ΔΥΟ ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟαπό τη Φένια Κινικλή

Πέρασμα δεν βρήκα, όσο κι αν έψαξα. Καμιά άλλη διαδρομή δεν βγάζει προς τα μπρος. Η επίπεδη άσφαλτος είναι πίσω μου και φτάνει μονάχα ως εδώ. Ξεκινά η δύσβατη ανηφοριά˙ μόνη επιλογή, χωρίς άλλη εναλλακτική. Κι ο ήλιος ετοιμάζεται να βασιλέψει, ενώ βαρυφορτωμένα σύννεφα απειλούν να τον σκεπάσουν.

Δυο αστραπές σκίζουν τους αιθέρες και οι βροντές δεν αργούν να στήσουν τα κονσέρτα τους, να αντηχούν παρέα με τον άνεμο σε κάθε γωνιά της πλάσης, ταράζοντας σπιθαμή προς σπιθαμή τα σωθικά μου.

Οι πρώτες στάλες με βρίσκουν εκεί, στην ίδια θέση, να ψάχνω ανάσες για τα πνευμόνια και κουράγιο για τα άκρα μου. Μύρισε βροχή το χώμα και χώμα η βροχή. Από τα έγκατα της γης, υγρός πηλός που πλάθει όνειρα και ξεσηκώνει σκέψεις. Μα εμένα μού περιγελά το σθένος. Ριγώ μονομιάς στον φόβο της ορμής της.

Κλείνουν τα βλέφαρα και με βρίσκει για λίγο το σκοτάδι. Κι όμως, τώρα νιώθω ηλιαχτίδες να μου χαϊδεύουν το πρόσωπο. Φαντάζομαι χρυσαφένια άμμο να λαμπυρίζει γύρω μου καυτή, καθώς την αυλακώνουν χνάρια. Μυριάδες ίχνη βημάτων. Κι εγώ καταμεσής μιας όασης ονειρικής, να ξέρω πως σε λίγο θα χαθεί από εμπρός μου, θα σβήσει ο άνεμος και βήματα και φως, σαν να μην υπήρξαν ποτέ εκεί. Κι εγώ εκεί στην ερημιά, να περιμένω το αναπόφευκτο, δίχως στάλα δύναμης να αναμετρηθώ με το ράπισμά του.

Ανοίγω τα μάτια και αφουγκράζομαι. Η βροχή δεν κόπασε, μήτε ο βοριάς ξεθύμανε ακόμη. Με περονιάζουν ανελέητα, ξεσπώντας όλο τους το μένος στα τρεμάμενα γόνατά μου. Μα δεν βρίσκομαι πια εκεί, στην άκρη του δρόμου, στο τέλος της διαδρομής που με έφερε εδώ. Ανεβαίνω ήδη τον ανήφορο, έχω ξεκινήσει, με βήμα αργό μα σταθερό.

Κι εκεί, μόλις δυο βήματα μπροστά, με τη βροχή συνοδοιπόρο μου, τα χείλη τρεμοπαίζουν, σχηματίζοντας δειλά ένα χαμόγελο. Αυτό μόνο χρειάζομαι, αλήθεια. Και συνεχίζω τώρα πιο γρήγορα στο μονοπάτι να ανεβαίνω…

Φένια Κινικλή
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.