ΦΕΝΙΑ ΚΙΝΙΚΛΗ "ΣΕ ΛΕΥΚΟ ΚΑΜΒΑ" Φένια Κινικλή

Τι χρώματα θα γέμιζαν έναν λευκό καμβά; Τι γραμμές θα χάραζαν σχήματα; Τι πινέλα θα ζωγράφιζαν σχέδια;
Μπογιές ή κάρβουνο;
Μορφές ή περιγράμματα;
Φύση ή ζωή;
Πορτραίτο ή σύνθεση;
Μπλε, καφέ, κόκκινο, πορτοκαλί ή μαύρο;
Εύκολο είναι να φτιάξεις το κάτι από το τίποτα; Να πάψεις να βλέπεις το κενό και να γεμίσει το βλέμμα σου με παραστάσεις;
Ώρες στέκομαι και το κοιτώ. Κενό, λευκό, καθαρό, ψυχρό... Θόλωσαν τα μάτια να εστιάζουν πάνω του. Χίλιες εικόνες ζωγράφισα με το μυαλό μου, μα καμία δεν του ταιριάζει. Καμιά δεν είναι τόσο δυνατή να ξεχωρίσει απ’ τις υπόλοιπες, να δώσει έναυσμα στο χέρι να σηκωθεί απ’ την ακαμψία του και ένα βήμα πιο κοντά του να με φέρει.
Μήπως να δοκίμαζα με ένα λευκό χαρτί; Μήπως το μελάνι φτιάχνει πιο εύκολα εικόνες;
Κάτι μέσα μου σκιρτάει. Το σκέφτομαι για λίγο καθώς συνεχίζω να κοιτάω το κενό, ενώ το βλέμμα μου ήδη ξεστρατίζει αλλού. Κι εκεί, στο διάκενο της σκέψης και του βλέμματος, το χέρι απλώνεται μόνο του να βρει τον δρόμο του.
Μια βαθιά ανάσα. Και ακόμη μία. Τόσες μονάχα χρειάστηκαν για να πάρουν μπρος τα δάχτυλα. Να αγκαλιάσουν πένα και χαρτί και να ριχτούν στο πέλαγος του νου, να μεταφέρουν τον μίτο του.
Πόσο ζωογόνο φάνηκε το λευκό πάνω σε χαρτί! Μεμιάς γέμισε με αράδες κι έστησε πάνω του η έμπνευση χορό. Ανέτειλαν κόσμοι ολόκληροι, πλημμύρισαν με εικόνες, πρόσωπα και μέρη, πολιτείες και χωριά, βουνά και θάλασσες. Και η αυγή να εναλλάσσεται με τη νυχτιά, να περνάνε μέρες, μήνες, εποχές και χρόνια, να κυλάει αβίαστα η ζωή, να βλέπει μια φως και μια σκοτάδι.
Φάνηκε γενναιόδωρη η Μούσα. Πνοή έδωσε στη στόχαση, σάρκα και οστά στον οίστρο. Έξω έχει ήδη βραδιάσει. Μα εγώ μέσα μου φεγγοβολώ. Σηκώνω ανάλαφρη τη ματιά από το χαρτί. Γυρίζω το βλέμμα στον καμβά. Και ναι, τώρα ξέρω.
Και μπογιές και κάρβουνο.
Και μορφές και περιγράμματα.
Και φύση και ζωή.
Και πορτραίτο και σύνθεση
Και μπλε και καφέ και κόκκινο και πορτοκαλί και μαύρο.
«Θα έρθει και η σειρά σου», μονολογώ χαμογελώντας.

Η Φένια Κινικλή γεννήθηκε το 1983, σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία και ακολούθως συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και τις Διεθνείς Σχέσεις. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στον χώρο του βιβλίου. Τα έργα της «Ελπίς αποδημήσασα» (διήγημα) και «Επίγραμμα Παραμυθητικό» (ποίημα) βραβεύτηκαν από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.) στα πλαίσια του 7ου Παγκόσμιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού. Τον Ιούνιο του 2016 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Απρόσμενη Καταιγίδα».Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.