Συνεντευξη απο τον Γρηγορη Λιογγαριδη: Συντονιστης στο Χαμογελο του Παιδιου


Ο Γρηγόρης Λιογγαρίδης γεννήθηκε στη Λάρισα, αλλά έζησε ελάχιστα χρόνια στη πόλη. Μετά από 20ετή πορεία σε διάφορους οργανισμούς, γνώρισε το Χαμόγελο του Παιδιού και με χαρά γύρισε στην πόλη του, ώστε να εργαστεί σε αυτό που αγαπάει και του δίνει ευχαρίστηση! Πλέον είναι συντονιστής στο Χαμόγελο του Παιδιού για την Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Όπως ο ίδιος λέει, ήταν μία πολύ συνειδητή επιλογή να συμβάλει με τις δυνάμεις του στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών που έχουν ανάγκη. Ας γνωρίσουμε καλύτερα τον ίδιο, αλλά και το έργο που επιτελεί ο οργανισμός Χαμόγελο του Παιδιού!

Κύριε Λιογγαρίδη σας καλώς ορίζουμε στο femalevoice.gr και χαιρόμαστε που σας φιλοξενούμε στον χώρο μας! Πείτε μας..

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με το Χαμόγελο του Παιδιού;

Έχω εργαστεί σε διάφορους οργανισμούς από την αρχή της καριέρας μου. Την τελευταία δεκαετία εργάστηκα σε μη-κερδοσκοπική οργάνωση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο τομέας αυτός προσφέρει μια σπάνια ικανοποίηση, που δεν τη βρίσκει κανείς εύκολα σε άλλου είδους οργανισμούς: την ευκαιρία να μπορείς να προσφέρεις σε αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο. Αυτού του είδους η εργασία δεν είναι εύκολη. Απαιτείται πάθος, δέσμευση και αφοσίωση προκειμένου να «γίνει η δουλειά», όποια κι αν είναι τα εμπόδια ή οι δυσκολίες. Είναι όμως ένας τομέας στον οποίο η ηθική ικανοποίηση είναι πολύ μεγαλύτερη από οπουδήποτε αλλού. Έτσι, η εργασία μου στο «Χαμόγελο του Παιδιού» στη Θεσσαλία, ήταν μια πολύ συνειδητή επιλογή γιατί μου προσφέρει την ευχαρίστηση να γνωρίζω ότι έχω συμβάλει κι εγώ με τις δυνάμεις μου στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών που έχουν ανάγκη.

Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια για το πως λειτουργεί αυτός ο οργανισμός;

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, πρόεδρος του οποίου είναι ο κος Κώστας Γιαννόπουλος. Αποστολή μας είναι να προσφέρουμε πανελλαδικά 365 ημέρες το χρόνο και 24 ώρες το 24ωρο υπηρεσίες για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από εθνικότητα ή θρήσκευμα.
Προσφέρουμε δράσεις πρόληψης για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα για την αποφυγή των φαινομένων Βίας, των περιστατικών Εξαφάνισης καθώς και την παροχή ιατρικών προληπτικών εξετάσεων. Δράσεις παρέμβασης για παιδιά θύματα κάθε μορφής Βίας, Παιδιά που εξαφανίζονται, Παιδιά με προβλήματα Υγείας, Παιδιά που ζουν ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση Φτώχειας. Δράσεις θεραπείας για παιδιά θύματα κάθε μορφής Βίας.
Ως μη-κερδοσκοπικός οργανισμός και για λόγους απόλυτης διαφάνειας, δεχόμαστε διαρκώς ελέγχους από ορκωτούς ελεγκτές της Ernst & Young.

Στην περιφέρεια Θεσσαλίας τι δράσεις πραγματοποιεί το Χαμόγελο του Παιδιού; 

