Οι απαγορευμενες φρασεις προς το παιδι


 Είναι πολλές οι φορές που τα παιδιά δίνουν νόημα και ζωντάνια στη ζωή μας, αλλά είναι και κάποιες φορές που λόγω της δουλείας ή της κούρασης, δεν δίνουμε σ’ αυτά την απαραίτητη προσοχή ή τις κατάλληλες απαντήσεις.

Υπάρχουν σχόλια που απ’ την μία θεωρούνται ακίνδυνα, απ’ την άλλη όμως μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά στην αυτοεκτίμηση του παιδιού. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ό, τι αφορά την εικόνα που έχει το παιδί για τον εαυτό του.

Στη συνέχεια θα δούμε κάποιες φράσεις που λειτουργούν αρνητικά για το παιδί στιγματίζοντας την αυτοεικόνα του, οπότε καλό είναι να αποφεύγονται.

«Είμαι απασχολημένος/η τώρα»
     Εννοείται πως υπάρχουν περιπτώσεις που δεν θα θέλατε καμία ενόχληση, προκειμένου να ολοκληρώσετε αυτό που ήδη έχετε ξεκινήσει. Όταν όμως απαντάτε με αυτόν τον τρόπο στο παιδί σας, να έχετε στην άκρη του μυαλού σας ότι αργότερα ίσως να μην σας λέει και άλλα πράγματα, πιο σημαντικά, που θα θέλατε ως γονιός να γνωρίζετε. Δεν προτείνουμε να τα παρατήσετε όλα την δεδομένη στιγμή, αλλά καλό θα ήταν να επισημάνετε στο παιδί πως μόλις τελειώσετε τη δουλειά σας, θα μπορέσετε να το βοηθήσετε σε ό, τι χρειάζεται.

«Γιατί το έκανες αυτό;»
     Όσο νευριασμένοι και αν είστε την στιγμή που το παιδί έκανε κάποια ζημιά ή δεν φέρθηκε σωστά, δεν είναι καλό να του ζητάτε εξηγήσεις αναλύοντας την συμπεριφορά του. Εκείνη την στιγμή είναι δύσκολο να απαντήσει το παιδί. Πιθανότερα θα κλειστεί στον εαυτό του. Καλύτερα ρωτήστε το πώς σκέφτηκε ή τι το οδήγησε σ’ αυτή τη συμπεριφορά. Στην πορεία θα καταλάβει το λάθος του και θα διορθωθεί.


«Θα έχεις επιπτώσεις όταν γυρίσει ο πατέρας σου»
      Παρότι πολλές φορές το παιδί σας, σας βγάζει εκτός ελέγχου, πρέπει να προσέξετε να μην μπείτε στη διαδικασία σύγκρισης: “του καλού και του κακού συντρόφου”. Διότι μ’ αυτόν τον τρόπο, ο πατέρας φαίνεται κακός και εσείς ανίσχυρη ή ανίκανη να πάρετε αποφάσεις ή και να θέσετε την τιμωρία που θα χρειαστεί.
Επομένως, όταν προκύψει μια ανάρμοστη συμπεριφορά, καλό θα ήταν να την αντιμετωπίσετε άμεσα και αν δεν έχετε αποφασίσει τον τρόπο, πείτε στο παιδί ότι θα αποφασίσετε ως γονείς (και οι δύο) για τις συνέπειες της πράξης του.

«Στο είχα πει εγώ!»
      Συμφωνούμε ότι οι γονείς σχεδόν πάντα ξέρουν ποιο είναι το καλύτερο για το παιδί τους. Παρόλο αυτά, το να επιδεικνύετε στο παιδί συνεχώς τα λάθη του, δίνετε την εντύπωση πως εσείς έχετε πάντα δίκιο ενώ το παιδί άδικο, κάτι που μειώνει την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό του. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε μαζί ό, τι έχει προκύψει χωρίς να υποβαθμίζετε την ικανότητά του να παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του.

«Γιατί; Γιατί έτσι!»
     Σίγουρα, ο γονιός αποφασίζει για το παιδί του ως μια ηλικία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν έχει άποψη ή δικαίωμα να αντιδράσει. Αντί, λοιπόν, αυτής της απάντησης, στηρίξτε την διαφορετική σας άποψη με σοβαρότητα και επιχειρήματα. Η φράση “γιατί έτσι” δεν έχει καμία βάση, μειώνει την αυτοεκτίμηση του παιδιού και το κάνει να πιστεύει πως δεν έχει προσωπική άποψη και θέση στα πράγματα.


«Μην ανησυχείς για τίποτα! Όλα θα πάνε καλά!»
Ναι, είναι μία καθησυχαστική φράση, όμως καλό θα ήταν να μην αγνοείτε το άγχος, το φόβο του παιδιού και γενικότερα τα συναισθήματά του. Λέγοντάς του αυτό, το παιδί θα προσπαθεί να καταπολεμήσει ό, τι νιώθει και παράλληλα να μην σας απογοητεύσει αν κάτι δεν πάει καλά. Μιλήστε, λοιπόν, μαζί του και αφήστε το να εκφράσει τα συναισθήματά του, χωρίς να ωραιοποιείται τα πράγματα.

Ακόμα και αν κάποια από τις παραπάνω φράσεις ειπωθεί, δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε. Είναι θετικό να έχετε στο μυαλό σας ότι η προσεκτική επιλογή των φράσεων απέναντι στο παιδί, το κάνει να νιώθει ότι το αγαπάτε και το σέβεστε!

Φράγκου Ευαγγελία, Νηπιαγωγός
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.