MΑΡΙΑ ΚΑΡΒΕΛΑ" ΟΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ Κ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΑΝΤΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ "


H Mαρία Καρβέλα - Σμυρνιωτάκη είναι μια νέα κ δυναμική γυναίκα που έκανε τη διαφορά αναλαμβάνοντας το ρόλο του "οδηγού"ταξί  συνάμα με το ρόλο του εκδότη. Άσχολείται με την έκδοση βιβλίων κ κατέχει περίοπτη θέση στον εκδοτικό όμιλο ΝΙΚΗ. Η σχέση της με το βιβλίο είναι μια σχέση ζωής, εξάρτησης, αγάπης. Η δημιουργία αποτελεί μέσο έκφρασης για την ίδια  κ η μεγαλύτερη ευλογία για τον άνθρωπο.  

 Κατέχετε μια θέση ευθύνης στον εκδοτικό όμιλο ΝΙΚΗ. Τι είναι αυτό που προέχει άμεσα;

Αυτό που προέχει είναι η ανθρώπινη επαφή με τον αναγνώστη, αλλά και τον συγγραφέα ο οποίος εναποθέτει στα χέρια μας τα μύχια της ψυχής του, το παιδί του, το βιβλίο του. Επιβάλλεται να υπάρχει μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ του συγγραφέα και του εκδότη, ούτως ώστε και οι δύο να αποδώσουν ο καθένας από την πλευρά του τα μέγιστα, για έναν κοινό σκοπό: ένα πραγματικά καλό βιβλίο.

 Είστε μια νέα και δυναμική γυναίκα που κάνατε τη διαφορά αναλαμβάνοντας τον ρόλο" οδηγού" ταξί και μαζί με τους 17 συγγραφείς του συλλογικού έργου “Για πού το ’βαλες Χριστουγεννιάτικα”, “βγήκατε” στους δρόμους της Αθήνας χαρίζοντας δωρεάν κούρσες με ταξί, χαμόγελα, βιβλία... αγάπη. Ποιες οι εντυπώσεις σας, οι σκέψεις σας από την εμπειρία σας αυτή;

Ο ρόλος του “οδηγού” δεν απέχει και τόσο πολύ από τον ρόλο του εκδότη.
Ο συγγραφέας επιλέγει τον προορισμό και ο εκδότης αναλαμβάνει να τον μεταφέρει εκεί, στο βιβλίο, μέσα από τη διαδρομή που επιλέγουν και οι δυο μαζί, από κοινού.
Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο ρόλος μου ως οδηγού ταξί, ήταν ο συνδετικός κρίκος που ένωσε 17 διαφορετικές γραφές, καταξιωμένων αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων, με αφορμή τα Χριστούγεννα.
Η αγάπη και ο ενθουσιασμός που εισέπραξα από την αρχή της πραγματοποίησης αυτής της ιδέας, έως και σήμερα ήταν πραγματικά το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο για εμένα. Και, φυσικά, η ικανοποίηση ότι όλοι μαζί αφιλοκερδώς προσέφεραν τον καλύτερο εαυτό τους για μια κίνηση αγάπης, την προσφορά μας στην “Κοινωνική κουζίνα Ο άλλος άνθρωπος”.
Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική από την αρχή έως το τέλος της.


 Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον εκδοτικό όμιλο ΝΙΚΗ ως:" κρουνό αγάπης". Ποια είναι η προσωπική σας τοποθέτηση για το ανθρώπινο πρόσωπο του ομίλου;

Δεν θα ήθελα να μπω στη διαδικασία να αιτιολογήσω και να εδραιώσω αυτόν τον χαρακτηρισμό. Ούτως ή άλλως τον θεωρώ υπερβολικό. Σημασία έχει να προσφέρεις χωρίς να περιμένεις ευχαριστήρια και κυρίως χωρίς να το διαδίδεις.


 Πρόσφατα ο εκδοτικός σας οίκος βραβεύτηκε από την Unesco. Πού πιστεύετε ότι οφείλετε αυτή σας η επιτυχία;

Ο Όμιλος ΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, βραβεύτηκε από την Unesco Πειραιώς και Νήσων για τη στήριξή της στο Δίκτυο Μόνιμων κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας, δωρίζοντας βιβλία στα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί.
Χωρίς να θέλω να μειώσω τη σημασία αυτής της βράβευσης, θεωρώ ότι η κίνησή μας αυτή ήταν μέσα στο πλαίσιο του αυτονόητου που θα έπρεπε όλοι να λειτουργούμε.

