ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΤΖΟΛΙΚΑ

Μια φορά κι έναν καιρό, και συγκεκριμένα το 1981, σε ένα γραφικό χωριουδάκι στους πρόποδες του Κισσάβου, το Ομόλιο, γεννήθηκε η Δέσποινα Γκουτζολίκα. Όταν ήταν παιδί, είχε την τύχη να ακούσει αμέτρητα παραμύθια από την καλή της γιαγιά –παραμύθια πότε για μικρούς και πότε για μεγάλους, άλλοτε συναρπαστικά και άλλοτε συγκινητικά.
Μετά μεγάλωσε, σπούδασε και τώρα εργάζεται. Όμως όλα αυτά τα παραμύθια τα κράτησε καλά στην άκρη του  μυαλού της και τώρα ήρθε η ώρα να τα χαρίσει, μαζί με τα δικά της, στο μικρό της γιο αλλά και σε όλα τα παιδιά.
To πρώτο της βιβλίο με τίτλο "Ο φύλακας Άγγελος" εκδόθηκε το 2015 από την Ήρα Εκδοτική. Όνειρό της είναι να συνεχίσει να διηγείται παραμυθένιες ιστορίες σε όλον τον κόσμο... για να ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.
Ορμώμενη από τι έγινες συγγραφέας παιδικών βιβλίων;
Αυτό που με ώθησε περισσότερο στον κόσμο του παιδικού βιβλίου είναι η ανάγκη να αποτυπώσω στο χαρτί ό,τι με αγγίζει και με συγκινεί . Είναι η επιθυμία  να βγάλεις από μέσα σου τις λέξεις, τις εικόνες, τις περιπέτειες και να οδηγήσεις τους παιδικούς αναγνώστες σου να δουν την όμορφη πλευρά της πραγματικότητας μέσα από ένα παραμύθι, μια φανταστική ιστορία. Εξάλλου τι πιο ωραίο από το να μπορείς να ταξιδεύεις μέσα από την συγγραφή και να γίνεσαι ένα με τους ήρωές σου.
Γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πίσω, θυμάμαι συγκεκριμένα την αίσθηση που μου άφηνε μέσα από την αφήγηση των παραμυθιών της η γιαγιά μου… Παραμύθια, που η ίδια έπλαθε με την φαντασία της  και που καθρέφτιζαν ταυτόχρονα τη ζωή της. Κατάφερε μέσα από την εξιστόρηση να μου περάσει υποσυνείδητα τη σημασία εννοιών, όπως η αγάπη, η αδελφοσύνη και η αλληλεγγύη.
Μεγαλώνοντας λοιπόν άρχισα και εγώ να σκαλίζω τις λέξεις και να κάνω τις δικές μου ιστορίες. Όμως η ανάγκη να ασχοληθώ με τα παραμύθια και να μιλήσω τόσο στις ψυχές των παιδιών, όσο και σε όσους ενήλικες νιώθουν ακόμα παιδιά, γεννήθηκε όταν έφερα στον κόσμο το γιο μου. Ο ερχομός του ξεκλείδωσε την πόρτα των παραμυθιών και απελευθέρωσε τις μαγικές δυνάμεις που σου επιτρέπουν να δίνεις ζωή και χρώμα στους φανταστικούς ήρωες.
Λίγα λόγια για το νέο σου βιβλίο.
“Ουπς…ένα ροζ χταπόδι στον ωκεανό!” κυκλοφορεί από την Ήρα Εκδοτική εδώ και λίγες μέρες και ήδη αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό. Είναι μία χρωματιστή ιστορία που μιλάει για την διαφορετικότητα και κατά πόσο αυτή μπορεί να μας κάνει να ενωθούμε και όχι να αποξενωθούμε. Όπως είπε και μια διάσημη ποιήτρια “Θα πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η διαφορετικότητα κεντάει ένα πλούσιο χαλί και πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία ανεξάρτητα από το χρώμα τους” Μέσα από την εξαιρετική εικονογράφηση του Σταμάτη Παπαδήμου τα παιδιά ταξιδεύουν σε μια καλοκαιρινή περιπέτεια και ολοκληρώνουν το ταξίδι τους  με μια  χρωματιστή καλοκαιρινή γιορτή.
