Η sadahzinia στο femalevoice.gr

Το πραγματικό  της όνομα  είναι  Γιολάντα  Τσιαμπόκαλου, αλλά χρόνια τώρα όλοι την ξέρουν ως Sadahzinia, από τις λέξεις  sad στα αγγλικά  σημαίνει  λυπημένος και jah  δημιουργία  στα τζαμαικανικα  και zinia το λουλούδι. Λογοπαίγνιο ενός μύθου της Καραϊβικής, ο οποίος λέει  ότι η zinia είναι ένα λυπημενο λουλουδι που όταν  ακούει μουσική ανθίζει και η ζωή αλλάζει για πάντα.
Η Sadhzinia, λοιπόν, μελωδική , αληθινή και απλή στο femalevoice.gr" δίχως να είναι κανενός "και λέγοντας μεγάλες αλήθειες. Στις 13 του Μάη έρχεται  στην Λάρισα σε μια συναυλία  στο  STAGE III αλλά μέχρι τότε απολαύστε την στη συνέντευξη  που μας έδωσε.
Είσαι η πρώτη  γυναίκα  που ανέβηκε  στη σκηνή  της low bap στην Ελλάδα. Ποιες αλλαγές είδες αυτές τις δύο δεκαετίες; Οι active member  πόσο  επηρέασαν  τις αλλαγές  αυτες;
Το lowbap εξελίχτηκε μουσικά και στιχουργικά μέσα σε αυτές τις δύο δεκαετίες. Εξελίχτηκε μέσα σε ένα ολότελα αλλιώτικο σύμπαν δημιουργίας,  ένα δικό του πλαίσιο συννενόησης και επικοινωνίας. Μακριά από ταμπέλες, μουσικές φόρμες, στεγανά.  Λέξεις φτιάξαμε και τραγούδια που κάθε φορά που τα λέγαμε είχαμε την τύχη πάντα να τα ακούνε μαζί με αυτούς που τα αγαπούσανε και άνθρωποι που δεν είχαν ιδέα… Κι έτσι ο πυρήνας μεγάλωνε και δυνάμωνε. Όσο συνέβαινε αυτό μουσικά, απλωνότανε παράλληλα και σε άλλα μονοπάτια δημιουργίας. Θέατρο, ντοκιμαντέρ, ταινίες, βιβλία… κόμικ, video art, παραμύθια. Έγιναν πολλές συζητήσεις με τον κόσμο σε οργανωμένες επί τούτου βραδιές, φεστιβάλ,προβολές και ξανά συζητήσεις… Όλα αυτά κάπου οδήγησαν. Και σίγουρα αυτό το κάπου είναι το σημείο που είμαστε τώρα. Οι  Active Member που ήταν ο κεντρικός άξονας και η πυξίδα σε όλη αυτή την όμορφη μουσική κατάσταση, σταμάτησαν. Σταματήσαμε. Με μια πραγματικά μεγαλειώδη συναυλία, γεμάτη αγάπη, και νοιάξη για όσα έγιναν και για όσα θα γίνουν. Οι Active Member όμως είμαστε εμείς και εμείς χρειάζεται να συνεχίσουμε όλα αυτά που περιγράφω πιο πριν χαράσσοντας καινούριους δρόμους στην ιστορία του lowbap. Το είχαμε απλά ανάγκη προκειμένου να γίνει το επόμενο βήμα.
Δύσκολες μέρες στην Ελλάδα  .Στα τραγούδια  σου "τι περιμενω "κάνεις  αναφορά  στην πολιτική  και στην σημερινή  Βουλή των Ελλήνων. Όπως και στο "συγνώμη  πνιγηκα "στο οποίο αναφέρεσαι στην ανθρωπιστική  μετανάστευση. Στους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό. Είσαι  έντονα πολιτικοποιημενο άτομο;
Στο “Συγνώμη πνίγηκα” μιλάω για το πως βλέπω εγώ την προσφυγιά, την βίαιη μετακίνηση ανθρώπων από τη χώρα τους, από τα βουνά τους, από τον ουρανό τους, από το σπίτι τους, από τον κήπο τους, από τα πιο μικρά πράγματα που όμως αθροίζονται και περιγράφουν την καθημερινότητά τους όλη, τη ζωή όπως τους δόθηκε κι όπως την συνεχίσανε. Δεν το συγχέω με τους νέους που φεύγουν για το εξωτερικό. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Πολύ πιθανόν να κρύβει κι αυτό πόνο, στέρηση, δυσκολία αλλά δεν είναι προσφυγιά… Τουλάχιστον όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ σαν κατάσταση και σαν λέξη. Ας μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο ζύγι. Μπορεί και στις δύο περιπτώσεις να μην υπάρχει άλλη επιλογή. Αλλά η διαφορά είναι σαφής. Την λένε βία. Αίμα. Απώλεια. Ξεριζωμός. Άγνωστο.
