ΤΟ ¨ΑΚΡΙΒΟ¨ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ


Η ειλικρίνεια είναι μια αρετή που διακρίνει κ χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο με ήθος κ αξιοπρέπεια!
Είναι η πιο θαρραλέα μορφή τόλμης είναι ο θεμέλιος λίθος της ευσυνειδησίας κ της ευτυχίας.Ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει το θάρρος να λέει την αλήθεια χωρίς περιστροφές, να εκφράζει τα  αληθινά συναισθήματά του, τις πραγματικές του σκέψεις.Η ειλικρίνεια ,έννοια βαρυσήμαντη,αποτελεί αντανάκλαση των πράξεων μας κ των λόγων μας στην ίδια μας τη ζωή!
Δεν είναι όμως πάντα εύκολη υπόθεση.Συχνά τα μικρά παιδιά λένε διάφορες ιστορίες χρησιμοποιώντας ψέματα.Στην προσχολική ηλικία ίσως θεωρείται φυσιολογικό γιατί τα παιδιά δε μπορούν να διακρίνουν με σαφήνεια τις έννοιες αλήθεια-ψέμα,πραγματικό- φανταστικό.
Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να πουν ψέματα για να εξυπηρετήσουν ένα σκοπό
 όπως να αποφύγουν να κάνουν κάτι, να δικαιολογηθούν για τις πράξεις τους. Ένα παιδί που διανύει την εφηβική του ηλικία μπορεί να ανακαλύψει ότι η ανειλικρίνεια θεωρείται αποδεκτή σε ορισμένες περιπτώσεις.Θεωρούν το ψέμα ¨σανίδα σωτηρίας¨ αγνοώντας τα ανεπιθύμητα αποτελέσματά του.
Το θάρρος είναι το βασικό συστατικό της αλήθειας.Η ειλικρίνεια δε βγαίνει πάντα με φυσικό τρόπο από μέσα μας.Μερικές φορές ίσως είναι πιο εύκολο να πεις ψέματα από το να επιλέξεις το δρόμο της αλήθειας. Η αλήθεια για να ειπωθεί προυποθέτει μεγάλη δύναμη ψυχής. Πρώτιστα οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να διδάξουν στο παιδί την αξία της ειλικρίνειας κ τη γενναιότητα για να την αναδείξει κ να την υποστηρίξει!
Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα ψέματα μπορεί να κάνουν τη ζωή μας πιο άνετη, μπορεί εξαπατώντας τους άλλους να επωφελούμαστε αλλά δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως όταν το ψέμα έρθει στο φως κ όλα ανακαλυφθούν θα χάσουμε ότι σημαντικό έχουμε πάρει από αυτό.Η έλλειψη ειλικρίνειας είναι ασυνέπεια προς τον ίδιο μας τον εαυτό.Τα ειλικρινή άτομα δεν εξαπατούν τον εαυτό τους κ γνωρίζουν καλά πως η αλήθεια επικρατεί!Η ειλικρίνεια είναι αυτή που μας επιτρέπει να τηρούμε τις υποσχέσεις μας , να μιλούμε κ να ενεργούμε έντιμα κ δίκαια.

Η Ειλικρίνεια κάνει τον πιο ασήμαντο άνθρωπο να έχει μεγαλύτερη αξία από τον πιο ταλαντούχο υποκριτή
Charles Haddon Spurgeon

Μαρία Χριστοδούλου
Φιλόλογος
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.