Άρης Σφακιανάκης :"η ζωή χωρίς έρωτα είναι βαρετή "

 Ο Άρης Σφακιανάκης είναι ένας άνθρωπος με κύρος, ήθος και λόγο. Κυρίως είναι ένας θετικός και καλοπροαιρετος άνθρωπος με μια περίσσια ευαισθησία η οποία ζητάει εκτόνωση στη γραφή.

Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει το μαγικό ταξίδι της συγγραφής για τον Άρη Σφακιανάκη;
Ξεκίνησα να γράφω διαβάζοντας. Τα βιβλία άλλων συγγραφέων με μπόλιασαν με αυτό το σαράκι της γραφής. Θυμάμαι το Αμόκ του Στέφαν Τσβάιχ σε μια παλιά βιβλιοθήκη στο πατρικό μου. Ήταν το πρώτο μυθιστόρημα που με έκανε να σκεφτώ ότι θα ήθελα κι εγώ να αφηγηθώ μια ιστορία κι ύστερα -και σημαντικότερο- να τη δω τυπωμένη στο χαρτί. Αργότερα, στη χρυσή μου εφηβεία, η πρώτη αγαπημένη της ζωής μου διαπίστωσε ότι τα ερωτικά ραβασάκια που της έστελνα έμοιαζαν μικρά λογοτεχνήματα και μ' έκανε να το προσέξω κι ο ίδιος. Μεταξύ μας, ποδοσφαιριστής ήθελα να γίνω αλλά δεν είχα το απαιτούμενο ταλέντο. Κι έτσι στράφηκα εκεί που μπορούσα να αποδώσω καλύτερα. Ευτυχώς γιατί στη σημερινή μου ηλικία δεν θα μπορούσα να παίζω μπάλα ενώ να γράφει γίνεται ακόμα. Από τότε έγραψα 11 βιβλία πεζογραφίας και μετέφρασα πολλά περισσότερα. Κάποια στιγμή βαρέθηκα να επαναλαμβάνω τις περιπέτειες του ήρωά μου με το άλλο φύλο κι είπα να γράψω κάτι πιο σοβαρό. Το απαιτούσε ο ίδιος μου ο εαυτός αλλά και η ερωμένη μου της εποχής εκείνης. Ήμουν, έλεγε, φτιαγμένος για σπουδαία πράγματα, όφειλα να αφήσω το στίγμα μου στη λογοτεχνία, να με πάρουν επιτέλους στα σοβαρά οι κριτικοί λογοτεχνίας. "Μα, δεν με ενδιαφέρουν οι κριτικοί λογοτεχνίας", διαμαρτυρόμουν επί ματαίω. Εντέλει, κάθισα κι άρχισα να δουλεύω την Έξοδο. 

"ΕΞΟΔΟΣ "Λίγα λόγια για το βιβλίο. Το είχατε καιρό στο μυαλό σας να ασχοληθείτε με το ιστορικό μυθιστόρημα; 

 Η Έξοδος γεννήθηκε από μια αλλόκοτη συγκυρία. Αγόρασα το σπίτι που μένω σήμερα στην Αθήνα στην οδό Κασομούλη. Για τον Κασομούλη που είχε δώσει το όνομά του στην οδό, δεν είχα ιδέα. Το έψαξα. Ήταν γραμματικός οπλαρχηγού στην Επανάσταση του 21 κι αργότερα έγινε ο ίδιος οπλαρχηγός. Μάλιστα, είχε γράψει πεντάτομη ιστορία του Αγώνα, με τίτλο Στρατιωτικά Ενθυμήματα. Το αγόρασα αμέσως κι άρχισα να το διαβάζω. Την ίδια εποχή έκανα μια εκδρομή στην δυτική Ελλάδα και πέρασα από το Μεσολόγγι. Περιπλανήθηκα στον Κήπο των Ηρώων. Συγκινήθηκα. Ο Κασομούλης είχε βρεθεί στην πολιορκία του Μεσολογγίου κι είχε πάρει μέρος στην Έξοδο. Είχε μάλιστα γράψει εκτενώς για όλα αυτά. Εκείνη τη στιγμή αποφάσισα να γράψω κι εγώ για την περίφημη Έξοδο του Μεσολογγίου. Θα μπορούσα μάλιστα να κάνω κάποιες συγκρίσεις κι αναγωγές όσων ζούσαν οι Έλληνες τότε με την κατάσταση της κρίσης που περνάμε σήμερα. Αγόρασα άλλα πενήντα βιβλία που μιλούσαν για τον καιρό εκείνο, στρώθηκα να τα διαβάσω, τα ξεψάχνισα κι όταν κάποια στιγμή ένιωσα έτοιμος, ξεκίνησα να γράφω την δική μου Έξοδο. Μέχρι τότε οι περιπέτειες που έγραφα στα προηγούμενα βιβλία μου ήσαν απολύτως αυτοβιογραφικές. Ο ήρωας σ' εκείνα τα βιβλία ήταν ο υποφαινόμενος κι οι ηρωίδες γυναίκες που συναντούσε κι έμπλεκε μαζί τους. Στην Έξοδο ο ήρωας μπλέκει με τρεις γυναίκες. Και οι τρεις είναι πρόσωπα της φαντασίας μου. Δεν έχουν υπάρξει κι ούτε θα υπάρξουν ποτέ -βέβαια, δεν παίρνω κι όρκο. Η μόνη υπαρκτή γυναίκα στο βιβλίο είναι εκείνη στην οποία και το αφιερώνω -και που δυστυχώς δεν υπάρχει πια μαζί μου, με εγκατέλειψε άσπλαχνα λίγο πριν ολοκληρωθεί η συγγραφή. 