Είμαι έντονα πολιτικοποιημένο άτομο με μια τελείως διαφορετική όμως άποψη από την συνήθη ερμηνεία της φράσης. Συμμετέχω ενεργά στα κοινά, σε αυτά που γίνονται στην πόλη που ζω, στο σχολείο των παιδιών μου και αλλού. Κάνω εθελοντικά προγράμματα φιλαναγνωσίας στα σχολεία του Περάματος και ως και θέατρο με πιο μεγάλα παιδιά… Το κυριότερο, προσπαθώ να μεγαλώσω τα παιδιά μου με συνείδηση, συμπόνια, κατανόηση για τον διπλανό τους, για όσα συμβαίνουν.Προσπαθώ οι πράξεις μου να      μην εμποδίζουν το δρόμο κανενός. Αλλά κι εγώ…δεν είμαι κανενός.
"Καρπιμο " το 7 προσωπικό σου cd όπως και το τελευταίο  tour των active  member. Πες μας λίγα λόγια  για  την  νέα σου δουλειά  (στίχοι ,μουσική, συνεργάτες, περιοδεια)
Ο τίτλος δοθηκε επειδή ήθελα κάτι να ακουμπά νοητά στην ιστορία των Active Member, κι επειδή το τελευταίο μας tour ως Active είχε το όνομα “Κάρπιμο”. Ήθελα να είναι κυριολεκτικά η συνέχεια λοιπόν. Επιπλέον, “κάρπιμο”, σημαίνει αυτό που έχει καρπούς και αισθάνομαι πραγματικά ότι τώρα, μετά από όλη αυτή τη δουλειά - που συνεχίζεται, έτσι κι αλλιώς - καταφέρνω να μαζέψω όλους τους καρπούς μέσα από το κεφάλι μου και την ψυχή μου και να τους ξαναφυτέψω στο χώμα. Οι στίχοι των κομματιών λοιπόν είναι δικοί μου εκτός από δύο κομμάτια που εχει γράψει στίχους ο B.D.Foxmoor. H παραγωγή είναι του ίδιου του B.D.Foxmoor καθώς και η γενική επιμέλεια. Σε ένα κομμάτι συμμετέχει και η Veronica Harcsa μία από τις καλύτερες φωνές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Είχαμε συνεργαστεί και στον προηγούμενο μου δίσκο, “Σάρμα”. Όσο για τις συναυλίες έχουμε ήδη παίξει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρνακα στην Κύπρο, ενώ συνεχίζουμε αυτή την Παρασκευή στη Λάρισα, ύστερα Πάτρα, Καβάλα, Κρήτη και αλλού… Αυτό το καλοκαίρι εύχομαι να γυρίσουμε σε κάποια μέρη που σπάνια πάμε. 
Η επικοινωνία  στα live είναι πολύ έντονη με το κοινό. Πώς δημιουργηθηκε αυτή η μαγική σχέση ;
Τα τραγούδια μας διαμορφώνονται στις συναυλίες. Αποκτούν εκεί όλη τη δυναμική τους. Στο στούντιο δεν τα παιδεύουμε πολύ. Επιπλέον, ο κόσμος που μας παρακολουθεί έρχεται γι’ αυτό το μάγεμα. Αυτό έχει ανάγκη. Να νιώσει ότι κάποιος καταλαβαίνει τον πόνο του ή και την χαρά του ενίοτε.
Πώς είναι  τώρα χωρίς  τον Μιχάλη  στη σκηνή; 
Μα ο Μιχάλης είναι στη σκηνή μαζί μου. Είναι εκεί, πίσω από τα μηχανήματά του, τα “παιχνίδια” του, και πειράζει τις μουσικές, τραγουδάει στα κομμάτια μου, συμμετέχει. Τα τραγούδια των Active Member δεν λέμε πια.
Οι θαυμαστές  της  μελωδικής  φωνής  σου σε χαρακτηριζουν ποιήτρια της εποχής. Πώς νιώθεις;
Αμήχανα. Εγώ απλώς δεν έχω βρει ακόμα καλύτερο τρόπο να μεταφέρω αυτά που έχω στην ψυχή μου κι αυτά που πιάνει το βλέμμα μου… Οι ρίμες βοηθάνε πολύ να ανακαλύψω και να περιγράψω πράγματα που πριν να γίνουν τραγούδι είχανε μια πολύ ασαφή υπόσταση στο νου μου μέσα. Τρόπος είναι. Ζωή είναι. Το λένε και ποίηση; Δεκτό και τιμή μου.
Ποια τραγούδια  των active  member δεν θα λείψουν  από κανένα live  (λατρεύω  το  φυσαει κοντρα και το λαβωμένο  ξωτικό. .ύμνος )
Κανένα κομμάτι των Active Member δεν θα ακουστεί σε live πάλι. Εκτός, κι αν το σύμπαν μας έρθει τούμπα. Αλλά επειδή στα live των Active Member ακουγόντουσαν και τραγούδια από άλλα project, μπορεί κι ο κόσμος που ενδιαφέρεται να το ψάξει καλύτερα, πιο προσεκτικά κι εκεί θα ανακαλύψει ίσως ή θα αποκαλύφθεί μπροστά του πιο καθαρά η ομορφιά και ο πλούτος του lowbap. To “Σκιάχτρο” για παράδειγμα… το σώσαμε!
