Χαμηλη αυτοεκτιμηση: Απο που πηγαζει και πως να την αντιστρεψετε


Τι θα σκεφτόσασταν αν ακούγατε κάποιον να λέει τις εξής φράσεις: «Είμαι όμορφος!» «Είμαι έξυπνος!» «Έχω εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ!» «Είμαι αξιαγάπητος!» Πώς θα νιώθατε για το άτομο που ξεστομίζει κάποια από τις παραπάνω φράσεις. Θα σκεφτόσασταν «Τι τυχερός που είμαι που γνώρισα ένα τέτοιο άτομο» ή κάτι διαφορετικό όπως: «Πόσο μεγάλη ιδέα έχει για τον εαυτό του!» Πιθανόν να είχατε δίκιο, καθώς το να μιλάμε με τόσο στόμφο στους άλλους για τον εαυτό μας κάθε άλλο παρά θετικό είναι.

Αντίστοιχα φαινόμενα συμβαίνουν κατά την αξιολόγηση του εαυτού. Για κάποιους ανθρώπους το να «μιλήσουν» θετικά για τον εαυτό τους, έστω και στο επίπεδο της σκέψης, είναι κάτι που προκαλεί μεγάλη ντροπή. Έχουν την αίσθηση πως η σκέψη αυτή θα διαβαστεί με μαγικό τρόπο από τους άλλους και τελικά θα σχολιαστούν αρνητικά.

Τι συνέπειες έχει αυτή η συνήθεια στην καθημερινή ζωή
Από μικρή ηλικία έχουμε μάθει να δίνουμε μεγαλύτερη βάση σε ό,τι κάνουμε λάθος παρά σε ό,τι κάνουμε σωστά. Η δικαιολογία που συχνά ακολουθεί αυτή τη νοοτροπία είναι, πως μέσω αυτού του φαινομένου μας δίνεται η ευκαιρία να βελτιωθούμε ως άτομα. Αν και σαν άποψη δεν είναι εντελώς λάθος, είναι ωστόσο, αρκετά προβληματική σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Τι γίνεται στις περιπτώσεις εκείνες που είμαστε τόσο απογοητευμένοι με τον εαυτό μας και τόσο πεπεισμένοι πως δεν είμαστε αρκετά καλοί; Συνεχίζουμε ή κινητοποιούμαστε και τα παρατάμε σαμποτάροντας τον εαυτό μας; Δοκιμάζουμε ή δεν τολμούμε να προσπαθήσουμε καν γιατί και μόνο η σκέψη της αποτυχίας μας παγώνει και επιβεβαιώνει όλες αυτές τις διαστρεβλωμένες, πολύ συχνά, πεποιθήσεις ανικανότητας;

Άλλες πάλι φορές το να είμαστε «καλοί» σε κάτι μας κάνει να νιώθουμε μειονεκτικά ή πως κάνουμε κάτι λάθος. Πάρτε για παράδειγμα τον άριστο μαθητή που οι υπόλοιποι συμμαθητές του τού δίνουν το προσωνύμιο «φυτό» ή «σπασίκλας». Παρατηρήστε λοιπόν την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε κάτι θετικό για εσάς πώς θα νιώσετε τις πρώτες στιγμές. Υπερηφάνεια ή ίσως λίγη ντροπή; Αν η απάντηση είναι το δεύτερο είναι σημαντικό να εξασκηθείτε στην ενίσχυση της αυτο-αποδοχής. Τελικά, σκεφτείτε πως με το να αγνοείται τα θετικά σας χαρακτηριστικά αδικείται τον εαυτό σας. Λάβετε υπόψη, πως, το να σκέφτεστε ρεαλιστικά για τον εαυτό σας και να αναγνωρίζετε τις θετικές σας πλευρές, σας δίνει την ευκαιρία να αναγνωρίσετε τις πλευρές εκείνες που πραγματικά θα άξιζε τον κόπο να βελτιώσετε.
               

Πώς μπορώ να «αυτο-ενισχυθώ»;

Βήμα πρώτο
Φτιάξτε μία λίστα με όλα τα προτερήματα, τα ταλέντα, τις δεξιότητες και τις δυνατότητές σας. Επιλέξτε ένα μέρος που δεν θα σας διακόψουν για λίγο και δώστε χρόνο στον εαυτό σας να σκεφτεί τα προτερήματά του. Πιθανόν να σας φανεί δύσκολο στην αρχή, σε αυτή την περίπτωση μην απογοητευτείτε αλλά ξεκινήστε με 1-2 πράγματα και εμπλουτίστε την λίστα σας σταδιακά. Μην ξεχνάτε πως οτιδήποτε καινούριο χρειάζεται εξάσκηση. Στις περιπτώσεις που δυσκολεύεστε έντονα μπορείτε να ζητήσετε την βοήθεια ενός κοντινού σας προσώπου.

Βήμα δεύτερο
Οραματιστείτε τα θετικά σας χαρακτηριστικά. Όταν ολοκληρώσετε την λίστα σας πάρτε ένα-ένα τα χαρακτηριστικά, κλείστε τα μάτια και θυμηθείτε κάποια στιγμή στην ζωή σας που τα εμφανίσατε, π.χ. Μία στιγμή που εμφανίστηκε ο ενθουσιασμός σας για κάτι ή η ευαισθησία σας. Προσπαθήστε να κάνετε την εικόνα όσο πιο καθαρή και διαυγή γίνεται. Στις περιπτώσεις εκείνες που δεν έρχεται στο μυαλό σας ένα περιστατικό όπου εμφανίστηκε ένα θετικό σας χαρακτηριστικό παρατηρείστε πώς ενεργείτε τον επόμενο καιρό και ψάξτε να βρείτε τις φορές που το επιδεικνύετε.

Τι άλλο μπορεί να με βοηθήσει;
Υπάρχουν χιλιάδες τεχνικές ή και συνήθειες εκεί έξω που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της αυτο-αποδοχής: H απόφαση να δοκιμάσουμε κάτι νέο, η συναναστροφή μας με θετικά άτομα, η απομάκρυνση «τοξικών» ατόμων, η παρακολούθηση κάποιου θεραπευτικού ή άλλου προγράμματος. Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως και η συνήθεια να κατακρίνουμε τον εαυτό μας σε στιγμές που νιώθουμε αρνητικά, είναι αρκετά τοξική. Η νοοτροπία «είναι αναγκαστικό να νιώθω χαρούμενος, διαφορετικά κάτι πάει λάθος με εμένα» είναι μία συνήθεια αρκετά περιοριστική από μόνη της. Επομένως… απενοχοποίηση τώρα!

Ειρήνη Αργύρη
enallaktikidrasi.com
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.