Γνωρίστε το pigipaideias ένα αξιόλογο site για την παιδεία και την εκπαίδευση

Ήταν μεγάλη τιμή και χαρά για μένα να συνομιλήσω με την Ευαγγελία Τζιάκα από το πολύ αξιόλογο σάιτ pigipaideias.wordpress.com.  Με την Ευαγγελία μιλήσαμε  για την παιδεία και την εκπαίδευση αλλά και τους στόχους του pigipaideias.wordpress.com. Ας την γνωρίσουμε μέσα από την όμορφη δράση της...
Το Πηγή Παιδείας  είναι, ή μάλλον, φιλοδοξεί να γίνει  πηγή γνώσης, πηγή εκπαίδευσης , πηγή παιδείας.  Ο αρχικός σκοπός του  ήταν να ασχοληθεί με θέματα εκπαίδευσης  ειδικότερα και με την παιδεία γενικότερα.  Επιδιώκαμε να ενημερώσουμε, να προβληματίσουμε ουσιαστικά θέτοντας  το ζήτημα του εκπαιδευτικού ζητήματος στη βάση του, δηλαδή στο παιδί. 
Το Πηγή Παιδείας  ήταν μια ιδέα. Μια ιδέα κλειδωμένη σε ένα συρτάρι του μυαλού για τουλάχιστον 5 μήνες πριν γίνει πράξη.  Αυτή η ιδέα δημιουργήθηκε γιατί η δουλειά μου ως καθηγήτρια με είχε κουράσει.
Ξέρεις, Βασιλική, ο καθηγητής πλέον αντιμετωπίζεται σαν αντικείμενο. Σαν ένα καλοκουρδισμένο παιχνίδι με ημερομηνία λήξης.  Τρέξιμο, τυποποίηση γνώσης, βαθμοθηρία και όλα αυτά γιατί; Ποιο είναι τελικά το νόημα; Να αναπαράγεις ένα σύστημα, το οποίο καταδικάζεις εσύ ο ίδιος;
 
Ήθελα να ξαναγνωρίσω  το επάγγελμα μου και να το ξανααγαπήσω.  Στην προσπάθεια μου αυτή έχω συνοδοιπόρους.  Ανθρώπους με τους οποίους  μοιράζομαι την ίδια «τρέλα».  Ο Διογένης Παπαδόπουλος (καθηγητής Αγγλικών), η Άρτεμης  Πράπα (καθηγήτρια Φιλοσοφίας), ο Χάρης  Μπάρμπας (καθηγητής Αγγλικών) και λίγο αργότερα η Μαρία Κουκουγιάννη(καθηγήτρια Βουλγαρικών) βρεθήκαμε σε ένα καφέ μέσα Ιούνη και έτσι ξεκίνησε. Δειλα και σταθερά. Ακολούθησαν η Ειρήνη Μαρκιανού( καθηγήτρια Αγγλικών), η Ειρήνη Κεμερλή (καθηγήτρια Γερμανικών), η Κατερίνα Γεωργιάδου (καθηγήτρια Γαλλικών), η Κατερίνα  Τσιλιμπάρη(καθηγήτρια Αγγλικών),  ο  Κωνσταντίνος Μπατσιόλας(ιστορικός-εθνολόγος), η Θεοδώρα Παπάζη (φοιτήτρια φιλολογίας), η Κέλλυ Βλαστού (καθηγήτρια Αγγλικής), η Χριστίνα Γαβριήλ (λογθεραπεύτρια), ο Ειρήναρχος Φούττης (εργοθεραπευτής), η Ελένη Κώστογλου (ψυχολόγος) και φυσικά η Ερατώ Χατζημιχαλάκη (οικογενειακή σύμβουλος).
Όπως βλέπεις, είμαστε όλοι καθηγητές  με ανησυχίες και προβληματισμούς.  Το βασικό συστατικό, όμως, είναι πως γίναμε ομάδα.  Έχει δημιουργηθεί η μαγιά πάνω στην οποία χτίζεται το σαιτ. Είναι η διαδικτυακή οικογένεια μας.. Μιλάμε, συζητάμε και κάνουμε χαβαλέ λες και γνωριζόμαστε χρόνια. Είναι καλύτερα και από γραφείο. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. 
Η «δουλειά» είναι εθελοντική, άρα  ανταγωνισμός δεν υπάρχει. Σεβόμαστε ο ένας τη δουλειά του άλλου. Ο καθένας επιτελεί και έναν διαφορετικό ρόλο. Έχουμε τον Διογένη, υπεύθυνο εκπαιδευτικής ειδησεογραφίας, την Κατερίνα Γεωργιάδου,  υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, την Ειρήνη Μαρκιανού βοηθό αρχισυντάκτη και εμένα που ασχολούμαι με τη ροή, τη θεματολογία και την προβολή του.
  
