Μίλτος Γήτας:"Στα νερά της λίμνης των Ιωαννίνων έχω πνίξει λυγμούς και ουρλιαχτά "

Ο Μίλτος Γητας έχει το δώρο του λόγου, οι λέξεις βγαίνουν από μέσα του ποιητικά,μουσικά και κυρίως αληθινά. Ως άνθρωπο τον χαρακτηρίζουν η απλότητα,η ειλικρίνεια, ο σεβασμός και μια σεμνότητα που σπάνια συναντάς στις μέρες μας.
Πιστεύει πως η γενέτειρά μας,είναι κομμάτι μας,χαράσσεται στη μνήμη και στην καρδιά μας και σηματοδοτεί την πορεία μας.Ας τον γνωρίσουμε. ..

Πότε έγραψες για πρώτη φορά ποίημα;
Ξεκίνησα να γράφω ποιήματα σε ηλικία μόλις 11 ετών, όταν πήγαινα στην Πέμπτη δημοτικού. Γύρισα θυμάμαι μια μέρα από μια σχολική εκδρομή στο σπίτι και ζήτησα επίμονα χαρτί και μολύβι να γράψω ένα στιχάκι που είχα σκαρώσει και το ψιθύριζα μη το ξεχάσω. Δεν ξέρω πραγματικά ποια ήταν η αφορμή αλλά δε με νοιάζει ιδιαίτερα και να την αναζητήσω. Για μένα το γεγονός ότι μπορώ να εκφραστώ μέσα από την ποίηση και να βγάλω από τη ψυχή μου ότι την βαραίνει είναι θείο δώρο.
Γέννημα θρέμμα Γιαννιώτης, η λίμνη των Ιωαννίνων σε εμπνέει;
Η λίμνη φυσικά και παίζει σημαντικό ρόλο στην ποίηση μου γιατί είναι κομμάτι της ζωής μου. Από μικρό παιδί κάνω βόλτες δίπλα σε αυτή, σε χαρές, σε λύπες, σε μοναξιές και σήμερα με τη μικρή μου κόρη να με συνοδεύει. Στα νερά της έχω «πνίξει» λυγμούς, ουρλιαχτά και πολλά ποιήματα μου που δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Άρα ναι, χωρίς αυτή την χιλιοτραγουδισμένη και χιλιοφωτογραφισμένη λίμνη θα ήταν αλλιώς η ζωή μου άρα κι η ποίηση μου.

Σκέφτηκες πότε να μετακομίσεις στην Αθήνα;
Κάποιο διάστημα λόγω των σπουδών μου στη δημοσιογραφία έμεινα και στην Αθήνα. Πολλές φορές μου περνούσε και μου περνάει από το μυαλό να ζήσω μόνιμα στην Αθήνα αλλά από την άλλη αυτή η πόλη με βυθίζει πολύ στα εσώψυχα μου και με μελαγχολεί, μου φανερώνει τον κακό εαυτό πολλών ανθρώπων και μου δείχνει μια κοινωνία που αδιαφορεί για τον διπλανό συνάνθρωπο, μια κοινωνία που δε ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου.
Από τη μία δημοσιογράφος, από την άλλη ποιητής. Τι κοινό έχουν; Συνδυάζονται ή είσαι σε πάλη καθημερινή;
Καταρχήν και τα δύο ισορροπούν πάνω σε τεντωμένο σχοινί ενώ είναι εξίσου και τα δύο δημόσια γραφή και επικοινωνία με άλλους. Απλά στην ποίηση περιγράφεις ένα συναίσθημα, μια σιωπή ή σκέψη ενώ στη δημοσιογραφία μεταφέρεις το γεγονός, την είδηση. Είναι αρκετά διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και τα δύο έχουν κοινό παρανομαστή τον άνθρωπο, οπότε κάπως μπορώ και τα συνδυάζω. Σε κάποιους περιόδους υπερισχύει η ποίηση σε κάποιες άλλες η δημοσιογραφία κι έτσι επέρχεται και η δική μου ισορροπία, προσωπική και επαγγελματική.
Σε γνώρισα και σε ξεχώρισα από το ποίημα σου «εξορία «και μου κέντρισες  το ενδιαφέρον για να αρχίσω σιγά σιγά να σε διαβάζω. Ποιο είναι το ποίημα σου που σε εκφράζει;
Το ποίημα «Εξορία» είναι γραμμένο στα εφηβικά μου χρόνια, τότε που όλα ήταν πιο ουτοπικά και πιο αιχμηρά μέσα μου, δεν άμβλυνα καθόλου τις γωνίες. Το συγκεκριμένο ποίημα έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα και κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη ψυχή μου αλλά κάθε φορά η αλήθεια είναι πως ταυτίζομαι και με ένα διαφορετικό ποίημα. Θα έλεγα πως το πιο αυτοβιογραφικά μου άρα και πιο αγαπημένα είναι το «Μεταμόρφωση» από τη συλλογή «Στα σύνορα της θλίψης» και το «Σε ψάχνω χρόνια τώρα» από τη νέα συλλογή τον «Συλλέκτη χρόνου».

