Γιώτα Γουβέλη :"Ο έρωτας ακυρώνει λογική και σε παρασύρει στη μαγεία του "

Η Γιώτα Γουβέλη καταγράφει την άβυσσο των επιθυμιών και περιγράφει με τόλμη τους μεγάλους έρωτες στο βιβλίο της "Νύφη της Μασσαλίας ".
Νύφη της Μασσαλίας .Ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο μεγάλο γαλλικό λιμάνι. Τι σας κέντρισε το ενδιαφέρον για να ξεκινήσετε την ιστορία σας στη Μασσαλία;
Το λιμάνι της, που εκείνη την εποχή, περί το 1900, ήταν ένα από τα κέντρα του κόσμου με έντονο το ελληνικό στοιχείο. Καράβια με μπαχάρια, πρώτες ύλες, ανθρώπινα φορτία απελπισμένων, τυχοδιωκτών, ταξιδευτών, εμπόρων έμπαιναν και έβγαιναν στις προβλήτες της συνεχώς. Ήταν μια γοητευτική εποχή κι ένας ακόμα πιο γοητευτικός τόπος.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Σ’ αυτό το αμαρτωλό λιμάνι με τις πλέον περιβόητες πόρνες της εποχής, έρχεται νύφη η ηρωίδα μου και ξεκινά τη δική της γενιά στο σπίτι με τις κόκκινες καμέλιες. Είναι μια τρυφερή και αφοσιωμένη μάνα, μια αξιοπρεπής σύζυγος αλλά και μια φλογερή ερωμένη που πληρώνει ακριβά το πάθος της. Τα πάθη και τα λάθη της σημαδεύουν και τις επόμενες γενιές, που προσθέτουν τα δικά τους λάθη και πάθη στην ιστορία της οικογένειας Αμυράλη.
Πώς ξεκίνησε το μαγικό ταξίδι της συγγραφής για την Γιωτα Γουβέλη;
Από μια αναφορά του Παπαδιαμάντη στην έκλυτη ζωή των ναυτικών μας στο μακρινό λιμάνι της Μεσογείου εκείνης της εποχής. Είχα μεγάλη περιέργεια να δω τι γινόταν εκεί πέρα, ποια μυστήρια και μυστικά έκρυβε εκείνος ο τόπος. Το έψαξα λοιπόν κάνοντας ένα μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο και στον τόπο και πραγματικά το απόλαυσα. Επίσης, ένας σημαντικός σταθμός του βιβλίου είναι ο θεσσαλικός κάμπος την εποχή των μεγάλων ανακατατάξεων, με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, το μεγαλείο του, τον κάματο και τη φτώχεια του. Αλλά και η Αθήνα του μεσοπολέμου με τη λαμπρότητα και τη φτωχολογιά της.
"το σκιτσο" ειναι το αγαπημένο μου βιβλίο σας. Μ αυτό σας γνώρισε το αναγνωστικό κοινό. Πόσο ψηλά ανέβασε τον πήχη για τα επόμενα συγγραφικά σας εργα;
Το πρώτο μου βιβλίο ήταν “Η μουσική του κόσμου” και πήγε εξαιρετικά. Παραμένει ακόμα στην καρδιά των αναγνωστών. Το Σκίτσο που ακολούθησε προσέλκυσε και άλλα κομμάτια του αναγνωστικού κοινού και έχει πράγματι φανατικούς οπαδούς. Εκείνο που μετράει για μένα είναι πως με όλα μου τα βιβλία έχω ζήσει πλούσιες εμπειρίες και νομίζω πως ο αναγνώστης τις μοιράζεται μαζί μου με την ίδια χαρά. Όσο θα περνάω εγώ καλά με τους ήρωές μου θα περνάει καλά και ο αναγνώστης. Εγώ και οι αναγνώστες μου μοιραζόμαστε το ίδιο συναρπαστικό ταξίδι θέλω να πιστεύω.
Τι σημαίνει για σας έρωτας;
Είναι εκείνο το σαρωτικό συναίσθημα που πρέπει να το ζήσεις τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου. Ακυρώνει σύνεση, λογική, σχέδια, σε παρασύρει στη μαγεία του. Αλλά συνήθως τελειώνει γρήγορα. Γι’ αυτό, καλό είναι να το ξανασκεφτόμαστε πόσα είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε για χάρη του.
Στο βιβλίο αναφέρεστε σε απιστίες συζύγων. Ποια είναι η άποψη σας για την απιστία;
Η απιστία διατρέχει όλες τις εποχές και όλες τις ηπείρους. Σαν θέμα, είναι το προσφιλές των μυθιστοριογράφων γιατί προσφέρει έδαφος για ανάλυση χαρακτήρος, ψυχής, καταστάσεων, κοινωνικών συνθηκών. Είναι κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης και μερικές φορές πολύ σκοτεινό κομμάτι. Ό,τι πρέπει δηλαδή για μυθοπλασία που προσεγγίζει τον άνθρωπο και τις αδυναμίες του.
 
