Το βιβλίο με την εφεύρεση της τυπογραφίας από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο γνώρισε μεγάλη εξέλιξη κ υπήρξε μια επανάσταση στη μόρφωση κ στη σκέψη. Η ιλιγγιώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας συνέβαλε στην εξέλιξή του.
Στις μέρες μας όμως κάνει την εμφανισή του ένα νέο είδος ανάγνωσης. Ο λόγος γίνεται για το ηλεκτρονικό ή ψηφιακό βιβλίο.Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι ένα βιβλίο σε ψηφιακή μορφή.Υπάρχει όμως η δυνατότητα ένα ψηφιακό βιβλίο να είναι κ σε τυπωμένη εκδοχή.Αυτή η μορφή ανάγνωσης βιβλίου κερδίζει το ενδιαφέρον του παιδιού καθώς το e- book διαθέτει εικόνα κ ήχο.Του δίνεται η δυνατότητα να προσαρμόσει τη σελίδα του βιβλίου στις δικές του απαιτήσεις κ ανάγκες.. Μ αυτό τον τρόπο η διαδικασία της ανάγνωσης γίνεται πιο εύκολη διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.Επίσης παρέχει τη δυνατότητα για άμεση ενημέρωση κ πρόσβαση σε εικόνες ,ταινίες.
Η ανάγνωση των e- book μπορεί να γίνεται στις βιβλιοθήκες ταυτόχρονα από πολλούς χρήστες.Αυτό αποτελεί ένα πολύ θετικό στοιχείο αυτής της νέας μορφής ανάγνωσης.
Αξίζει να τονίσουμε ότι αυτή η άμεση κ εύκολη ενημέρωση του παιδιού μέσω του ψηφιακού βιβλίου συμβάλλει στη μόρφωσή του στη διάδοση γνώσεων κ στη γλωσσική του καλλιέργεια.Επίσης οξύνει το νου του παιδιού, την κρίση του κ κατά συνέπεια το ωριμάζει κ το βοηθά στην πρόοδο του.
Εξάλλου η χρήση των e-reader παίζει σημαντικό ρόλο στη μάθηση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες κ ταυτόχρονα προσφέρει τη γρήγορη διαχείρηση κ επεξεργασία του πληροφοριακού υλικού που κατακλύζει τη σύγχρονη εποχή μας.

Τη σύγχρονη εποχή, του ψηφιακού βιβλίου, κανένα βιβλίο δε θα είναι δυσεύρετο κ όλα τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σ αυτό ,κερδίζοντας μ αυτό τον τρόπο την ολοένα κ μεγαλύτερη αγάπη των βιβλιόφιλων.
Μαρία Χριστοδούλου
φιλόλογος