Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΧΟΡΟΥ ΜΑΡΙΑ ΔΑΛΑΜΑΓΚΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟ FEMALEVOICE.GR


Η ΜΑΡΙΑ ΔΑΛΑΜΑΓΚΑ είναι απόφοιτη καθηγήτρια της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού Λονδίνου RAD Teaching Diploma, επιτέλεσε αναπληρώτρια καθηγήτρια Κρατικής Σχολής Χορού Αθηνών.
Ως μέλος της ομάδας χορού Deree Dance Company ερμήνευσε έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου . Με μακρόχρονη διδακτική εμπειρία έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους δασκάλους και χορογράφους, σχολές και εκπαιδευτήρια .
Από το 2003 διδάσκει στην ομώνυμη αναγνωρισμένη από το κράτος σχολή μπαλέτου στη Λάρισα η οποία λειτουργεί και ως αναγνωρισμένο εξεταστικό κέντρο της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού. Ως καλλιτεχνική διευθύντρια της σχολής έχει χορογραφήσει κι ανεβάσει μεγάλες παραστάσεις .
Το ζεστό της χαμόγελο ,η φρέσκια διάθεση,η θετική ενέργεια ,η αγάπη για τη μουσική κ την κίνηση τη διακρίνουν κ την κάνουν να ξεχωρίζει!

Κα Μαρία Δαλαμάγκα είστε καθηγήτρια χορού κ χορογράφος. Πείτε  μας λίγα λόγια για τους τίτλους σπουδών που έχετε στο ενεργητικό σας.

Καταρχήν σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να σας μιλήσω για τη δουλειά μου. Ο χορός ήταν το παιδικό μου όνειρο, και συγκεκριμένα το κλασικό μπαλέτο. Όμως ένα όνειρο για να πραγματοποιηθεί, απαιτεί σκληρή δουλειά και αφοσίωση. Έτσι ξεκίνησαν οι σπουδές μου στο χορό, από την τρυφερή ηλικία των 6 ετών. Σαν χορεύτρια κατέχω τους τίτλους Advanced (επαγγελματικό) στον κλασικό και σύγχρονο χορό, από τη Βασιλική Ακαδημία Χορού του Λονδίνου και τον οργανισμό Imperial Society of Teachers of Dancing (ISTD).
Φοίτησα στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος με ειδικότητα Dance & English Literature. Μετά από τετραετή φοίτηση, έλαβα το πτυχίο Bachelor of Arts (Distinction). Κατόπιν, μετά από εκπαίδευση με την Αγγλίδα καθηγήτρια και εξετάστρια, Valerie Harden, εισήχθην στο πρόγραμμα διδασκάλων της Royal Academy of Dance και μετά από 5 έτη θεωρητικής και πρακτικής εξάσκησης, έλαβα το πτυχίο διδασκαλίας Teaching Diploma. Συγχρόνως εκπαιδεύτηκα και ως καθηγήτρια Σύγχρονου/ Μοντέρνου Χορού της ISTD και απόκτησα τους  τίτλους Associate in Modern Theater Dance & CDE in Modern Dance & Imprerial Ballet ISTD.
Μετά από κάποια χρόνια διδασκαλίας σε σχολές χορού των Αθηνών, επέστρεψα στη Λάρισα, όπου αποφάσισα να συνεχίσω τις σπουδές μου στο χορό. Έτσι, μετά από κατατακτήριες εξετάσεις σε επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, έγινα δεκτή σε επαγγελματική σχολή μπαλέτου στη Θεσσαλονίκη, όπου απέκτησα τον τίτλο της καθηγήτριας χορού. Κατέχω επίσης τους τίτλους Associate (συνεργάτης) στον οργανισμό International Dance Teachers Association, με ειδικότητα στους χορούς Classical Ballet, Modern/Jazz, Theater Craft.