Το πρώτο σου βιβλίο «Ο φύλακας Άγγελος» πραγματεύεται ένα πολύ δύσκολο θέμα. Πες μας λίγα λόγια για το βιβλίο και το γεγονός που στάθηκε το έναυσμα να ασχοληθείς με το θέμα αυτό;
Πρόκειται για μία παιδική ιστορία που μιλάει για τις αδελφικές σχέσεις. Ένα φαινόμενο που συναντάμε συχνά είναι που τα πρωτότοκα παιδιά δεν μπορούν να δεχτούν τόσο εύκολα τον ερχομό ενός νέου μέλους στην οικογένεια. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του μικρού Ηρακλή ο οποίος δεν μπορεί να δεχτεί δίπλα του τον αδερφό του, το φύλακα Άγγελό του. Όμως, όταν θα ακούσει άθελά του μια συζήτηση της μαμάς του με την γιαγιά του όλα θα αλλάξουν και ένα μεγάλο μυστικό θα αποκαλυφθεί. Το μυστικό αυτό θα τον κάνει να σκεφτεί και να αναρωτηθεί για πολλά και να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει κάποιος να μας χαρίσει κάτι τόσο πολύτιμο, την ίδια μας την ζωή για να τον αγαπάμε.
Στόχος μου είναι να τονίσω μέσα από το βιβλίο μου τις αξίες της ζωής, που μερικές φορές η καθημερινότητα μάς κάνει να ξεχνάμε, αλλά και να θυμίσω πόσο μεγάλη σημασία έχει η αγάπη στη ζωή και στην οικογένεια. Έχοντας λοιπόν, κίνητρο την αγάπη και χαρίζοντας λίγο από το χρόνο μας μπορούμε να σώσουμε μια ζωή.
Επιπλέον, αυτή η ιστορία ξεκίνησε ακούγοντας ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη και που με έκανε να αναρωτηθώ αλλά και να  συγκινηθώ. Έτσι θέλησα να το μεταδώσω στον κόσμο, δίνοντας παράλληλα την ιστορία τους από μια άλλη οπτική με την ελπίδα να βοηθήσουμε, όσο μπορούμε αυτά τα παιδιά που μάχονται κάθε μέρα για την ίδια τους την ζωή. Μέσα από το βιβλίο μου γνώρισα ανθρώπους, πραγματικούς ήρωες της ζωής.   
Τι θέλεις να αποκομίσουν τα παιδιά από τα βιβλία σου
Είναι σημαντικό μέσα από τις λέξεις και τις εικόνες να προσφέρεις σ΄ένα παιδί τα κατάλληλα εφόδια, για να τα κρατήσει σα φυλακτό σε μία γωνιά της σκέψης του και να τα χρησιμοποιήσει, όταν έρθει αντιμέτωπο με τις παγίδες της ζωής κατά την ενηλικίωση. Τι πιο ωραίο λοιπόν, όταν μπορείς να περάσεις μέσα από τις παιδικές ιστορίες μηνύματα για τις αξίες της ζωής και να χαρίσεις μέσα από χρωματιστές πινελιές φαντασίας αισιοδοξία, πίστη και ελπίδα.
Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι το παν για μας είναι τα παιδιά…
Αν καταφέρουμε να κάνουμε τις παιδικές φατσούλες να χαμογελάσουν και φωτίσουμε λίγο το δρόμο τους, τότε ο κόσμος θα είναι ευτυχισμένος και γεμάτος αγάπη.
Θεωρείς ότι τα κλασσικά παραμύθια είναι ξεπερασμένα;
Οι μύθοι των ζώων, τα μαγικά παραμύθια, οι ευτράπελες διηγήσεις  και οι κλιμακωτές ιστορίες αποτελούν μεγάλες κατηγορίες που εντάσσονται στο σύνολό των παραμυθιών και δεν θα πάψουν ποτέ  να μας συναρπάζουν κάθε φορά που τα ακούμε ,ακόμα  και οι γιαγιάδες μας οι παραμυθούδες που μας χόρταιναν με αφηγήσεις και γέμιζαν το μυαλό μας με ανεξίτηλα χρώματα και ήχους μελωδικούς. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι και εμείς μεγαλώσαμε με τις ιστορίες των αδελφών Γκριμ και του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και θα συνεχίζουν να συντροφεύουν για αιώνες στις βραδινές αφηγήσεις  τα παιδιά μας.
