Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του ΕκφοβισμούΗ 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
 «Εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) στο δικό μας το σχολείο δε συμβαίνει… Μια έκφραση που ακούμε συχνά γιατί δε θέλουν να ενοχοποιήσουν τα παιδιά, το σχολείο, τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς; Η φοβία για να μην γίνει στόχος το παιδί το δικό μου/σου; Η «άγνοια» του το τι είναι «εκφοβισμός»;
Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.
Έτσι ο σχολικός εκφοβισμός εμφανίζεται με τις μορφές:
– του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, προσβλητικά σχόλια)
– του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα)
– του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές, ασέλγεια)
– του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο).
Δε θα μιλήσω με νούμερα και ποσοστά, ούτε με παραδείγματα. Ο καθένας μας μπορεί να εντοπίσει ή και να αναγνωρίσει το πρόβλημα του εκφοβισμού. Ας έχει το θάρρος να το αντιμετωπίσει.
«Η Παρέμβαση είναι  ευθύνη όλων. Εμπιστευτείτε τους θεσμούς. Απευθυνθείτε στη Δικαιοσύνη». Το «ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» είναι ένα Δίκτυο συνεργασίας που δημιουργήθηκε την 20η Οκτωβρίου 2010, με πρωτοβουλία της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) και συμμετοχή δημοσίων και μη κυβερνητικών φορέων.


Μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες για τη δράση του εδώ:
http://www.antibullyingnetwork.gr/page.aspx?id=96&main_menu=287&parent_id=161
Και μην ξεχνάμε  το σύνθημα που έγραψε ο  Βαγγέλης Ηλιόπουλος «Με σύμμαχο σου τα βιβλία διώξτε τη βία απ’ τα σχολεία» για την αφίσα του Ελληνικού Τμήματος της IBBY-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.  Μαζί με την αφίσα υπάρχει και ο κατάλογος με τα βιβλία από το 2012 και μετά που έγινε μετά από επιλογή  επιτροπής παιδαγωγών και πανεπιστημιακών, ειδικών στην παιδική λογοτεχνία και τον σχολικό εκφοβισμό.

Καλλιόπη Γραμμένου
Παιδαγωγός 
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.