ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ" Η ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ"


Τα Άγια Θεοφάνεια είναι μεγάλη χριστιανική γιορτή της ανάμνησης της βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.Το όνομα προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές.
Η γιορτή των Θεοφανείων λέγεται επίσης Επιφάνεια κ Φώτα ή Φωτά Σε αυτή τη γιορτή γιορτάζουν τα ονόματα Φωτεινή,Φανή, Φώτης, Τριάδα,Ουρανία,Ιορδάνης, Ιορδάνα, Περιστέρης, Περιστέρα, Θεοφάνης, Θεοφανία Θεοχάρης.
Κατά τις ευαγγελικές περικοπές στις αρχές του 30ου έτους της ηλικίας του Χριστού, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος κ στη συνέχεια Βαπτιστής, που ήταν 6 μήνες μεγαλύτερος του Ιησού, κ  διέμενε σην έρημο, κηρύττοντας το βάπτισμα της μετανοίας, βάπτισε τον Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό.
Κατά την ώρα της Βάπτισης κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή περιστεράς στον Ιησού κ από τον ουρανό ακούσθηκε φωνή που έλεγε ΄΄Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα (Αυτός είναι ο υιός μου ο αγαπητός).Έχουμε λοιπόν τη φανέρωση του Θεού στη γη γι αυτό κ αυτή η σημαντική γιορτή ονομάζεται Θεοφάνεια.


Την ημέρα των Θεοφανείων φωτίζεται ο κόσμος κ αγιάζονται τα νερά.Στην εκκλησία ψάλλεται το Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε κ έπειτα ιερείς κ προσκυνητές κατευθύνονται στη θάλασσα, στη λίμνη, στο ποτάμι για την κατάδυση του Σταυρού που θα αγιάσει τα νερά.Συνήθως άτομα νεαρής ηλικίας βουτούν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν το Σταυρό κ να πάρουν την ευλογία.


Σε πολλά μέρη της χώρας μας ιερείς περνούν από τις οικίες για να φωτίσουν κ να αγιάσουν.Γι αυτό ο λαός πιστεύει πως τη γιορτή των Φώτων φεύγουν οι καλικάντζαροι διότι φοβούνται την αγιαστούρα του παπά.


Μαρία Χριστοδούλου
Φιλόλογος
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.