ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΟΡΙΑ ΠΛΑΘΟΥΝ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ


Ο καθορισμός ορίων και κανόνων συμπεριφοράς είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά. Πολύ συχνά συναντάμε οικογένειες οι οποίες αδυνατούν να θέσουν κανόνες στην συμπεριφορά του παιδιού τους με αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου και κατ’ επέκταση των εκδήλωση άσχημων συμπεριφορών.
Είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίσουμε την έννοια της πειθαρχίας από την έννοια της τιμωρίας. Πειθαρχία σημαίνει μετάδοση αξιών και γνώσεων στα παιδιά ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται σε κάθε κοινωνικό περιβάλλον, να εκδηλώνουν την κατάλληλη συμπεριφορά και να μπορούν να ελέγχουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Όταν οι γονείς θέτουν όρια, δε μαθαίνουν στα παιδιά τους τι να πουν ή πως να συμπεριφερθούν μόνο, αλλά πως να αναγνωρίζουν τις παρορμήσεις και το άγχος τους. Τα όρια με αυτόν τον τρόπο, εσωτερικεύονται στο παιδί και το κάνουν να νιώθει περισσότερη ασφάλεια. Ένα απλό παράδειγμα είναι οι κανόνες που βάζουμε στο σπίτι. Το παιδί σκέφτεται ότι η πειθαρχία που μαθαίνει στο σπίτι αποτελεί βάση για τη συμπεριφορά του στο σχολείο. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να σκέφτονται λειτουργικά και μεθοδευμένα. Είναι πολύ σημαντικό αυτή η διαδικασία να επιτευχθεί από νωρίς. Εάν το παιδί μεγαλώσει σ’ ένα περιβάλλον χωρίς κανόνες και με ασαφή όρια τότε δεν θα μπορέσει να αναπτύξει το αίσθημα της υπευθυνότητας και της συνεργασίας. Κύριο μέλημα μας είναι να επιτευχθεί μία ισορροπία μεταξύ της υπερβολικής επιβράβευσης και της επίπληξης. Ανάμεσα στην αυταρχική τιμωρία και την ανεξέλεγκτη ελευθερία υπάρχει ένα εναλλακτικό μονοπάτι που ονομάζεται «θετική πειθαρχία», η οποία λαμβάνει υπόψη τη συναισθηματική ζωή του παιδιού, την καθημερινότητα του και τα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί αισθάνεται πως δεν παρατηρούνται μόνο οι αρνητικές συμπεριφορές, αλλά αναγνωρίζονται και επαινούνται και οι αντίστοιχες θετικές. Η επιβράβευση είναι πολύ σημαντική, καθώς ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού και το οδηγεί σε πολύπλευρη εξέλιξη.
Είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να πετύχουμε την οριοθέτηση αλλά υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν:
Πρέπει να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι ως προς τις απαιτήσεις μας από τα παιδιά.
Να διδάξουμε στο παιδί ότι ο σημαντικότερος τρόπος επικοινωνίας είναι ο διάλογος και να το μάθουμε να διαχειρίζεται και να ελέγχει το θυμό του.
Πρέπει να δείχνουμε στο παιδί ότι κατανοούμε τα συναισθήματα του και ότι του προσφέρουμε την δυνατότητα επιλογής.  Παρ’ όλο που αυτή η μέθοδος δεν είναι εύκολη πάντα, η προσπάθεια επιλογής θα δώσει στο παιδί το αίσθημα ευθύνης, δύναμης ψυχής, ανεξαρτησίας και ωριμότητας.
Να είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε τις συνέπειες της κάθε ανεπιθύμητης συμπεριφοράς χωρίς δισταγμό παραμένοντας σταθεροί στις απόψεις μας. Αυτό βοηθά το παιδί να αναπτύξει και το ίδιο ισορροπημένη προσωπικότητα.
Είναι πολύ σημαντικό να λειτουργούμε ως πρότυπο γιατί τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές, λέξεις κ.λ.π. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως δεν πρέπει να παρουσιαζόμαστε ως τέλειοι στα παιδιά χωρίς αδυναμίες και λάθη. Αν κάνουμε λάθος πρέπει να το αναγνωρίζουμε και να απολογούμαστε. Έτσι το παιδί θα μπορέσει να αντιληφθεί τα όρια και της δικής του συμπεριφοράς.
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι όταν οι γονείς θέτουν σταθερά όρια, τα παιδιά μεγαλώνουν έχοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και καλύτερη προσαρμογή στην ομάδα των συνομηλίκων. Εκτός αυτού, γίνονται περισσότερο αυτόνομα. Η συνέπεια και η σταθερότητα στην εφαρμογή των κανόνων αυτών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη και υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, καθώς και την ομαλή λειτουργία ολόκληρου του οικογενειακού συστήματος. Τα όρια, όσο και αν ακούγεται περίεργο, είναι ένδειξη αγάπης και μέρος της φροντίδας που οι γονείς παρέχουν στα παιδιά τους. Είναι από τα σπουδαιότερα δώρα που μπορεί να προσφέρει ένας γονιός στο παιδί του, από τα σημαντικότερα εφόδια που του δίνει για να μάθει να πορεύεται μόνο του. Κάθε γονιός προσβλέπει σε ένα ευτυχισμένο μέλλον για το παιδί του και αυτό για να επιτευχθεί προϋποθέτει την ύπαρξη ορίων.
Επιμέλεια: Μαρία Κυργιαννή, Δασκάλα
Πηγή: www.babyradio.com
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.