Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑΚάθε παιδί γύρω στον 7ο μήνα της ζωής του διαμορφώνει έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με τη μητέρα.

Το φαινόμενο αυτό της «προσκόλλησης» συνεπάγεται ότι το παιδί είναι δεμένο με τη μητρική παρουσία και φροντίδα και φοβάται μήπως η μητέρα του φύγει μακριά ή το εγκαταλείψει, βιώνει δηλαδή το λεγόμενο «άγχος του αποχωρισμού».

Το άγχος αυτό έχει ανοδική πορεία με κορύφωση στο διάστημα μεταξύ 13ου και 18ου μήνα μετά τον οποίο αρχίζει να ελαττώνεται σταδιακά.

Έπειτα από το 3ο έτος υποχωρεί και τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν το φόβο τους και μπορούν να μείνουν σε ένα χώρο με άλλά άτομα χωρίς να βιώνουν έντονα αρνητικά συναισθήματα για την απουσία της μητέρας τους.

Στη φύση όλα έχουν τη λειτουργία τους. Όσο το μωρό βρίσκεται μέσα στην κοιλιά η μητέρα φροντίζει για την ανάπτυξη του μέσω του ομφάλιου λώρου.

Κατά παρόμοιο τρόπο μετά τη γέννηση του η μητέρα συνεχίζει να το φροντίζει, να του παρέχει πληροφορίες για να αποκωδικοποιήσει τον κόσμο, να ικανοποιεί τις σωματικές και συναισθηματικές του ανάγκες και οι δυο τους συνεχίζουν να είναι «δεμένοι με έναν ψυχολογικό ομφάλιο λώρο».

Η υπερνίκηση του άγχους του αποχωρισμού σηματοδοτεί την «κοπή αυτού του ομφάλιου λώρου» και αποτελεί επίτευγμα για την πορεία του προς την συναισθηματική ανεξαρτητοποίηση και ωριμότητα.

Δε σημαίνει πως η σχέση τους παύει να είναι έντονη, αυτό δε θα πάψει ποτέ, απλά σημαίνει πως η αγάπη και η παρουσία της μητέρας είναι πια μια εσωτερική βεβαιότητα που το κρατά ισορροπημένο ακόμη και αν οι δυο τους δεν είναι κάθε στιγμή μαζί.

Υπάρχουν ωστόσο παιδιά που είναι έντονα προσκολλημένα στους γονείς τους και μετά το 3ο έτος, σε σημείο που δεν θέλουν να πάνε στο σχολείο, να μείνουν μόνα τους έστω και σε ένα άλλο δωμάτιο για λίγο ή δεν θέλουν να τα φροντίσουν άλλα πρόσωπα ακόμη και οικεία τους. Γενικά εκδηλώνουν παρατεταμένο άγχος αποχωρισμού σε ιδιαίτερα υψηλό βαθμό.

Τα παιδιά αυτά είναι υπερεξαρτημένα, γεγονός με αρνητικές επιπτώσεις στη συναισθηματική ανάπτυξη και ωριμότητα τους καθώς και στην καθημερινότητα του σπιτιού (πχ. Η μητέρα δεν μπορεί να πάει κάποιο ταξίδι, το παιδί προσποιείται ότι είναι άρρωστο για να μην πάει σχολείο κτλ)

Πηγή paidorama.gr
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.