Ο Αγαρηνος ......που μπήκε στη ζωη μας!!!
Απορία ημέρας: «Μαμά τι σημαίνει Αγαρηνός;»

Κι εκεί μένεις με το στόμα ανοιχτό  και λες παιδί μου κάτσε να δω και να σου πω. Ναι, ξέρουμε ότι έτσι χαρακτηρίζουμε του Οθωμανούς, τους Τούρκους, αλλά πως προήθλε και από πότε ξεκίνησε να τους λέμε έτσι;
Γαρηνός, αγαρηνή, αγαρηνό, σημαίνει η μητέρα του Ισλάμ, δηλαδή η Αγάρ.
 Η Αγάρ ήταν η δούλη  της Σάρας που την πρόσφερε στον άντρα της τον Αβραάμ για να κάνουν παιδί, αφού οι δυο τους δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν, κι έτσι έκαναν μαζί τον γιο τους Ισμαήλ.
Η συμπεριφορά της Αγάρ και η στάση που επέδειξε μετά την απόκτηση του Ισμαήλ, ήταν περιφρονητική προς τη Σάρα. Με αποτέλεσμα να την αναγκάσει να την εκδιώξει μαζί με το γιο της στην έρημο Βηρσαβεέ.
Η συμπεριφορά της δούλης Αγάρ, «δημιούργησε» τη λέξη αγαρηνός, που σημαίνει άπιστος και αλλόπιστος.
Κι ερχόμαστε στα σχολικά βιβλία της ιστορίας και συναντάμε το αγαρηνό σκυλί ή τον Αγαρηνό,  δηλαδή τον Οθωμανό- τον Τούρκο.  Που είναι σκληρός, άσπλαχνος, κακούργος, αδυσώπητος, όπως χαρακτηρίστηκε την εποχή της Μεγάλης Ιδέας στην Ελλάδα, μετά το κίνημα του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη.

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος -Συγγραφέας
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.