«Συλλέκτης χρόνου «Κάπα εκδοτική. Νέο βιβλίο. Πες μας λίγα λόγια για το βιβλίο;
Πέντε χρόνια μετά την τελευταία μου ποιητική συλλογή, την «Ανακωχή» κυκλοφόρησε από την Κάπα Εκδοτική η νέα μου ποιητική συλλογή με τίτλο «Συλλέκτης χρόνου». Πρόκειται για 21 καινούργια ποιήματα που έχουν σαν κύρια θεματολογία το χρόνο που κυλάει, την ανθρώπινη ύπαρξη, το παιδί και το θάνατο. Ουσιαστικά οι βασικοί θεματικοί πυλώνες της νέας ποιητικής συλλογής είναι τρεις. Ο χρόνος, η απώλεια και το παιδί. Ο χρόνος που με το πέρασμα του αλλάζει τους ανθρώπους, τις γειτονιές, τα σπίτια… όλα γύρω μας. Ο χρόνος που φέρνει χαρές αλλά και λύπες, αναμνήσεις αλλά δημιουργεί και όμορφες στιγμές. Η φθορά του χρόνου που στο τέλος φέρνει θάνατο. Από την άλλη οι απώλειες, άνθρωποι που χάνονται από τη ζωή  απροσδόκητα, άνθρωποι που επιλέγουν άλλους ανθρώπους ή ακόμη και άλλα μέρη για να ζούνε. Ξεχωριστός ο πόνος από κάθε τέτοιου είδους απώλεια αλλά τα αποτελέσματα συνήθως είναι τα ίδια για όλους όσους βιώνουν τέτοιες καταστάσεις. Και τέλος το παιδί. Το παιδί που γεμίζει τις ψυχές των γονιών του συναισθήματα και που μέσα από τα μάτια του παιδιού βλέπει ο κάθε γονιός τη δική του παιδική ηλικία, βλέπει το παρόν αλλά και το μέλλον του. Επηρεασμένος από προσωπικά βιώματα αλλά και από όσα συμβαίνουν γύρω μου αυτά τα τελευταία χρόνια προσπάθησα να ξορκίσω «το κακό» από γύρω μου με στίχους.
Στο συλλέκτη χρόνου ξεχώρισα το ποίημα «γυρισμός». Τι σημαίνει γυρισμός;
Ωραία ερώτηση! Το ποίημα αυτό έχει ξεχωριστή βαρύτητα μέσα στην ποιητική συλλογή ακριβώς για τον τίτλο του αλλά και για όσα γλαφυρά περιγράφει στους στίχους του. Γυρισμός για μένα σημαίνει εξιλέωση, σημαίνει συμβιβασμός και ανακούφιση! Μου αρέσει να γυρίζω στην παλιά μου γειτονιά, στο σπίτι που μεγάλωσα, στις παιδικές μου αναμνήσεις, σε μνήματα αγαπημένων… γυρισμός λοιπόν και επαναπροσδιορισμός σκέψεων και στόχων ζωής.

