ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝΑπό το 1966 και κάθε χρόνο από τότε, στις 2 Απριλίου, ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζουμε το Παιδικό Βιβλίο.
Την Παγκόσμια Ημέρα αυτή, την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People) ΙΒΒΥ.Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής, ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Το εικαστικό της αφίσας για φέτος έχει δημιουργήσει o διακεκριμένος καλλιτέχνης Mikhail Fedorov, υποψήφιος για το Διεθνές Βραβείο Εικονογράφησης Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2016.
Η αφίσα τυπώθηκε και διανέμεται με τη φροντίδα των Εκδόσεων Πατάκη.
Για φέτος, το υλικό του εορτασμού έχει το Τμήμα της Ρωσίας, το οποίο επέλεξε τον ταλαντούχο ποιητή και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Sergey Makhotin να γράψει το φετινό μήνυμα:
«Ας μεγαλώσουμε με το βιβλίο!»
«Όταν ήμουν μικρό παιδί, μου άρεσε να χτίζω σπίτια με κύβους και να παίζω παιχνίδια όλων των ειδών. Για στέγη χρησιμοποιούσα συχνά ένα βιβλίο με εικόνες. Στα όνειρά μου τρύπωνα στο σπίτι, ξάπλωνα σ’ ένα κρεβάτι καμωμένο από σπιρτόκουτο και κοιτούσα τα σύννεφα ή τον έναστρο ουρανό – ανάλογα με την εικόνα που προτιμούσα.
Ακολουθούσα από διαίσθηση τον κανόνα της ζωής κάθε παιδιού, που προσπαθεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον. Κι ένα παιδικό βιβλίο με βοήθησε στ’ αλήθεια να τα καταφέρω.
Έπειτα μεγάλωσα, έμαθα να διαβάζω, κι ένα βιβλίο στη φαντασία μου άρχισε να φαίνεται περισσότερο σαν μια πεταλούδα ή ακόμα σαν ένα πουλί παρά σαν μια στέγη σπιτιού. Οι σελίδες του έμοιαζαν με φτερά που θρόιζαν. Θαρρείς και το βιβλίο έστεκε στο περβάζι έτοιμο να πετάξει έξω από το ανοιχτό παράθυρο σε άγνωστους τόπους. Το έπαιρνα στα χέρια μου, άρχιζα να το διαβάζω κι εκείνο ησύχαζε. Τότε ορμούσα εγώ σε άλλες χώρες και κόσμους, ξανοίγοντας τον χώρο της φαντασίας μου.
Τι χαρά να κρατάει κανείς ένα νέο βιβλίο στα χέρια του! Στην αρχή δεν ξέρεις τι λέει το βιβλίο. Αντιστέκεσαι στον πειρασμό να κοιτάξεις την τελευταία σελίδα. Και τι όμορφα που μυρίζει! Αδύνατον να αναλύσεις τη μυρωδιά στα συστατικά της: το τυπογραφικό μελάνι, την κόλλα… όχι, δε γίνεται! Η μυρωδιά του βιβλίου είναι ιδιαίτερη, συναρπαστική και μοναδική. Οι άκρες από μερικές σελίδες μπορεί να έχουν κολλήσει, λες και το βιβλίο δεν έχει ξυπνήσει ακόμα. Ξυπνάει όταν αρχίζεις να το διαβάζεις.


Μεγαλώνεις και ο κόσμος ολόγυρα γίνεται περισσότερο σύνθετος. Αντιμετωπίζεις ερωτήματα που ακόμα και οι μεγάλοι δεν μπορούν να τα απαντήσουν. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να μοιραστείς τις αμφιβολίες και τα μυστικά σου με κάποιον. Και να που ένα βιβλίο έρχεται πάλι να σε βοηθήσει. Πολλοί από μας έχουν πιάσει τον εαυτό τους να συλλογίζεται: για μένα γράφτηκε αυτό το βιβλίο! Και ο ήρωας που προτιμάς φαίνεται ξαφνικά να σου μοιάζει. Συναντά τα ίδια προβλήματα και τ’ αντιμετωπίζει με σύνεση. Κάποιος άλλος από τους χαρακτήρες δε σου μοιάζει καθόλου, αλλά θέλεις να δοκιμάσεις τον ρόλο του, να νιώσεις γενναίος και πολυμήχανος σαν εκείνον.


Όταν ένα αγόρι ή ένα κορίτσι λέει «Δε μ’ αρέσει να διαβάζω!», με κάνει και γελάω! Δεν τα πιστεύω αυτά τα παιδιά. Σίγουρα τρώνε παγωτά, παίζουν παιχνίδια, παρακολουθούν ενδιαφέρουσες ταινίες. Με άλλα λόγια, τους αρέσει να περνούν καλά. Και το διάβασμα δεν είναι μόνο μια επίπονη δουλειά που οδηγεί στην ανάπτυξη των συναισθημάτων και της προσωπικότητάς μας, αλλά πρώτ’ απ’ όλα είναι ευχαρίστηση.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο γράφουν τα έργα τους οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων».
Η μετάφραση έγινε από τη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.
Σκοπός του εορτασμού αυτού είναι: να τονιστεί η ανεκτίμητη αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, καθώς επίσης να ενθαρρυνθεί η διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.
Η συμβολή του βιβλίου για την ψυχοπνευματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού είναι μεγάλη. Από τη στιγμή που το παιδί είναι σε θέση να πιάσει, δηλαδή από τη βρεφική ηλικία, καλό είναι να έχει την πρώτη του επαφή με το βιβλίο.
Στην αρχή το θεωρεί παιχνίδι. Το ταλαιπωρεί, το δαγκώνει, το σχίζει, ακούει τους ήχους που μπορεί να παράγει, παρατηρεί τα χρώματα και τα σχέδια, στην αρχή βιαστικά, μετά πιο προσεκτικά.
Σιγά-σιγά καθώς μεγαλώνει, αναγνωρίζει τα αντικείμενα. Μετά αρχίζει να διαβάζει με εικόνες και αργότερα έρχεται το διάβασμα των λέξεων.
Κάντε λοιπόν το παιδί σας να αγαπήσει το βιβλίο. Δώστε του τη δυνατότητα, τη χαρά και την ικανοποίηση να ταξιδέψει στο φανταστικό κόσμο του βιβλίου, της ανάγνωσης, της εικονογράφησης, χαρίστε του στιγμές ευτυχίας και ξεγνοιασιάς.
Όπως φροντίζεται καθημερινά, για την σωματική υγεία του παιδιού σας, για την ικανοποίηση των αναγκών του, για την τροφή του, για το ρουχισμό και το παιχνίδι του, πάρτε την απόφαση να φροντίσετε και για την πνευματική υγεία και τροφή του.

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος – Συγγραφέας
Παιδαγωγός

Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.