Πως θα πεισετε το παιδι να φαει το πρωινο του!


Το πρωινό είναι πολύ βασικό γεύμα, τόσο για τους μεγάλους, όσο και για τα παιδιά. Σε άλλες χώρες του εξωτερικού, οι άνθρωποι δεν ξεκινάνε ποτέ την μέρα τους χωρίς το πρωινό τους γεύμα. Αυτό πρέπει να το υιοθετήσουμε κι εμείς οι Έλληνες, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι τρώγοντας, έστω κάτι ελαφρύ πριν ξεκινήσουμε τις δραστηριότητές μας, ενεργοποιείται το σώμα μας και το πνεύμα μας! Δυστυχώς, όμως, τα περισσότερα παιδιά αρνούνται να φάνε ή ακόμα και να δοκιμάσουν από αυτά που οι γονείς έχουν ετοιμάσει, δημιουργώντας σκέψεις και προβληματισμούς, ιδίως στην μητέρα.

Παρακάτω θα δούμε κάποιες παιδαγωγικές μεθόδους που μπορεί να σας βοηθήσουν:


  • Εξηγήστε στο παιδί ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και ότι κυριολεκτικά είναι η δύναμή του!
  • Κάντε μια συζήτηση μαζί του για τα τρόφιμα και τα ροφήματα που είναι υγιεινά και πρέπει να υπάρχουν στο πρωινό τραπέζι μας, όπως γάλα, χυμός φρούτων, δημητριακά. 
  • Ξεκαθαρίστε του, επίσης, ότι δεν τρώμε μόνο όσα μας αρέσουν, αλλά και τις τροφές που κάνουν καλό στον οργανισμό μας (φρούτα, λαχανικά).
  • Πολύ καλή και επιτυχημένη προσπάθεια, θα ήταν να παίρνετε το πρωινό σας μαζί με το παιδί σας, ώστε εκείνο να παραδειγματίζεται κι εσείς να φαίνεστε αληθείς στα λεγόμενά σας. 
  • Ενθαρρύνετε το παιδί να σας βοηθάει στην προετοιμασία του πρωινού τα Σαββατοκύριακα για να εξοικειωθεί με τη διαδικασία. Μπορεί να φαντάζει απλό, όμως θα βοηθήσει πολύ στη μείωση του αρνητισμού του μικρού σας. Θα διασκεδάσει αλλά παράλληλα θα καταλάβει και το νόημα της διαδικασίας.
  • Τις φορές που αρνείται πεισματικά να καταναλώσει όσα του έχετε βάλει στο τραπέζι, φροντίστε να φάει ή να πιει όσα είναι δυνατόν και να μην σηκωθεί τελείως νηστικός/ή. Στην πορεία θα φτάσει εκείνη η στιγμή που θα καταλήξετε από κοινού σε ένα πρωινό της αρεσκείας του ή σε πλήρη αποδοχή όσων του δίνετε.

Με λίγη προσπάθεια και πολλή θέληση, με τον καιρό το παιδί θα καταλάβει την σημασία του πρωινού γεύματος και μελλοντικά θα το ζητάει από μόνο του. Αυτό σίγουρα θα είναι μεγάλη επιτυχία!

Φράγκου Ευαγγελία, Νηπιαγωγός

mother.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.