Ποιοι οι στόχοι κ οι προσδοκίες της σχολής κλασικού κ σύγχρονου χορού "Μαρία Δαλαμάγκα";

Ο λόγος που ίδρυσα τη σχολή μου, είναι η επιθυμία μου να δημιουργήσω μεγάλους καλλιτέχνες και να βοηθήσω τα παιδιά να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Στόχος της σχολής είναι να εκπαιδεύσει με ασφαλή τρόπο μικρές και μεγάλες μαθήτριες, στην τέχνη του κλασικού χορού, σύμφωνα με τις σύγχρονες παγκόσμιες τάσεις διδασκαλίας που εκσυγχρονίζονται διαρκώς. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα CPD (συνεχούς επαγγελματικής εκπαίδευσης διδασκάλων) της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου, ενημερώνομαι μέσα από σεμινάρια και διαλέξεις για τις τελευταίες εξελίξεις, έτσι ώστε να μπορώ να προσφέρω στις μαθήτριές μου την καλύτερη εκπαίδευση στον χορό.Ποιο ήταν το έναυσμα για την ενασχόλησή σας με το χορό;

Η αγάπη για τη μουσική και την κίνηση, ήταν πάντα έμφυτη μέσα μου από παιδί. Ευγνωμονώ τους γονείς μου για την ευκαιρία που μου έδωσαν, όταν ανακάλυψαν αυτή την κλίση, να με γράψουν σε σχολή μπαλέτου. Έμπνευση επίσης μου έδωσε και η σειρά ‘Fame”, που βοήθησε στην απόφασή μου να ασχοληθώ επαγγελματικά με τον χορό.

Τι σημαίνει χορός για εσάς;

Χορός είναι ζωή, κίνηση, αγάπη, δημιουργία. Δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο από το να χορεύω και να δημιουργώ!

Πως βλέπεις να εξελίσσεσαι μέσα από το χορό;

Ο χορός είναι ένας τρόπος να εκφράσεις αυτά που δεν μπορείς να πεις με λόγια. Ο χορευτής εξελίσσεται ως προσωπικότητα, καθώς συνειδητοποιεί πράγματα για τον εαυτό του μέσα από την τέχνη του.

Ποια ηλικία είναι κατάλληλη για να αρχίσει ένα παιδί μαθήματα χορού;

Καλό είναι τα μαθήματα του μπαλέτου να ξεκινούν από μικρή ηλικία, καθώς μετά την εφηβεία, το σώμα αρχίζει και «σκληραίνει». Τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν στην ηλικία των 5-6 ετών. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως ένα παιδί δεν μπορεί να αρχίσει και αργότερα.

Εύκολα στη χώρα μας  ένα αγόρι εκδηλώνει την επιθυμία να ασχοληθεί με το χορό;

Δυστυχώς υπάρχει ακόμη προκατάληψη σε αυτόν τον τομέα. Πολλά αγόρια επιθυμούν να κάνουν μαθήματα, αλλά λόγω κοινωνικής πίεσης και εσφαλμένων προκαταλήψεων δεν το κάνουν. Είναι κρίμα γιατί έτσι χάνονται μεγάλα ταλέντα και δεν εξελίσσεται η τέχνη στην Ελλάδα. Ευτυχώς στο εξωτερικό τα πράγματα είναι καλύτερα.

Τι ελπίδες επαγγελματικής αποκατάστασης έχει μια μπαλαρίνα στη χώρα μας;

Υπάρχει η Λυρική Σκηνή, όπου μπορεί μια μπαλαρίνα να χορεύει επαγγελματικά. Επίσης, υπάρχουν πολλές ιδιωτικές ομάδες σύγχρονου χορού όπου απορροφούν ένα σημαντικό αριθμό χορευτών σύγχρονου χορού.


Τι χαρακτηρίζει ένα πετυχημένο χορευτή;

Η αφοσίωση, η σκληρή δουλειά, η επιμονή και φυσικά η θέληση! Το ταλέντο έρχεται δεύτερο.

Ποια η θεματολογία των χορογραφιών σας κ ποια ζητήματα θέτει ο χορός σήμερα;

Μου αρέσει να δημιουργώ ολόκληρα έργα, και να απευθύνομαι όλες τις ηλικίες. Μέσα από τα έργα που δημιουργώ επιδιώκω να ψυχαγωγήσω το κοινό μου.

Ποιος ο σκοπός της Τέχνης σε μια χώρα που βάλλεται οικονομικά;

Η τέχνη λυτρώνει και δίνει ελπίδα στους νέους. Είναι το μέλλον.
Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια ως καλλιτέχνη κ ως άνθρωπο;
Να εξελίσσομαι και να βελτιώνομαι, και στα δυο.

Ποια η αγαπημένη σας φράση;

Μπορώ.

Μαρία Χριστοδούλου
Αρχισυντάκτρια
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.