ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα αρχαία ελληνικά μνημεία φωτογραφημένα ηλιόλουστα, να αστράφτουν κάτω από τον ήλιο.

Σχεδόν σε όλα τα βιβλία που εικονίζουν αρχαία κατάλοιπα, αυτά είναι λουσμένα στο περίφημο ελληνικό φως που πράγματι αναδεικνύει εξαιρετικά τις αρχιτεκτονικές τους αρετές. Αυτό ισχύει όχι μόνο για εκδόσεις ευρείας κυκλοφορίας αλλά και για τις ειδικευμένες αρχαιολογικές δημοσιεύσεις: οι φωτογραφίες είναι πάντα τραβηγμένες με καλό καιρό. Το ίδιο ισχύει και για τις προσωπικές φωτογραφίες, αφού κατά κανόνα επισκέπτεται και φωτογραφίζει κανείς τα μνημεία με καλό καιρό στις διακοπές ή τις εκδρομές.

Πολύ σπάνια βλέπει κανείς εικόνες από τα αρχαία μνημεία με κακό καιρό.

Μ'αυτόν τον τρόπο νομίζω ότι έχει διαμορφωθεί μιά βαθιά ριζωμένη ψευδαίσθηση: είναι σαν να έχει πάντα λιακάδα στην Αρχαία Ελλάδα, σαν να συμβαίνουν όλα σε ομαλές καιρικές συνθήκες, ας πούμε μιά γλυκιά μέρα της Άνοιξης. Όταν αναλογιζόμαστε κάποιο περιστατικό που σχετίζεται με την αρχαιότητα, αυτό στο μυαλό μας εκτυλίσσεται πάντα με καλοκαιρία.

Νομίζω λοιπόν ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον να σκέφτεται κανείς ακόμη και τις καιρικές συνθήκες όταν το μυαλό του ταξιδεύει στο παρελθόν. Ασφαλώς δεν είχε πάντα ήλιο. Έβρεχε και φύσαγε και ο κόσμος τουρτούριζε και πάσχιζε να ζεσταθεί όπως τώρα. Και βεβαίως χιόνιζε και έλαμπε το χιόνι γύρω και φαντάζομαι θα ήταν όμορφα όπως είναι σήμερα κάθε τοπίο χιονισμένο.

Πριν χρόνια που χρειάστηκε να δουλέψω στις Μυκήνες μέσα στο χειμώνα, μου δόθηκε η εξαιρετική και σπάνια ευκαιρία να δω αυτόν τον πολύ αγαπημένο μου χώρο χιονισμένο. Καθώς μάλιστα μελετούσα και σκεφτόμουν μιά συγκεκριμένη περιοχή μέσα στην Ακρόπολη, μπόρεσα να την δω έτσι με μιά άλλη οπτική.

Αυτή την άλλη οπτική, των διαφορετικών, των λεγόμενων κακών καιρικών συνθηκών, παρουσιάζω σήμερα με μιά μικρή συλλογή φωτογραφιών που δείχνουν αρχαία ελληνικά μνημεία φωτογραφημένα πριν ή μετά από βροχή, αλλά κυρίως με χιόνι.


 Μυκήνες***
 Αθήνα, Ακρόπολη
***
Αθήνα, Θησείο
***
Αθήνα, Κλασική Αγορά
***
Αθήνα, Ρωμαϊκή Αγορά
***
Αθήνα, Βιβλιοθήκη Αδριανού
***
Σούνιο
***
Δελφοί(φωτογραφία Ν. Πετρόχειλου) (φωτογραφία Ν. Πετρόχειλου)

***
Λάρισα, Αρχαίο Θέατρο
***
Θεσσαλονίκη, Ανάκτορο Γαλερίου
***
Θεσσαλονίκη, Ρωμαϊκή Αγορά
***
Φίλιπποι
Πηγή lifo.gr
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.