"Το παιδί μου καπνίζει "


Όλα αυτά σκέφτονται οι γονείς των γυμνασιόπαιδων που ξεκινούν μια επικίνδυνη συνήθεια για τη ζωή τους,το κάπνισμα. Η εφηβεία κρύβει πολλούς κινδύνους για τα παιδιά μας. Πρέπει όλοι οι γονείς να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, να τα προσέχουμε, να τα «ακούμε» τα παιδιά μας.
Όμως προσοχή γονείς :
Μην φωνάζετε, απειλείτε ή τιμωρήσετε το παιδί σας. Γιατί το  να το τιμωρήσετε δεν σημαίνει ότι θα το αναγκάσετε να σταματήσει να καπνίζει, απλά θα προσέχει περισσότερο τις επόμενες φορές μην το "πιάσετε". Θυμηθείτε είστε ο γονιός και όχι ο αστυνομικός!
Eνημερώστε το παιδί σας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία του και στη ζωή του. Μάλιστα, τονίστε του πως είναι το ίδιο υπεύθυνο για την ποιότητα ζωής του.
Το παιδί μου καπνίζει; Πώς γίνεται; Είναι δυνατόν;Άναψε κόκκινος συναγερμός. Το ρωτάω και μου λέει όχι. Βρήκα τσιγάρα στη τσάντα του σχολείου και μου είπε πως είναι από ένα φίλο του. Τι να κανω;Να το πιστέψω;Μήπως λέει ψέματα; Να το εμπιστευτώ;
Μήπως εσείς καπνίζετε;
Αν ναι, μην απορείτε , απλά μιμείται αυτό που έχει δει από εσάς. Πώς μπορεί ένας γονιός ζητάει από το παιδί του να μην καπνίζει και του κάνει και κήρυγμα μάλιστα όταν κρατάει και ένα αναμμένο τσιγάρο στο χέρι που καπνίζει; Πώς μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος και παράδειγμα προς μίμηση;
Και το πιο σημαντικό :
Ψάξτε να μάθετε ποια ανάγκη το οδήγησε στο τσιγάρο . Είναι από μίμηση των φίλων του; Είναι από "μαγκιά"; Για να μην ξεχωρίζει από τους φίλους του; Για να μην θεωρηθεί φυτό; Εδώ χρειάζεται να στηρίξετε την προσωπικότητά του και να του αναφέρετε πως μάγκας είναι εκείνος που σέβεται την υγεία του και την ζωή του και αυτός που ακολουθεί το δικό του δρόμο για μία καλύτερη ποιότητα ζωής και όχι από μίμηση.

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου για το femalevoice.gr
Share on Google Plus

About Statusvoice.gr

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.