Και στη Θεσσαλία, όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, πραγματοποιούνται όλες οι δράσεις του οργανισμού, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Θεσσαλίας στηρίζονται μηνιαίως πάρα πολλές οικογένειες και από τους 4 νομούς, σε τρόφιμα, παιχνίδια, ρούχα, μικροέπιπλα και κάθε είδους αντικείμενα ή είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται τα παιδιά. Επιπλέον, εξυπηρετούνται παιδιά με προβλήματα υγείας, γίνονται διακομιδές με ασθενοφόρα μας ή επιτόπιες παρεμβάσεις όπου απαιτείται (κατόπιν εισαγγελικής εντολής).
Επίσης, από το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Θεσσαλίας (ΚΑΚΕΘ) γίνονται από ψυχολόγο του οργανισμού παρεμβάσεις ενημέρωσης σε σχολεία (μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς), σχετικά με ζητήματα σχολικής βίας, εκφοβισμού, ενδοοικογενειακής βίας κλπ.
Οι κινητές ιατρικές μας μονάδες επισκέπτονται διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας και πραγματοποιούν δωρεάν εξετάσεις και ελέγχους σε παιδιά σχολείων, με έμφαση σε περιοχές όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε γιατρούς.
Το κινητό εργαστήρι ενημέρωσης και τεχνολογίας ΟΔΥΣΣΕΑΣ επισκέπτεται τις μεγάλες πόλεις των νομών, προκειμένου να ενημερώσει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς για την ασφάλεια στο διαδίκτυο αλλά και να πραγματοποιήσει συμβουλευτικές συνεδρίες ή και να λάβει καταγγελίες που γίνονται απευθείας στο ΚΑΚΕΘ είτε προωθούνται από την δωρεάν τηλεφωνική γραμμή SOS για παιδιά 1056.
Οι ψυχολόγοι μας επίσης είναι πάντα διαθέσιμοι για να προσφέρουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε ανήλικα παιδιά.
Και φυσικά, είμαστε παρόντες με διάφορες άλλες δράσεις όπως συγκεντρώσεις τροφίμων και παιχνιδιών, εκδηλώσεις και ημερίδες ενημέρωσης, εθελοντικές δράσεις, γιορτές κ.ά!


Ο κόσμος σε τι βαθμό συμμετέχει σε όλο αυτό; Υπάρχουν ενεργοί εθελοντές που βοηθούν έμπρακτα; 

Τα δύο αυτά χρόνια της παρουσίας μας στη Θεσσαλία με έδρα τη Λάρισα, λάβαμε μεγάλο κύμα συμπαράστασης και ενθουσιασμού από τους πολίτες, οι οποίοι γνωρίζουν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το έργο που επιτελεί από την ίδρυσή του. Αυτό είναι εμφανές και από το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κι εξακολουθεί να εκδηλώνεται για εθελοντική προσφορά στον οργανισμό μας. Μέχρι σήμερα, έχουμε περισσότερους από 250 εγγεγραμμένους ενεργούς εθελοντές που απασχολούνται περιοδικά στις δράσεις μας, όχι μόνο στη Λάρισα φυσικά αλλά και στην υπόλοιπη Θεσσαλία. Οι εθελοντές αποτελούν θεμέλιο λίθο του οργανισμού και συμβάλλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση του έργου μας. Αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι από 7.500 εγγεγραμμένοι εθελοντές!

Για την καινούρια χρονιά, σε ποιες δράσεις θα δώσετε περισσότερη σημασία; (προς ενημέρωση της Κεντρ.Ελλάδας)

Και για το 2017, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, θα εξακολουθήσουμε να είμαστε δίπλα στα παιδιά που μας έχουν ανάγκη, μέσα από όλες μας τις δράσεις και τοπικά και πανελλαδικά.
Και για το 2017 θα είμαστε δίπλα σε κάθε παιδί θύμα βίας, δίπλα σε κάθε παιδί θύμα εξαφάνισης, δίπλα σε κάθε παιδί με πρόβλημα υγείας, δίπλα σε κάθε παιδί σε κατάσταση φτώχειας – τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης.
Κι ελπίζουμε φυσικά να συνεχίσουμε να διοργανώνουμε εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχουν παιδιά, όπως το παιδικό ποδοσφαιρικό τουρνουά ή η μεγάλη γιορτή για τα παιδιά που πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε φέτος.

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την βοήθεια του κόσμου (οικονομικά και μη) έναντι αυτού του οργανισμού;

Είναι γεγονός ότι η βαθιά οικονομική ύφεση την οποία βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα στο σύνολο σχεδόν της κοινωνίας. Η χρηματοδοτική ικανότητα των πολιτών έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, ενώ τα αιτήματα για βοήθεια που δεχόμαστε έχουν πολλαπλασιαστεί. Ακριβώς λόγω των μεγάλων αναγκών στις οποίες καλούμαστε να ανταποκριθούμε, οι οικονομικές απαιτήσεις για την κάλυψή τους είναι αντίστοιχα μεγάλες. Η οικονομική βιωσιμότητα, λοιπόν, είναι πάντα η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουμε ως οργανισμός και γι΄ αυτό το λόγο εντείνουμε τις προσπάθειές μας για προσέλκυση κοινωνικής ενίσχυσης από όλους τους κοινωνικούς μας εταίρους. Αυτό που προέχει είναι η συνέχιση της λειτουργίας μας και η εξασφάλιση της προστασίας των παιδιών που μας έχουν ανάγκη.

