Μπορει ενα χειριστικο παιδι να γινει κατ’ επεκταση χειριστικος ενηλικας;


Χειριστικό παιδί  είναι το παιδί που επιδιώκει να χειρίζεται τους γύρω του. Το παιδί που έχει καταλάβει τη δυναμική του απέναντι στους γονείς του και το περιβάλλον του και προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί με διάφορους τρόπους (π.χ κλαίει την νύχτα ζητώντας τους γονείς του ώστε να τους ξυπνήσει και να καταφέρει τον σκοπό του). Πολύ πιθανόν οι γονείς να το καταλάβουν και να εκνευριστούν ή να μαλώσουν άσχημα το παιδί. Κάτι τέτοιο δεν αποδίδει και καλό θα ήταν να ξεχωρίσουμε τον ρόλο “γονέας-παιδί” και να φερθούμε με αγάπη και σταθερή συμπεριφορά -όχι αυστηρότητα- στο παιδί.

Ας υποθέσουμε ότι έχετε συμφωνήσει με το παιδί  για το πόσες ώρες την ημέρα θα βλέπει τηλεόραση. Εκείνο, στην πορεία θα επεκτείνει το ωράριο για να δοκιμάσει αν το επιτρέπετε. Εσείς μπορείτε να του εξηγήσετε ότι έχει ξεφύγει από την συμφωνία σας και αν ξανασυμβεί, δεν θα δει καθόλου τηλεόραση. Σίγουρα θα αντιδράσει και ίσως κλάψει, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσετε με σταθερή συμπεριφορά, χωρίς παραχωρήσεις.

Παρακάτω θα αναφερθούμε σε περιπτώσεις τέτοιων ατόμων.

Τι γίνεται όταν η χειριστική συμπεριφορά δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα…
Όταν το παιδί μαθαίνει να αποκτά αυτό που θέλει μεταχειρίζοντας τους γονείς του, μεγαλώνοντας αυτή η αρνητική συμπεριφορά θα το ακολουθεί στις παρέες, στο σχολείο και κατ’ επέκταση στην ενήλικη ζωή, όπου είναι δύσκολη η αλλαγή του χαρακτήρα του. 


Τι γίνεται στο χώρο της εργασίας…
Στον εργασιακό χώρο, αυτό υφίσταται, όταν ένας υπάλληλος αποφεύγει να δουλέψει ή “σπρώχνει” στο συνάδελφό του μεγάλο φορτίο της δικής του δουλειάς. Έτσι έχει μάθει από παιδί, και τώρα έχει την ικανότητα να χειρίζεται και τον εργοδότη του, είτε υποστηρίζοντας ότι φοβάται/ντρέπεται να αναλάβει κάτι συγκεκριμένο, είτε δεν θεωρεί τον εαυτό του ικανό. Συνήθως, αυτήν η συμπεριφορά δεν γίνεται πλήρως αντιληπτή από τα άτομα της εργασίας.

Τι συμβαίνει στις σχέσεις αυτού του ατόμου (φιλίες, γάμος)…
Σε τέτοιου είδους σχέσεις ξεδιπλώνεται ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου ανθρώπου. Οπότε, σε μία προσωπική σχέση, ρίχνει το φταίξιμο στον/στην σύντροφο ή αποποιείται τις ευθύνες σε μία παρέα.


Επομένως, η χειριστική συμπεριφορά μπορεί να υπάρχει αλλά να μην είναι ευδιάκριτη…
Στα παιδιά γίνεται αντιληπτή, αλλά μεγαλώνοντας και έχοντας υιοθετήσει αυτήν την συμπεριφορά σαν άτομα, ξέρουν να ελίσσονται, και οι γύρω παρόλο που νιώθουν άβολα δεν το αντιλαμβάνονται.
Εν τέλει, όσο το παιδί μεγαλώνει, τόσο πιο δύσκολο είναι για τους ανθρώπους να το διαχειριστούν. Αν δεν τεθούν όρια από μικρότερη ηλικία ,πιθανόν η κατάσταση να ξεφύγει αργότερα, στην ενήλικη ζωή.

Φράγκου Ευαγγελία, Νηπιαγωγός                                                           
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.