Αρχοντικα στην Ελλαδα: Πλουτος & νοσταλγια (PHOTOS)


Τα αυθεντικά αρχοντικά συμπυκνώνουν όλη την αρχιτεκτονική εμπειρία της εποχής τους, συνδυάζοντας τα καλύτερα στοιχεία από την τοπική παράδοση και τις διεθνείς τάσεις που έφερναν μαζί τους από τα ταξίδια τους οι ιδιοκτήτες τους.

Είναι σπίτια διορατικών εμπόρων, επαύλεις μεγάλων ηγετών και εξοχικές κατοικίες ανθρώπων που καθόρισαν την πνευματική ζωή της χώρας μας.

Οπου κι αν ταξιδέψεις στην Ελλάδα, σε μεγάλες πόλεις ή απομακρυσμένα κεφαλοχώρια, θα τα ανακαλύψεις να διηγούνται γοητευτικές ιστορίες γεμάτες πλούτο και θαυμαστά κατορθώματα.


Έπαυλη Αλεπουδέλη, Μυτιλήνη: Αν το όνομα «Αλεπουδέλης» δεν σου θυμίζει κάτι, το «Ελύτης» σίγουρα λέει τα πάντα. Η έπαυλη ήταν η κατοικία της οικογένειας του νομπελίστα ποιητή, στη συνοικία Σουράδα της Μυτιλήνης, ένα νεοκλασικό αρχοντικό του 1910 όπου ο Ελύτης περνούσε τα καλοκαίρια του. Ψηλοτάβανα δωμάτια, πλούσια τσιμισίρια, περίτεχνα ταβάνια, θέα στη θάλασσα και τις απέναντι μικρασιατικές ακτές και ανεξάντλητες μνήμες από μεγάλες προσωπικότητες που φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς εδώ. Την έπαυλη (που δεν είναι επισκέψιμη) σήμερα φροντίζει ο εξάδελφος του ποιητή, Κώστας Ιωάννου..Αρχοντικό Δόλγκηρα, Σιάτιστα: Γνωστή «αρχοντούπολη», γνώρισε μεγάλη ακμή τον 18ο και τον 19ο αι. χάρη κυρίως στο εμπόριο γούνας. Εκείνη την εποχή χτίστηκαν και πολλά αρχοντικά που ακόμη στολίζουν την πόλη. Ενα από αυτά είναι και το αρχοντικό Δόλγκηρα, η εκπληκτική διακόσμηση του οποίου προστέθηκε περίπου 150 χρόνια αργότερα.Αρχοντικό Σκουτέρη, Κομοτηνή: Ενα θρακιώτικο αστικό σπίτι που χτίστηκε περίπου στα τέλη του 19ου αι. συνδυάζοντας στοιχεία από την τοπική παράδοση και τις ευρωπαϊκές τάσεις της εποχής. Το αρχοντικό Σκουτέρη, δωρεά της Βασιλικής Σκουτέρη-Δίντσογλου, φιλοξενεί σήμερα το Δημοτικό Μουσείο της Κομοτηνής και στα δωμάτια όπου θα ξεναγηθείς θα δεις τους χώρους της καθημερινής ζωής μιας αστικής οικογένειας των δύο περασμένων αιώνων. Στα πιο αξιοπερίεργα εκθέματα είναι το πρώτο δίπλωμα οδήγησης γυναίκας στην Κομοτηνή!Αχίλλειον, Κέρκυρα: Εδώ δεν μιλάμε φυσικά για ένα «απλό» αρχοντικό αλλά για ένα σωστό ανάκτορο. Το Αχίλλειον το έχτισε η αυτοκράτειρα Σίσι στα τέλη του 19ου αι., σε μια περίοδο που υπέφερε από κατάθλιψη, και το αφιέρωσε στον Αχιλλέα που για την αυτοκράτειρα αντιπροσώπευε την ομορφιά της ελληνικής ψυχής. Οι εντυπωσιακές οροφές, ο απίστευτα πλούσιος διάκοσμος, τα τζάκια από μαύρο μάρμαρο, οι περίτεχνοι κήποι, όλα τα παραπάνω συνθέτουν έναν σπάνιο καμβά πολυτέλειας που δύσκολα συναντάς αλλού στην Ελλάδα.Αχίλλειον, Κέρκυρα