Πώς εμπνεεσαι; Γράφεις στίχους κατά παραγγελία ή "σου ψυθυριζει το αηδόνι τις λέξεις “;
Πόσο χαίρομαι που καποιος φωναχτά αναφέρθηκε στο “αηδόνι” της “Χρονορωγμής”! Φυσικά και μου τις ψιθυρίζει εκείνο στο αυτί…
Γράφεις παιδικά  βιβλία, "πειράζεις"  γνωστά παραμύθια  (όμορφη Βασιλική, Τζακ και η φασολάδα κτλ) Τι είναι πιο δύσκολο η στιχουργία ή η συγγραφή;
Το καθένα έχει τις δυσκολίες του. Το καθένα κρύβει όμως και τη χαρά του παιχνιδιού. Τη χαρά του παιχνιδιού με τις λέξεις και τα νοήματα. Το σίγουρο είναι πάντως πως μόνο όταν τραγουδώ, μόνο όταν είμαι πάνω στη σκηνή είμαι ξένοιαστη και μπορώ ν’ αφεθώ…
Τα θέματα των βιβλίων  σου είναι η διατροφή  ή οι εφιάλτες  ότι  δηλαδή καθημερινά  απασχολεί  τα παιδιά. Ποιο ήταν το ερέθισμα  για  να  ασχοληθείς  με  το παιδικό βιβλίο;
Πάντα μου άρεσαν οι ιστορίες, πάντα μου άρεσε να κοιτάζω την πραγματικότητα απ’ την ανάποδη ή να φαντάζομαι τι μπορεί να κρύβεται μέσα σε … έναν κόκκο άμμου ή πίσω από έναν τοίχο. Τα θέματά μου είναι διάφορα, οι εφιάλτες και τα όνειρα ήταν ένα από τα βιβλία μου που αργότερα το κάναμε και τραγούδι (Ντιριγκόου Ντιριμπάι). Επίσης, με τη διατροφή έχω ασχοληθεί σε δύο βιβλία μου (“Τζακ και φασολάδα” και “Πως να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο”). Αλλά από εκεί κι έπειτα έχω γράψει και για άλλα θέματα όπως η μοναδικότητα, η αυτοπεποίθηση, η καταστροφή της φύσης και ο πόλεμος κ.α.
Τι νέο ετοιμάζεις;
Προς το παρόν έχω στο μυαλό μου το “Κάρπιμο”, και πως θα βρω τρόπο να πω τα τραγούδια μου σε διάφορα μέρη. Αυτό λαχταρώ. Στη συνέχεια όντως έχω ετοιμάσει κάποια καινούρια κείμενα που ευελπιστώ σύντομα να γίνουν βιβλία. Είναι για πολύ μικρές ηλικίες.
Εκτός  από τραγουδιστρια, συγγραφέας, στιχουργός είσαι και μάνα 2 μικρών παιδιών. Τους αφιερώνεις χρόνο;  Τα τραγουδας; (εγώ στα δικά μου το νανούρισμα κάθε βράδυ από την μελωδική φωνή σου) 
Όλη μέρα σχεδόν μαζί είμαστε. Τραγουδάμε διάφορα και συχνά μου ζητάνε να ακούσουν τα τραγούδια μας, ξανά και ξανά… Είναι όμορφα και σπουδαία αυτά τα χρόνια κι αυτή η παρέα των παιδιών μου. Με γεμίζει θάρρος για τα επόμενα και με ιδέες ενίοτε!
Είδαμε την Μαγια στο τελευταίο  live των active member να χορεύει  και να τραγουδά low bap μαζί σας.Ηταν ανατριχιαστικα συγκινητικό .Πώς αισθανθηκες;
Αισθάνθηκα έναν ήλιο να έχει σκαρφαλώσει πάνω απ’ τη σκηνή και να μας λούζει φως.
Ένας αγαπημένος μου στίχος είναι το "είμαι βροχή και δεν είμαι κανενός ".Ο δικός σου; Γιατί τον επιλέγεις;
Έτσι στα γρήγορα απαντώ με κάτι, γιατί είναι πολλοί οι στίχοι που αγαπώ…
“Είναι ο κοσμος μου μεγάλος κι ελάχιστος”… Τον επιλέγω γιατί έτσι νιώθω πολλές φορές ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα. Απέραντη μοναξιά, και ατελείωτη άπλα και χώρο για δημιουργία αν το θελήσουν οι καιροί. Και συγχρόνως το μόνο που ουσιαστικά μας ανήκει είναι η γη που χωρά κάτω από τα δυο μας πόδια.
Μια ευχή;
Μια καθολικά θαυμάσια μέρα σε όλον ετούτο τον κόσμο.
Ευχαριστώ  πολύ  για την φιλοξενία femalevoice.gr
Βασιλική  Ευαγγέλου  Παπαθανασίου
για το femalevoice.gr
Share on Google Plus

About Statusvoice.gr

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.