Ο έρωτας στην έξοδο είναι καταλύτης .Η Λένια Τζαβέλα ,η Ιωάννα η ποιήτρια. Τι ρόλο έχει ο έρωτας στη ζωή σας;

Μυθιστόρημα χωρίς έρωτα είναι αδύνατον να υπάρξει, κι αν υπάρξει θα είναι εξόχως βαρετό -όπως βαρετή είναι η ζωή χωρίς έρωτα.

Έχετε γράψει πολλά βιβλία με γυναίκες ηρωίδες. Πόσα καλά ξέρετε τη γυναικεία ψυχολογία

 Γράφω για τις γυναίκες γιατί βγήκα μέσα από μια γυναίκα. Η γυναίκα είναι πιο οικεία σε μένα από έναν άντρα, μου αρέσει να τυλίγομαι γύρω από μια γυναίκα, βρίσκω το γυναικείο φύλο αφάνταστα πιο ενδιαφέρον από το αντρικό. Αν με ρωτάτε μήπως κατάφερα ποτέ να τις "διαβάσω" θα σας απαντούσα: ευτυχώς όχι μέχρι τέλους -οι γυναίκες για μένα είναι ένα μυθιστόρημα που δεν θέλω να τελειώσει ποτέ.

Οι ομότεχνοί σας σας κατατάσσουν στους πιο σημαντικούς πεζογράφους της γενιάς σας.Πώς αισθάνεσθε για αυτό;

 Λέτε ότι οι ομότεχνοί μου με θεωρούν σημαντικό. Ευχαριστώ εσάς και τους φανταστικούς ομότεχνους για τη φιλοφρόνηση. Μπορούν να μας διαβάζουν οι νέοι; Για μένα αυτό έχει σημασία. Αν θέλουμε να συνεχιστεί η περιπέτεια που λέγεται λογοτεχνία, κάποιος πρέπει να συνεχίσει να διαβάζει -και δεν εννοώ να διαβάζει τις τελευταίες αναρτήσεις στο facebook. 

Στην Ελλάδα της κρίσης ο Έλληνας διαβάζει; 

Δυστυχώς η κρίση (στην οποία αρεσκόμεθα να αναγιγνώσκουμε μόνο το οικονομικό κομμάτι της) έφερε την πενία και στο χώρο του βιβλίου. Ολοένα και λιγότερα βιβλία διαβάζονται πια. Τώρα πώς γίνεται και από τους 5.000 φίλους μου στο Δίκτυο οι 4.999 να είναι συγγραφείς, αυτό είναι άλλο θέμα. Συμπέρασμα: η λογοτεχνία δεν πρόκειται να πεθάνει στην Ελλάδα -δεν πτοούμεθα ποτέ! 

Ποια η καθημερινότητά σας;

Η καθημερινότητά μου δεν έχει την ακρίβεια που είχε εκείνη του Καντ, ωστόσο έχει μια επαναληπτικότητα. Διαβάζω διάφορα πονήματα γύρω στις τρεις ώρες το πρωί κι άλλες δυο το απόγευμα, ακολουθεί γυμναστική δωματίου για μια ώρα, ντους, τηλεφώνημα στον πατέρα μου στην Κρήτη για να μην νιώθει τόσο μόνος, και γύρω στις δέκα το βράδυ έξοδος και φαγητό με φίλους. Για ύπνο πέφτω γύρω στις τέσσερις μετά τα μεσάνυχτα. Αυτό το πρόγραμμα αλλάζει όταν ξεκινούν οι βάρδιες στην εργασία μου -δουλεύω ως ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας. Έχω μια κόρη που σπουδάζει σινεμά στην Αγγλία, ετοιμάζομαι να γιορτάσω τα γενέθλιά μου -25 Ιανουαρίου- στην Κίνα κι εύχομαι το 2017 να είναι λιγότερο δίσεκτο από το 2016. 
Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία 

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου για το femalevoice.gr 
Share on Google Plus

About Statusvoice.gr

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.