Στο μυθιστόρημα η μοίρα παίζει καθοριστικό ρόλο μέσω της Ελπίδας τι μήνυμα περνάει η Γιωτα Γουβελη στον αναγνώστη;
Για μένα η μοίρα είναι το μεγάλο άγνωστο κομμάτι του κόσμου μας, ό,τι δεν περνάει από το χέρι μας δηλαδή και μας υποχρεώνει να είμαστε ταπεινοί απέναντι στη δύναμη της ζωής και της τύχης. Την προσεγγίζω σαν μια μαγική θεότητα, απρόβλεπτη, καπριτσιόζα, ενίοτε σκληρή, αλλά συναρπαστική. Αλίμονο αν τα ξέραμε όλα όσα θα μας συμβούν. Θα έλειπε η προσπάθεια και ο αγώνας από τη ζωή μας, ως εκ τούτου θα έλειπε η ελπίδα. Η Ελπίδα του βιβλίου, η ανήσυχη εγγονή της γιαγιάς Σεβαστής, δίνει νόημα στον αγώνα των ηρώων για την καλυτέρευση της ζωής τους. Τους βοηθάει να κάνουν βήματα μπροστά και εγγυάται την εξέλιξη και τη συνέχιση της ζωής.
Ποιον ήρωα ξεχωρίζετε από όλα τα βιβλία σας και γιατί ταυτίζεστε μαζί του;
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον, τους πονάω και τους νοιάζομαι όλους, νοιώθω ευθύνη απέναντί τους. Κάθε φορά νιώθω πιο κοντά στους ήρωες του καινούργιου μου βιβλίου, αισθάνομαι πως με χρειάζονται περισσότερο για να σταθούν αυτοδύναμοι στα πόδια τους. Άλλωστε, όλοι τους έχουν ένα, μικρό έστω, κομμάτι του εαυτού μου, ακόμα και οι λιγότερο θετικοί. Όλοι μας έχουμε και τις σκοτεινές μας πλευρές που αξίζουν την προσοχή μας.
Από που αντλείτε τα θέματα; Με ποιο τρόπο; Έμπνευση ή φαντασία;
Η φαντασία είναι για μένα η πιο γοητευτική διάσταση της συγγραφής. Αυτό που με συναρπάζει είναι να φτάνω στην αλήθεια μέσα από φανταστικές καταστάσεις, οι οποίες όμως, ως κυήματα του εσώτερου εαυτού μας, είναι πάρα πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Και φυσικά μπόλικη δουλειά. Ό,τι αξίζει, έχει κόπο πίσω του.
Η καθημερινότητά της Γιώτας Γουβέλη
Έχω χιλιάδες πράγματα να κάνω με οικογένεια με τρία παιδιά, αλλά είμαι και αρκετά τεμπέλα, θέλω να απολαμβάνω τη ζωή και να αράζω συχνά πυκνά. Δουλειά και άραγμα, αυτές είναι οι σημαντικότερες πτυχές της καθημερινότητάς μου.
Μια έκφραση που εκφράζει την προσωπικότητά σας ή κάποιοι στίχοι ή απόσπασμα ενός βιβλίου.
Θέλω να ζήσω το τώρα κι όχι να μεταθέσω την ευτυχία μου στο αύριο. Οι στιγμές που ζούμε τώρα δεν θα γυρίσουν ξανά πίσω.
Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου για το femalevoice.gr
Share on Google Plus

About Statusvoice.gr

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.