 Ποιος ήταν ο ρόλος των social media σ’ αυτή τη συλλογική προσπάθεια που περιγράφουν οι συγγραφικές πένες;

Ο ρόλος των social media ήταν πολύ σημαντικός σ’ αυτήν την προσπάθεια, όπως άλλωστε και σε οτιδήποτε κάνουμε στην εποχή μας. Είναι ο πιο άμεσος τρόπος πλέον για να επικοινωνείς με τον κόσμο γύρω σου.
Όλα τα social media που ασχολούνται με το βιβλίο, αγκάλιασαν με ενθουσιασμό το εγχείρημά μας αυτό και είμαστε ευγνώμονες.

 Πώς είναι το λογοτεχνικό τοπίο στην Ελλάδα; Διαβάζει ο κόσμος τη σημερινή εποχή;

Ο Έλληνας διαβάζει στη πλειοψηφία του. Ίσως ακόμα περισσότερο στη σημερινή εποχή, όπου αναζητά τρόπους διαφυγής από τη σκληρή καθημερινότητά του. Συνηθίζουμε να λέμε ότι μ’ ένα βιβλίο ταξιδεύεις και ο κόσμος έχει ανάγκη από ταξίδια, έστω κι αν αυτά είναι ταξίδια του μυαλού και της ψυχής.
Ο Όμιλος ΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, οποίος συμπεριλαμβάνει τις εκδόσεις ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗΣ, ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, ΙΣΟΡΡΟΠΟΝ, ΜΠΟΥΚΟΥΜΑΝΗΣ, έχει ως πάγια πολιτική του να κρατάει χαμηλές τις τιμές, ούτως ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες αναγνώστες να αγοράζουν με μεγαλύτερη ευκολία όσο το δυνατό περισσότερα βιβλία.

 Ποια είναι η προσωπική σας σχέση με το βιβλίο; Πώς θα την ορίζατε;

Σχέση ζωής, αγάπης, εξάρτησης.
Από παιδί διάβαζα πάντα τόσο πολύ, ανεξάρτητα από τις σχολικές ή φοιτητικές μου υποχρεώσεις. Η λογοτεχνία ήταν πάντα ένας τρόπος για να ταξιδεύω σε άλλους τόπους, σε άλλες εποχές. Και στα πραγματικά μου ταξίδια τα πρώτα πράγματα που μπαίνουν πάντα στη βαλίτσα μου είναι… βιβλία.
Νιώθω εξαιρετικά τυχερή που στη ζωή μου, που λόγω του γάμου μου με τον εκδότη Κωνσταντίνο Σμυρνιωτάκη, μπήκα ακόμα πιο βαθιά στον κόσμο του βιβλίου και γνώρισα τον ιδρυτή του ομώνυμου εκδοτικού οίκου και αείμνηστο πεθερό μου Γιάννη Σμυρνιωτάκη. Χάρη σε εκείνον, ο οποίος καλλιέργησε την ήδη υπάρχουσα αγάπη μου για το βιβλίο, δουλεύοντας δίπλα του τα προηγούμενα 25 χρόνια, σήμερα είμαι σε θέση να βρίσκομαι σε αυτήν τη θέση του ομίλου και να ασχολούμαι με την έκδοση βιβλίων.

Υπάρχουν ταλαντούχοι συγγραφείς στην εποχή μας;

Πιστεύω ότι η συγγραφή είναι ένα άδειασμα ψυχής, μια αποφόρτιση, ένα μοίρασμα συναισθημάτων, είτε θετικών είτε αρνητικών. Κι εδώ υπάρχει το παράδοξο φαινόμενο: τα θετικά πολλαπλασιάζονται και τα αρνητικά διαιρούνται! Όποιος το καταλάβει αυτό γράφει και θέλει να “μοιράζεται” τα γραπτά του.
Έτσι, προκύπτει η πληθώρα συγγραφέων, καταξιωμένων αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων, που μας κατακλύζουν καθημερινά με τις προτάσεις τους. Μέσα σ’ αυτές ξεχωρίζουν κάποιες, που επιβεβαιώνουν ότι ναι, υπάρχουν ταλαντούχοι συγγραφείς στην εποχή μας. Ποιο ήταν το Best seller του εκδοτικού σας οίκου τη χρονιά που διανύσαμε; Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας;