Οικία Κοντού, Ανακασιά Πηλίου: Οι περισσότεροι μάλλον το γνωρίζουν και ως «Μουσείο Θεόφιλου». Πρόκειται για το αρχοντικό της οικογένειας Χατζηαναστάση, που αγόρασε έπειτα ο Βολιώτης Ιωάννης Κοντός, ο οποίος και του έδωσε σε μεγάλο βαθμό τη μορφή που έχει μέχρι και σήμερα. Τριώροφο, με τυπική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και με ξύλινη στέγη καλυμμένη με σχιστολιθικές πλάκες, το αρχοντικό του Ιωάννη Κοντού ξεχωρίζει και για κάτι ακόμα: τις σπάνιες τοιχογραφίες που ζωγράφισε ο σπουδαίος λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, ο οποίος έχει καταγωγή από τη Μυτιλήνη.Κονάκι Μεχμέτ Αλή, Καβάλα: Ηταν το σπίτι της οικογένειας του Μεχμέτ Αλή (ή Μοχάμετ Αλι), ιδρυτή της ομώνυμης αιγυπτιακής δυναστείας. Χτίστηκε στα τέλη του 18ου αι. και μέχρι σήμερα (χάρη και σε εργασίες που έγιναν κατά καιρούς) αποτελεί εξαιρετικό δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής της εποχής του. Αποτελείται από δύο ορόφους, με ξεχωριστούς χώρους για άνδρες και γυναίκες (σελαμλίκ-ανδρώνας και χαρεμλίκ-γυναικωνίτης) και με τζάκια σε όλα τα δωμάτια, κάτι ασυνήθιστο για την εποχή. Σήμερα ανήκει στο αιγυπτιακό κράτος και λειτουργεί ως μουσείοΑρχοντικό Τοσίτσα, Μέτσοβο: Η ιστορία του βαρόνου Μιχαήλ Τοσίτσα -του ευεργέτη που έζησε όλη τη ζωή του στο εξωτερικό-, το ίδρυμα που φέρει το όνομά του και έχει συνδεθεί με την ανάδειξη του Μετσόβου, και το Μουσείο Ηπειρωτικής Λαϊκής Τέχνης που στεγάζεται στο αρχοντικό Τοσίτσα είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να το επισκεφθείς. Εξαίσιο δείγμα παλιού μετσοβίτικου αρχοντικού (του 1661), διηγείται πολλές ακόμα ιστορίες μέσα από πλούσια εκθέματα που θα δεις χάρη στις οργανωμένες ξεναγήσεις.Αρχοντικό Τοσίτσα, ΜέτσοβοΑρχοντικό Νεράντζη Αϊβάζη, Καστοριά: Ένα από τα σημεία που διαφοροποιούν το αρχοντικό Νεράντζη-Αϊβάζη από πολλά άλλα μακεδονίτικα αρχοντικά, είναι πως δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά «σαχνισιά», τα κλειστά ξύλινα μπαλκόνια. Διαθέτει ωστόσο εντυπωσιακό ζωγραφικό διάκοσμο σε πολλούς από τους χώρους του, με την παράσταση της Κωνσταντινούπολης να ξεχωρίζει. Σήμερα στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο της Καστοριάς.Αρχοντικό Σβαρτς, Αμπελάκια: Ήταν η κατοικία του Γεωργίου Μαύρου ή Σβαρτς στα Αμπελάκια. Ο Σβαρτς υπήρξε επικεφαλής του τοπικού συνεταιρισμού που έκανε γνωστά σε όλη την Ευρώπη τα κόκκινα νήματα που παράγονταν στα Αμπελάκια. Εξαιρετικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της εποχής, το αρχοντικό χτίστηκε το 1778, αποτελείται από τρεις ορόφους και όλοι οι χώροι του, ιδιωτικοί και κοινόχρηστοι, στολίζονται από περίτεχνες τοιχογραφίες.

thetravelbook.gr
Share on Google Plus

About Χριστινα Καραπετσανη

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.