Το παιδι μου λεει ψεματα...Πως να το αντιμετωπισω;

Της Ευαγγελίας Φράγκου

Το ψέμα είναι μια παγίδα στην οποία πέφτουν μικροί και μεγάλοι... Ιδίως παιδιά μικρότερης ηλικίας που στο μυαλουδάκι τους επικρατεί σύγχυση πολλές φορές για το τι είναι αλήθεια-ψέμα, πραγματικότητα-φαντασία, σωστό-λάθος, δεν μπορούν να αποφύγουν τα ψέματα, με αποτέλεσμα αυτό να γίνεται, συχνά, καθημερινή συνήθεια. Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται πανικός, αλλά σωστή διαχείριση του θέματος από τον γονιό.

Τι μπορούνε να κάνουνε οι γονείς εάν το παιδί τους λέει συχνά ψέματα;

-Αρχικά, καλό θα ήταν να εξετάσετε τι είδους ψέματα λέει το παιδί σας ανάλογα με την ηλικία του. Για παράδειγμα, ένα μικρό παιδί (ως 4-5 ετών) που ακόμα βρίσκεται στο στάδιο Προσχολικής Αγωγής, είναι φυσικό να λέει αθώα ψεματάκια (όπως, δεν έφαγα τρία μπισκότα, ένα έφαγα) καθώς σε αυτήν την ηλικία ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του και τα όρια των άλλων. Είναι η κατάλληλη ηλικία για να μιλήσετε μαζί του και να του εξηγήσετε τι ακριβώς είναι αλήθεια και τι ψέμα.

-Έπειτα, προσέξτε αν το παιδί ξεφεύγει στην σφαίρα της φαντασίας, γιατί σε αυτήν την περίπτωση δεν μιλάμε για ψέμα, αλλά για κάτι μη πραγματικό.

-Τσεκάρετε αν το "βλαστάρι" σας καταφεύγει σε ψέματα, με σκοπό να τραβήξει την προσοχή σας. Αυτό είναι συχνό φαινόμενο, ιδίως στις μικρότερες ηλικίες. Οπότε προσέξτε το παιδί σας στα λεγόμενα του, προτού χρειαστεί να χρησιμοποιήσει την άλλη μέθοδο...


-Σε περίπτωση που το παιδί σας ευθύνεται για κάτι όχι και τόσο καλό, προσπαθήστε να μην είστε προκλητικοί με τις ερωτήσεις που θα του θέσετε, προκειμένου να μάθετε την αλήθεια. Καλύτερα να το προσεγγίσετε με ήπιο τρόπο, για να σας απαντήσει ειλικρινά, παρά με φωνές και απειλές που θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

-Η τιμωρία δεν θεωρείται ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης, από τη στιγμή που το παιδί δεν έχει κατανοήσει την έννοια και τις επιπτώσεις του ψέματος. Καλύτερη θα ήταν μια συζήτηση μαζί του, δίνοντάς του παραδείγματα για το τι μπορεί να συνέβαινε αν εσείς δεν είχατε καταλάβει το ψεματάκι που ξεστόμισε ο μικρός/ή σας.

-Στις συζητήσεις σας με το παιδί, είναι πολύ βασικό να ακούτε αυτά που λέει και στο τέλος του διαλόγου που θα έχετε μαζί του, δώστε έμφαση στα σωστά και αληθινά σημεία των λεγομένων του, παραμερίζοντας τα ψευδή ή ξαναρωτώντας το με αμφιβολία εάν όντως έγιναν τα πράγματα όπως τα διηγήθηκε. Βλέποντας την δυσανασχέτηση στο πρόσωπό σας, για τα συγκεκριμένα σημεία που ειπώθηκαν, πολύ πιθανόν να καταλάβει ότι παραποίησε κάποια από τα γεγονότα ή πρόσθεσε παραπάνω πληροφορίες και στο εξής να το διορθώσει.


-Εξηγήστε του ότι όλοι οι άνθρωποι κάνουνε λάθη και ιδίως τα παιδιά που μαθαίνουν μεγαλώνοντας... Μπορείτε να διηγηθείτε δικές σας ιστορίες από το παρελθόν, αλλά και πιο πρόσφατες που κάνατε κάποιο λάθος και το αντιμετωπίσατε με θάρρος, χωρίς να το κρύψετε πίσω από ψέματα. Γιατί πάντα το ένα ψέμα φέρνει το άλλο. Έτσι το παιδί θα αναθαρρήσει και θα καταλάβει πόσο σημαντική είναι η αλήθεια!

-Τέλος, και θεωρώ το πιο σημαντικό απ' όλα είναι να προσέξουμε εμείς οι ίδιοι ως άτομα και ως γονείς την συμπεριφορά μας και τα λεγόμενά μας. Για τα παιδιά είμαστε σαν καθρέφτες, πρότυπα που καθημερινά μιμούνται και θέλουν να μοιάσουν.  Η αποφυγή των ψεμάτων θα βοηθήσει το παιδί να υιοθετήσει την αλήθεια και να την κάνει πράξη στη ζωή του!

Φράγκου Ευαγγελία  

Βοηθός Αρχισυνταξίας και αρθρογράφος κυρίως παιδαγωγικού αλλά και ευρύτερου περιεχομένου στο Femalevoice.gr
Απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια και ημερίδες της Ειδικής Αγωγής και της Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης σχετικά με την Παθολογία της Γλώσσας, την Δυσλεξία, τον Αυτισμό και τη Γραφή Τυφλών Braille. Εργάστηκα σε ορισμένα Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία και ασχολήθηκα εκτενέστερα με τη δημιουργική απασχόληση παιδιών μικρής ηλικίας και τη μελέτη παιδιών κυρίως στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

E-mail επικοινωνίας: evanzelyn@hotmail.com


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.