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μπεις στην παιδική ψυχολογία;
Σίγουρα το να απευθύνεσαι σε ένα παιδί και να αγγίζεις την ψυχή του είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Πρέπει  να καταφέρεις από τις ιστορίες να περνάς μηνύματα, να δώσεις πνοή και μορφή στους ήρωές σου μέσα από τις χρωματιστές εικόνες, να δώσεις ρυθμό στις λέξεις, ώστε να αγγίζουν τα βάθη της παιδικής ψυχής. Για να γίνει όλο αυτό, χρειάζεται να πλημμυρίσεις το μυαλουδάκι τους με εικόνες φανταστικές, ήχους και χρώματα μαγικά.
Εκτός από συγγραφέας παιδικών βιβλίων είσαι και εργαζόμενη   μαμα..σύντομα 2 παιδιών. Πώς βλέπεις την Ελλάδα της κρίσης σήμερα;
Θεωρώ πως όταν η ζωή σού δίνει τον ρόλο του γονέα πρέπει να είσαι απόλυτα συνειδητοποιημένος και ώριμος για να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου και τα σωστά εφόδια στους απογόνους σου. Αυτό που χρειάζονται σαν έναυσμα  στα παιδιά είναι  η δύναμη της αγάπης που ξεκινάει πρώτα- πρώτα μέσα από την οικογένεια. Σε μια Ελλάδα που συνεχώς μαστιγώνεται από εξωτερικούς παράγοντες το μόνο που πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε στα παιδία μας είναι να καταφέρουμε  να αισθάνονται δυνατά για να μπορέσουν να σταθούν σωστά και αξιοπρεπώς απέναντι στην κοινωνία.  Πρέπει  με τον τρόπο μας να  μεταδώσουμε τις αξίες της ζωής για να τις έχουν σαν ασπίδα για τα δύσκολα χρόνια που ζούμε αλλά και για αυτά που ξημερώνουν.
Σχέδια  για το μέλλον;
Μου αρέσει να ονειρεύομαι το μέλλον αλλά αποφεύγω να κάνω σχέδια, προτιμώ να ζω το παρόν και να μαθαίνω μέσα από το παρελθόν. 
Τι σημαίνει για σένα επιτυχία;
Το κλειδί της επιτυχίας είναι να έχεις την υγεία σου και να είσαι ευτυχισμένος με απλά πράγματα.
Ποιος διαβάζει πρώτος το βιβλίο σου πριν εκδοθεί;
Ο καλύτερος κριτής  των βιβλίων μου είναι ο γιος μου. Πριν ακόμα πάρω χαρτί και μολύβι του αφηγούμαι  τις ιστορίες που έχω σχεδιάσει στο μυαλό μου  και περιμένω την γνώμη του. Μπορείς εύκολα να καταλάβεις τον ενθουσιασμό μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού και αυτό με γεμίζει στο έπακρον . Του κάνει βέβαια μεγάλη εντύπωση όταν τα βλέπει εκτυπωμένα και με ζωντανά χρώματα  λέγοντάς μου συνήθως “ Μαμά, το έκανες βιβλίο, τέλεια! “. Ένας τόσο μικρός θαυμαστής αλλά και ταυτόχρονα συνεργάτης των σκέψεων μου! 
Οι γονείς τι πρέπει να κάνουμε για να αγαπήσουν τα παιδιά το βιβλίο;
Αν τα αγαπάμε εμείς , τότε μπορούμε να  μεταδώσουμε και στα παιδιά μας την αγάπη της ανάγνωσης. Τα παιδιά είναι η συνέχεια της αναπνοής μας.. Ας τους δώσουμε τη δύναμη της ανάσας που χρειάζονται και ας ξεφύγουμε από την εύκολη λύση της  τεχνολογίας.  Να δώσουμε την ευκαιρία να μπορέσουν να καλλιεργήσουν το λιθαράκι της σκέψης και της φαντασίας κρατώντας στα χέρια τους ένα βιβλίο.
Μια έκφραση που σε εκφράζει
“Για να σου χαμογελάσει η μέρα πρέπει εσύ να της χαρίσεις το πρώτο χαμόγελο της αυγής.”
Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου για το femalevoice.gr
Share on Google Plus

About Statusvoice.gr

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.