Πως θα νικησετε τις ωτιτιδες...


Τι προκαλεί την ωτίτιδα, ποια είναι τα συμπτώματα από τα οποία θα την αναγνωρίσετε, και πώς θα την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά;

Μια από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης στον παιδίατρο, η ωτίτιδα δεν ταλαιπωρεί μόνο τα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες. Από τι προκαλείται, και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά;

Τι μπορεί να προκαλέσει την ωτίτιδα;

Σε κάθε αυτί, ένας πόρος, η ευσταχιανή σάλπιγγα, συνδέει το μέσο ους με το πίσω μέρος του λαιμού. Ο πόρος αποχετεύει το υγρό που δημιουργείται φυσιολογικά στο μέσο ους. Εάν η ευσταχιανή σάλπιγγα αποφραχθεί, μπορεί να συσσωρευτεί υγρό. Όταν συμβεί αυτό, μικρόβια, όπως βακτήρια και ιοί, μπορούν να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν λοίμωξη.

Οι ωτίτιδες είναι συνήθεις σε βρέφη και παιδιά, εν μέρει επειδή οι ευσταχιανές σάλπιγγες αποφράσσονται εύκολα.

Ωτίτιδες μπορούν επίσης να εκδηλωθούν σε ενήλικες, παρόλο που είναι λιγότερο συνηθισμένες σε σχέση με τα παιδιά.

Οτιδήποτε προκαλεί οίδημα ή απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας προκαλεί τη συσσώρευση περισσότερου υγρού στο μέσο ους, πίσω από το τύμπανο. Τα αίτια αυτά περιλαμβάνουν:

- Αλλεργίες
- Κρυολόγημα και παραρρινοκολπίτιδες
- Υπερβολική παραγωγή βλέννας και σίελου κατά την ανατολή των δοντιών
- Μολυσμένα ή υπερπλασμένα αδενοειδή
- Κάπνισμα ή άλλα ερεθιστικά

Οι ωτίτιδες είναι επίσης περισσότερο πιθανές εάν ένα μωρό περνά πολύ χρόνο πίνοντας από ένα μπιμπερό ξαπλωμένο ανάσκελα. Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, το να μπει νερό στο αυτί δεν θα προκαλέσει μια οξεία ωτίτιδα, εκτός και εάν το τύμπανο έχει μια τρύπα από προηγούμενο επεισόδιο.

Οι ωτίτιδες εκδηλώνονται πιο συχνά το χειμώνα. Δεν μπορείτε να κολλήσετε ωτίτιδα από κάποιον άλλο, αλλά ένα κρυολόγημα μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ των παιδιών και να προκαλέσει σε κάποια από αυτά μια ωτίτιδα.

Οι παράγοντες κινδύνου για ωτίτιδα περιλαμβάνουν τους ακόλουθους:

- Η παρακολούθηση παιδικού σταθμού (ιδιαίτερα αυτούς με περισσότερα από 6 παιδιά)
- Μεταβολές υψόμετρου ή κλίματος
- Κρύο κλίμα
- Έκθεση σε καπνό
- Γενετικοί παράγοντες (ευαισθησία σε λοίμωξη που υπάρχει σε οικογένειες)
- Η απουσία θηλασμού
- Η χρήση πιπίλας
- Πρόσφατη ωτίτιδα
- Πρόσφατη νόσος οποιουδήποτε τύπου (μειώνει την αντίσταση του σώματος στις λοιμώξεις)


Ποια είναι τα συμπτώματα της ωτίτιδας;

Σε βρέφη, το πιο εμφανές σημείο είναι συχνά η ευερεθιστότητα και το κλάμα που δεν σταματά. Πολλά βρέφη και παιδιά αναπτύσσουν πυρετό ή έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν. Οι γονείς συχνά πιστεύουν ότι το τράβηγμα του αυτιού είναι σύμπτωμα μιας ωτίτιδας, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι ο ίδιος αριθμός παιδιών που πηγαίνουν στο γιατρό τραβούν το αυτί είτε έχουν ωτίτιδα ή όχι.

Τα συμπτώματα σε μεγαλύτερα παιδιά και ενηλίκους περιλαμβάνουν:

- Πόνο στο αυτί
- Αίσθηση πληρότητας στο αυτί
- Αίσθημα γενικής νόσου
- Έμετο
- Διάρροια
- Απώλεια ακοής στο επηρεασμένο αυτί

Το παιδί μπορεί να έχει συμπτώματα κρυολογήματος, ή η ωτίτιδα μπορεί να ξεκινήσει σύντομα μετά από ένα κρυολόγημα.

Όλες οι οξείες ωτίτιδες περιλαμβάνουν υγρό πίσω από το τύμπανο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρονική συσκευή ελέγχου του ωτός, όπως το EarCheck, για να εντοπίσετε την ύπαρξη υγρού στο σπίτι. Η συσκευή είναι διαθέσιμη στα φαρμακεία, αλλά και πάλι θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό για να επιβεβαιώσει μια πιθανή ωτίτιδα.

Πώς αντιμετωπίζεται η ωτίτιδα;

Κάποιες ωτίτιδες θα λυθούν αυθόρμητα χωρίς αντιβιοτικά. Συχνά, η αντιμετώπιση του πόνου και το να επιτρέψει κανείς στο σώμα του να γιατρευτεί μόνο του είναι το μόνο που χρειάζεται:

- Εφαρμόστε ένα ζεστό πανί ή ένα μπουκάλι με ζεστό νερό στο επηρεασμένο αυτί.
- Χρησιμοποιήστε αναλγητικές σταγόνες για τα αυτιά ή ζητήστε από το γιατρό να σας γράψει αναλγητικές σταγόνες.
- Πάρτε φάρμακα για τον πόνο ή τον πυρετό, όπως ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη. ΜΗΝ δίνεται ασπιρίνη στα παιδιά.

Όλα τα παιδιά μικρότερα των 6 μηνών με πυρετό και συμπτώματα θα πρέπει να τα βλέπει ο γιατρός. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να μείνουν στο σπίτι για παρακολούθηση εάν δεν έχουν:

- Πυρετό υψηλότερο από 38,9 °C
- Ισχυρότερο πόνο ή άλλα συμπτώματα
- Άλλα ιατρικά προβλήματα

Εάν δεν υπάρχει βελτίωση ή τα συμπτώματα επιδεινώνονται, προγραμματίστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας για να προσδιορίσει εάν απαιτούνται αντιβιοτικά.

in2life.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.