Όταν οι Μαθησιακές Δυσκολίες, συναντήσουν το παιδί σας...


  Στο άκουσμα και μόνο των μαθησιακών δυσκολιών, οι γονείς και ειδικότερα οι μαμάδες τρομάζουν! Πράγματι, οι μαθησιακές δυσκολιες απασχολούν μεγάλο ποσοστό μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις δυσκολίες μάθησης που παρουσιάζουν μαθητές της πρωτοβάθμιας αλλά και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  Αρχικά θα ορίζαμε τις μαθησιακές δυσκολίες, ως μια ανομοιογενή ομάδα δυσκολιών, οι οποίες εκδηλώνονται με σημαντικές δυσκολίες στην ανάγνωση, γραφή, στη χρήση ικανοτήτων ακρόασης και ομιλίας καθώς και στους μαθηματικούς συλλογισμούς.
Αν διαπιστώσετε, οτι το παιδί σας παρουσιάζει δυσκολία στην Ανάγνωση και την Γραφή, προσθέτει ή αφαιρεί γράμματα σε λέξεις ή παραλείπει ολόκληρες λέξεις διαβάζει ή γράφει, γράφει πολύ αργά και δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει τις εργασίες του, θα μιλούσαμε σίγουρα για πρώτες ενδείξεις μαθησιακών δυσκολιών.
   Αυτό όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το παιδί δεν είναι έξυπνο. Να τονιστεί πως τα παιδιά αυτά, διαθέτουν νοημοσύνη μέσου όρου και πάνω. Οι δυσκολίες τους οφείλονται σε μια διαφορετική λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία επηρεάζει τη λήψη και επεξεργασία της πληροφορίας.
Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν οτι οι  μαθησιακές διαταραχές επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής του παιδιού. Οι αποτυχίες στο σχολείο, η προβληματική επικοινωνία με τους συνομηλίκους και την οικογένεια, οι χαμηλές επιδόσεις σε σπορ και αθλητικές δραστηριότητες και οι ανεπαρκώς ανεπτυγμένες δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης( να ντύνεται μόνος του, να κουμπώνει τα ρούχα του), δημιουργούν άγχος και αισθήματα πολλαπλής αποτυχίας.
 Για το λόγο αυτό, κάθε μαθησιακή δυσκολία απαιτεί έγκαιρη και ποιοτική παρέμβαση. Μόνο μέσα από την παρέμβαση θα εξελιχθεί ο μαθητής στην σχολική του ζωή.Οι γονείς ας είναι δεκτικοί όταν εντοπίζουν κάποιο μαθησιακό πρόβλημα και ας απευθύνονται στον κατάλληλο εκπαιδευτικό ο οποίος θααποτελέσει σύμμαχό τους στην αντιμετώπιση του θέματος.

Θάλεια Μπαρλαγιάννη
Ειδική Παιδαγωγός
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.