25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΔΙΠΛΗ ΓΙΟΡΤΗ!!!Η 25 Μαρτίου είναι διπλή γιορτή. Είναι Θρησκευτική κ Εθνική γιορτή.

Είναι θρησκευτική γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τη Θεομητωρική γιορτή του Ευαγγελισμού που βασίζεται στην Καινή Διαθήκη.Γιορτάζουμε το χαρμόσυνο μήνυμα που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία ότι μέσω αυτής θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821. 
 Το 560 ο Ιουστινιανός ο Α΄ πρόβαλε την 25η Μαρτίου , ως την κατάλληλη ημέρα για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Στην ελληνική παράδοση τα  έθιμα σχετικά με την εορτή του Ευαγγελισμού βασίζονταν στην αντίληψη ότι με την εορτή αυτή αρχίζει η Άνοιξη κ επιστρέφουν τα χελιδόνια. Γι αυτό τα μικρά παιδιά βγάζουν από το χέρι τους το Μάρτη κ τον αφήνουν στα δένδρα να τον πάρουν τα χελιδόνια.
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν η ύψιστη προσπάθεια των Ελλήνων να αποκτήσουν την ελευθερία τους. Η Επανάσταση παρά τις δυσκολίες πέτυχε το στόχο της . Η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία της με περιορισμένα σύνορα. Οι Έλληνες μετά την επίτευξη της νίκης ξεκίνησαν μια ελεύθερη εθνική ζωή.

Μαρία Χριστοδούλου
Φιλόλογος
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.