Πιστεύετε, ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, έχει ενισχύσει την έννοια της αλληλεγγύης ή παλαιότερα ήταν πιο έντονη; 

Αλληλεγγύη σημαίνει, κυριολεκτικά, το να προσφέρεις χέρι βοηθείας σε όποιον το έχει ανάγκη. Σύμφωνα και με τον Γάλλο φιλόσοφο Πιέρ Τεργιάρ ντε Σαρντέν, το πιο ικανοποιητικό στη ζωή ενός ανθρώπου είναι να μπορεί να δίνει ένα μεγάλο μέρος του εαυτού του στους άλλους.
Η αλληλεγγύη λοιπόν –ως γνησιότερη μορφή του υπαρκτού ανθρωπισμού- αποτελεί και την απόδειξη της υλικής και ψυχικής ενότητας, της συνεργασίας και συμπαράστασης μεταξύ των ανθρώπων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οικονομικές, πολιτικές, θρησκευτικές ή φυλετικές και άλλες διαφορές. Θεωρώ ότι πάντα υπήρχαν άνθρωποι αλληλέγγυοι, αυτοί που προσέφεραν ανιδιοτελώς και αθόρυβα. Στις εποχές που ζούμε, οφείλουμε να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη, ως ανθρώπινη αξία, αλλά και να την ενδυναμώσουμε και να την προωθήσουμε ως ένα βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας, ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης.


Αλήθεια, πόσα άτομα απασχολούνται αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα για το Χαμόγελο του Παιδιού και πόσοι σταθμοί λειτουργούν πανελλαδικά; 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» απασχολεί αυτή τη στιγμή περισσότερους από 460 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα 11 Σπίτια στα οποία μεγαλώνουν συνολικά 287  παιδιά που έχουν έρθει σε μας με εισαγγελική εντολή. Υπάρχουν 3 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας (στην Ηλεία, στο Αγρίνιο και στο Μύτικα), στα οποία εξυπηρετήθηκαν το α’ εξάμηνο του 2016 συνολικά 46 παιδιά.
Επίσης, λειτουργούν:
  •  3 Κέντρα Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης (σε Θεσσαλία, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη)
  •  Κέντρο Λειτουργίας Άμεσης Ανάγκης στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
  •  «Το Σπίτι του Παιδιού», μία κοινοτική δομή που παρέχει δωρεάν εξατομικευμένες κλινικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας με σκοπό την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση παιδιών και εφήβων, έως 18 ετών, θυμάτων κακοποίησης, παραμέλησης ή ενδοοικογενειακής βίας καθώς και παιδιά εμπλεκόμενα σε περιστατικά εκφοβισμού, τα οποία διαβιούν είτε σε δομές φιλοξενίας είτε στην κοινότητα.
  • Το Κέντρο Κοινωνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Παιδιών στο Ίλιον, με στόχο την υποστήριξη παιδιών και οικογενειών από την περιοχή αλλά και τις ευρύτερες γειτονικές περιοχές.
  • Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και γραφεία του οργανισμού σε 15 σημεία σε όλη την Ελλάδα.
  • Το τμήμα Στήριξης Παιδιών με προβλήματα υγείας.
  • Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, το Εθελοντικό Εργαστήρι και θερινές κατοικίες του οργανισμού.
Τέλος, εν όψει των γιορτών δώστε στους αναγνώστες του femalevoice.gr  το δικό σας μήνυμα για το νέο έτος!

Με τη βοήθεια των πολιτών, των εταιριών, των εθελοντών και όλων όσων μας συμπαραστέκονται, καταφέραμε και φέτος να αντιμετωπίσουμε όλα τα αιτήματα για βοήθεια που δεχθήκαμε. Ευχόμαστε το 2017 να είναι, ει δυνατόν, μια πιο εύκολη χρονιά για όλους. Να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μεθοδικά ώστε να δημιουργούμε ένα κόσμο ασφαλή για τα παιδιά, την ελπίδα μας για το μέλλον. Χαρούμενες γιορτές, με υγεία και γαλήνη σε όλους!

Σας ευχαριστώ για την εξαιρετική συζήτηση που είχαμε, και εμείς με την σειρά μας, σας ευχόμαστε να συνεχίσετε να συντονίζετε τόσο καλά το Χαμόγελο του Παιδιού και η καινούρια χρονιά να σας βρει με πολλά χαμόγελα και καινούριες, όμορφες δράσεις!

Φράγκου Ευαγγελία για το femalevoice.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.