.

Τα αρνητικά στοιχεία δεν είναι πολλά και εύκολα καταπολεμούνται με λίγη θέληση και προσπάθεια. Ας τα δούμε:

- Δεν είναι τόσο εύκολο να έχει ο καθένας τον προσωπικό του χώρο και χρόνο όταν το θελήσει.
- Συνήθως επικρατεί αναστάτωση από τα πεταμένα αντικείμενα και ρούχα.
- Τα μαλώματα, ίσως, να είναι συχνότερα γιατί οι σχέσεις των αδερφών "τρίβονται" περισσότερο μέσα από την συμβίωσή τους στον ίδιο χώρο.Το γεγονός, βέβαια, ότι μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο, δε σημαίνει ότι χάνουν την προσωπικότητά τους. Ακόμα και σε ένα μικρό δωμάτιο μπορούν να βρεθούν λύσεις, ώστε κάθε παιδί να έχει κάτι αποκλειστικά δικό του. Όπως για παράδειγμα, ένα συρτάρι ή ένα ντουλάπι για τα ρούχα του, ένα κουτί για παιχνίδια, έναν πίνακα για να κολλάει τις ζωγραφιές του κλπ.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς...

Δείξτε ευελιξία στο θέμα του ύπνου: Είναι φυσικό ότι εφόσον οι ηλικίες των παιδιών είναι διαφορετικές, το ίδιο θα διαφέρει και ο συντονισμός τους στον ύπνο. Άλλες ώρες κοιμάται ένα πολύ μικρό παιδί και άλλες ένα μεγαλύτερο. Συνεπώς, καλό θα ήταν να θέσετε κανόνες και να βρείτε τρόπους ώστε το κάθε παιδί να κοιμάται όταν και όσο πρέπει, χωρίς να ενοχλεί το άλλο.

Ενθαρρύνετέ τα να συνεργάζονται για να διατηρούν το δωμάτιο καθαρό: Πολλές φορές τυχαίνει το ένα παιδί να είναι πιο χαλαρό στο θέμα της καθαριότητας ή και να αδιαφορεί, σε αντίθεση με το άλλο παιδί που πολύ πιθανόν να είναι τελειομανής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το τελευταίο να παραπονιέται συχνά για την ανάστατη κατάσταση του δωματίου του. Εσείς μπορείτε να εξηγήσετε στα παιδιά σας ότι οφείλουν από κοινού να φροντίζουν τον χώρο τους, ώστε το δωμάτιό τους να είναι καθαρό και τακτοποιημένο. Επιπλέον σκεφτείτε να αναθέσετε αρμοδιότητες στο καθένα, ανάλογα με την ηλικία τους.


Θέστε κανόνες συγκατοίκησης: Η συγκατοίκηση και η συμβίωση στον ίδιο χώρο, δεν είναι πάντα εύκολη και ευχάριστη. Δεν είναι ,όμως, και ακατόρθωτο να συμβεί! Είναι πολύ σημαντικό τα αδερφάκια να μάθουν από την αρχή να σέβονται το χώρο και τα πράγματα του άλλου. Θέστε, λοιπόν. εξ' αρχής κανόνες και όρια στα παιδιά σας (όπως: δεν αρπάζουμε, αλλά ρωτάμε, δεν σπρώχνουμε, αλλά μιλάμε όταν θέλουμε κάτι, σεβόμαστε τον άλλον και δεν τον χτυπάμε, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα άρεσε σε κανέναν) ώστε και εσείς να είστε ήσυχοι, αλλά και τα παιδιά σας ευχαριστημένα!

Φράγκου Ευαγγελία, Νηπιαγωγός

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.