Ενσυναισθηση και παιδι!

Ενσυναίσθηση είναι προσπάθεια που κάνουμε για να μπούμε στη θέση του άλλου και να καταλάβουμε πως νιώθει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά. Είναι η προσπάθειά μας να δούμε τα πράγματα από τη δική τους οπτική γωνία, ώστε να καταλάβουμε πως νιώθουν κάθε φορά. Πως, όμως, μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό;

  • Με την ενσυναίσθηση φαίνεται η αγάπη και έγνοια μας προς το παιδί, η επιθυμία μας να κατανοήσουμε τις πράξεις και τα συναισθήματά του, μπαίνοντας στη θέση του.
  • Χωρίς την ενσυναίσθηση, ο γονιός μένει απλός θεατής της συμπεριφοράς και των πράξεων του παιδιού, χωρίς να μπορεί να επέμβει ικανοποιητικά στη ζωή του και να βρει εύκολα λύσεις σε κάθε περίπτωση.
  • Επιπλέον ένα παιδί μικρής ηλικίας, δύσκολα καταλαβαίνει τι ακριβώς γίνεται με τον συναισθηματικό κόσμο, πρώτα τον δικό του, αρκετές φορές και έπειτα των άλλων. Ιδίως όταν πρόκειται για αρνητικά συναισθήματα, που δεν μπορεί εύκολα να τα διαχειριστεί. Με την ενσυναίσθηση, όλο αυτό γίνεται πιο εύκολο, καθώς του δείχνεται εσείς τον δρόμο!

  • Με τη δική μας στάση και συμπεριφορά, διδάσκουμε στο παιδί ότι πρέπει να είμαστε δίπλα στα άτομα που αγαπάμε και νοιαζόμαστε και να βλέπουμε τους προβληματισμούς τους σαν δικούς μας. Να τους βοηθάμε, εν ολίγοις, στην αντιμετώπισή των προβλημάτων τους, όπως θα κάναμε εάν το πρόβλημα θα ήταν δικό μας.
  • Τέλος, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η αυστηρή κριτική απέναντι στο παιδί, όταν διαφωνούμε με τις απόψεις του, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε βασικές έννοιες, όπως ο σεβασμός και η αλληλοεκτίμηση!

Φράγκου Ευαγγελία, Νηπιαγωγός
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.