Στα παιδικά βιβλία των εκδόσεών μας, το best seller για το 2016 ήταν ένα διαχρονικό βιβλίο, «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ». Αν και κυκλοφορεί πλέον από πολλούς εκδότες, η προσεγμένη δική μας έκδοση, που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία ανθρώπων που δούλεψαν με πολλή αγάπη και σεβασμό γι’ αυτήν, μας δικαίωσε με τις εξαιρετικά υψηλές πωλήσεις του. Με έναυσμα αυτό, τον Δεκέμβριο κυκλοφόρησε, επίσης από τις εκδόσεις ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, και μια έμμετρη διασκευή του ΜΙΚΡΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ, της Λίζας Κόντου, στην οποία πιστεύουμε πολύ και ήδη η ανταπόκριση του κόσμου μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες που κυκλοφορεί, μας δίνει λόγους να πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει το επόμενό μας best seller.
Όσο αφορά τη λογοτεχνία για μεγάλους, είναι το βιβλίο της Αναστασίας Κορινθίου «ΦΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ» από την ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε από την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, για το θέμα το οποίο διαπραγματεύεται, την αυτοχειρία στην Ελλάδα του σήμερα.
Συνταγή επιτυχίας δεν πιστεύω ότι υπάρχει· απλά ό,τι δημιουργείται με μεράκι και σεβασμό στον αναγνώστη πάντα ξεχωρίζει από τα συνηθισμένα.


 Υπάρχει κάποιο βιβλίο που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό σας, στο οποίο πιστέψατε πολύ αλλά δεν είχε την ανάλογη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό;

Για να μπεις στη διαδικασία έκδοσης ενός βιβλίου, σαφώς και πιστεύεις σ’ αυτό, χωρίς όμως να υπάρχει καμία εγγύηση ότι το αναγνωστικό κοινό θα το αποδεχτεί με τον ίδιο ενθουσιασμό. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για την απήχηση που μπορεί να έχει ένα βιβλίο στον κόσμο, μια και είναι συνάρτηση πολλών και διαφόρων παραμέτρων, όπως η εποχή που θα κυκλοφορήσει, η τιμή του, το περιεχόμενο, ακόμα και το εξώφυλλό του. Ο καθένας έχει διαφορετικά μέτρα και σταθμά, κάθε βιβλίο έχει και τους δικούς του αναγνώστες και η άποψη του αναγνώστη είναι πάντα σεβαστή.
Θα ήταν ψέμα να πει οποιοσδήποτε εκδότης ότι ουδέποτε συνέβη αυτό στον εκδοτικό του οίκο, αλλά θα ήταν πολύ άδικο να αναφέρω συγκεκριμένα βιβλία σ’ αυτή την περίπτωση.

 Ποιοι είναι οι στόχοι σας, το όραμά σας;

Στόχος μου είναι να συνεχίσουμε να εκδίδουμε νέα, αξιόλογα βιβλία, τα οποία καλύπτουν τις απαιτήσεις και του πιο δύσκολου αναγνώστη στην Ελλάδα και, γιατί όχι, κάποια στιγμή και στο εξωτερικό!
Το ζητούμενο για εμένα δεν είναι η επιτυχία, το best seller, η διάκριση, αλλά η ικανοποίηση που σου δίνει η δημιουργία. Ίσως αυτό να ακούγεται ρομαντικό, αλλά προσωπικά δεν δήλωσα ποτέ και δεν πρόκειται να δηλώσω ποτέ επιχειρηματίας. Δεν το’ χω, και δεν θέλω να γίνω! Ευτυχώς υπάρχουν άλλα μέλη της εταιρείας και της οικογένειάς μου που είναι εξαιρετικοί σ’ αυτόν τον τομέα κι έτσι έχω την πολυτέλεια να παραμένω ρομαντική και να ασχολούμαι αναπόσπαστη με τα βιβλία μου.

 Αφήνω σε εσάς να γράψετε τον επίλογο της όμορφης κουβέντας μας με μια φράση που σας αντιπροσωπεύει.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία για τον άνθρωπο, από το να κάνει μια δουλειά δημιουργική, την οποία πραγματικά αγαπάει, που είναι η δουλειά αλλά ταυτόχρονα και το χόμπι του.

Mαρία Χριστοδούλου
Αρχισυντάκτρια
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.