Ασχολούμαστε με θέματα ποικίλης εκπαιδευτικής ύλης. Εκτός απο θέματα ειδικής αγωγής και παιδοψυχολογία έχουμε στήλες που αφορούν την ιστορία της εκπαίδευσης, την έβδομη τέχνη, θέματα γλώσσας και παιδιατρικά, αφιέρωμα σε σχολεία που αποτελούν πρότυπο, συνεντεύξεις με συγγραφείς όπως τον Ηλιόπουλο, τον Κρομμύδα, τον Τούβε και πολλούς άλλους.
Επίσης έχουμε μια στήλη που ξεχωρίζει αυτή των εφήβων. Διάφοροι έφηβοι μας εμπιστεύονται και στέλνουν άρθρα με προβληματισμούς τους σε εμάς. Αυτό για εμάς είναι μεγάλη τιμή και χαρά. Να μπορούμε να έρθουμε κοντά με νέους και να τους δώσουμε βήμα να μιλήσουν και να εκφραστούν .
‘Ομως το πιο σημαντικό είναι πως σαν site προωθούμε την εναλλακτική εκπαίδευση, δημοκρατικά σχολεία, βιωματική μάθηση, θέμα πάνω στο οποίο βασίστηκε η πρώτη μας ημερίδα, που έγινε στις 11/12, χορηγός της οποίας ήταν και το femalevoice.gr
Αυτό που πιστεύω είναι πώς οφείλουμε να σεβαστούμε την παιδεία που παραλάβαμε και να την αλλάξουμε. Σιγά-σιγά. Όταν βλέπεις  πως υπάρχουν άτομα που διαφοροποιούνται  γιατί πιστεύουν σε μια ιδέα, όπως ο Άγγελος Πατσιάς  με το καταπληκτικό εγχείρημα αυτών και των συναδέλφων του στο Φουρφουρά, την Ελισάβετ Γεωργιάδου με το Σχολείο της Φύσης και την Ερατώ Χατζημιχαλάκη με την κατασκήνωση στο Ελπιδοχώρι και τόσους άλλους να προσπαθούν να βάλουν το λιθαράκι τους και να αλλάξουν σταδιακά τα κακώς κείμενα, παίρνεις δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσεις  να οραματίζεσαι και να προσπαθείς. 
Για να γίνεις καλύτερος απέναντι στα παιδιά που διδάσκεις, απέναντι στα παιδιά τα δικά σου, του δίπλα. Απέναντι στην κοινωνία γενικότερα.
Η κινητήριος δύναμη αυτού του εγχειρήματος  που λέγεται Πηγή Παιδείας είναι η ανταπόκριση του κόσμου. Ο κόσμος στηρίζει την προσπάθεια μας και ανταποκρίνεται θετικά.  Μετά από 6.5 μήνες έχουμε φτάσει τα 1,500 like και η μέσα επισκεψιμότητα στο site ήταν μέχρι τον Οκτώβρη 6.000 και από τον Νοέμβρη και μετά ως και τώρα αγγίζει το διπλάσιο.
Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω τον κόσμο, αυτούς  τους ανθρώπους  που μας διαβάζουν. Είμαστε πολύ περήφανοι που καταφέραμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε κάτι τόσο ποιοτικό και το κοινό να το αγκαλιάσει. Θέλαμε να δώσουμε στην παιδεία φωνή να μιλήσει και να την θέσουμε ξανά στο πρώτο σκαλί του βάθρου, γιατί εκεί ανήκει. Αυτή είναι η μητέρα όλων.
Σχετικά με τα μελλοντικά μας σχέδια είναι η συνεργασία που κλείσαμε με το tovivlio.net, το femalevoice.gr, η διεξαγωγή του διαγωνισμού λογοτεχνίας καθώς επίσης και η πραγματοποίηση νέων δράσεων με σκοπό τη διάδοση της εναλλακτικής εκπαίδευσης.

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου για το femalevoice.gr
Share on Google Plus

About Statusvoice.gr

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.