Τι σχέση έχεις με τον χρόνο;
Τη χειρότερη και την καλύτερη ταυτόχρονα. Είμαι ένας άνθρωπος που γενικά έχω αίσθηση του χρόνου, δύσκολα για παράδειγμα θα στήσω κάποιον σε ένα ραντεβού ή δε θα μπορέσω να τελειώσω μια συγκεκριμένη δουλειά σε ορισμένο χρόνο. Από την άλλη όμως ο χρόνος με θλίβει βαθύτατα με τις αλλαγές που φέρνει, με τη φθορά που δημιουργεί και που συνεχώς τρέχει «ρουφώντας" ουσιαστικά ζωή από τη ζωή μας. Προσπαθώ λοιπόν να ισορροπήσω πάνω σε αυτή την κόψη του χρόνου και να καταφέρω να ζήσω όσα πιο πολλά μπορώ.
Έχεις πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις .Θες να μας πεις λίγα λόγια για αυτές;
Θα ακουστώ γραφικός αλλά πραγματικά δε θέλω να μιλάω ή να τονίζω τις διακρίσεις και τις βραβεύσεις μου διότι αν μείνεις στάσιμος σε αυτές δε θα εξελιχθείς ποτέ σαν άνθρωπος. Έχω διακριθεί πριν χρόνια στο 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο ποίησης που έγινε στη Λάρισα με 4 βραβεία ενώ φέτος ο «Συλλέκτης χρόνου» βραβεύτηκε στο 32ο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας «Τα Σικελιανά». Και ποιήματα μου επίσης μεταφρασμένα στα αγγλικά έχουν διακριθεί φέτος σε Διεθνής Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς, κυρίως στην Αμερική, αλλά ξέρεις για μένα η σημαντικότερη βράβευση είναι το «μπράβο μπαμπά» της κόρης μου και τα συγκινημένα μάτια όσων με αγαπάνε και αγαπώ όταν διαβάζουν τα ποιήματα μου. Όλα τα άλλα έρχονται, ξαναέρχονται, ξεχνιούνται και πάλι από την αρχή.
Γιατί ποίηση και όχι μυθιστόρημα; Η ποίηση πουλάει σήμερα;
Ποίηση γιατί έτσι προέκυψε. Γράφω πολύ αυθόρμητα όλα αυτά τα χρόνια κι όταν πιάνω το μολύβι και το χαρτί κυρίως εκφράζομαι ποιητικά. Δε λέω όχι και σε κάποιο μυθιστόρημα ή διήγημα, κατά καιρούς κάτι σκαρώνω, αλλά προς το παρόν με ενδιαφέρει η ποίηση και τα μονοπάτια της, έχω πολλά ακόμη να ανακαλύψω και θέλω να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος στον ποιητικό λόγο ώστε να αποκωδικοποιώ καλύτερα και τις απαιτήσεις της ψυχής μου. Η ποίηση όχι δεν πουλάει καθόλου σήμερα, ούτε μεταφορικά ούτε κυριολεκτικά, είναι στις δεύτερες και τρίτες επιλογές των αναγνωστών και γι αυτό νομίζω πως φταίμε λίγο κι εμείς οι δημιουργοί που για αρκετά χρόνια δείχναμε μια εικόνα στον κόσμο πιο ελιτίστικη και περιθωριακή. Ευτυχώς αυτό αλλάζει με τους δημιουργούς της νέας γενιάς!

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ποιητής;
Οι αγαπημένοι μου ποιητές είναι δύο. Αρκετά αντίθετοι μεταξύ τους και διαφορετικών εποχών.  Ο Καρυωτάκης κι ο Ελύτης. Λατρεύω το σκοτάδι και τη θλίψη του πρώτου και συγκινούμαι με το φως, το μπλε και τον ερωτισμό των ποιημάτων του Ελύτη.
Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σου;
Πολύ εύκολα. Ειδικά σήμερα με τη μεγάλη ανάπτυξη των κοινωνικών δικτύων η επαφή με τους αναγνώστες αλλά και γενικότερα με τους συνανθρώπους μας είναι ακόμη πιο εύκολη. Οπότε σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα υπάρχει ένας προσωπικός μου λογαριασμός ενώ δέχομαι με μεγάλη χαρά και στο mail μου (miltosgitas@gmail.com) οποιαδήποτε κριτική ή πρόταση ακόμη και περισσότερες πληροφορίες για τα βιβλία μου.
Ποιο είναι το μότο σου στη ζωή;
Κατά καιρούς με αντιπροσωπεύουν και διαφορετικά μότο αλλά τώρα τελευταία με εκφράζει το «“Φτάσε όπου δεν μπορείς” του Νίκου Καζαντζάκη.
Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου για το femalevoice.gr
Share on Google Plus

About Statusvoice.gr

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.