Τα ελληνικα κινουμενα σχεδια υπαρχουν εδω και 70 χρονια;


Γνωρίζατε ότι η πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων δημιουργήθηκε το 1942, περισσότερες από 1.700 μικρού και μεγάλου μήκους animation έχουν παραχθεί στη χώρα μας μέχρι σήμερα, ενώ οι αξιαγάπητοι Πανδώρα και Πλάτωνας έχουν ελληνική υπογραφή; Το λεύκωμα με τίτλο 70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων, το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα, μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε την «8η τέχνη» στην Ελλάδα, μέσα από μια αναλυτική ιστορική αναδρομή, συνεντεύξεις των δημιουργών, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

«Παλαιότερα, όταν ταξιδεύαμε στο εξωτερικό για να παρουσιάσουμε τα ελληνικά κινούμενα σχέδια, όλοι μας αντιμετώπιζαν με δυσπιστία. Ούτε οι ίδιοι οι Έλληνες δεν γνώριζαν ότι υπάρχουν», επισημαίνει ο Άγγελος Ρούβας, ο οποίος επιμελήθηκε το βιβλίο (μαζί με τον Παναγιώτη Κυριακουλάκο και τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ), έχοντας υπάρξει από τους πρώτους που δραστηριοποιήθηκαν στον συγκεκριμένο κλάδο και συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της παραγωγής και την προβολή του διεθνώς. «Σταδιακά, όμως, η άγνοια και η επιφυλακτικότητα άρχισαν να μειώνονται και πρέπει να μειωθούν ακόμη περισσότερο».

 Όπως αναφέρεται στο λεύκωμα, το πρώτο ελληνικό animation προβλήθηκε το 1945, είχε τίτλο Ο Ντούτσε Αφηγείται, δημιουργήθηκε από τον γελοιογράφο Σταμάτη Πολενάκη στη Σίφνο και αποτελούσε μια ασπρόμαυρη, αντιφασιστική σάτιρα κατά του Μουσολίνι. Στη συνέχεια, κάθε δεκαετία είχε τα δικά της χαρακτηριστικά: οι κινούμενες κούκλες το ’60, οι πρωτοπόροι Έλληνες animators το ’70, η καθιέρωση των μικρού μήκους ταινιών το ’80, το άνοιγμα προς τη διεθνή αγορά το ’90, οι νέες τεχνολογίες και η έκρηξη της παραγωγής το 2000, τα εμπόδια που έφερε η οικονομική κρίση το 2010 διαδραμάτισαν ξεχωριστό ρόλο, συνθέτοντας, όμως, από κοινού την ταραχώδη, αλλά κι ανοδική πορεία των ελληνικών κινουμένων σχεδίων.


popaganda.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.