"ΕΧΩ ΝΕΥΡΑ"........ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΗΣ
Σε μια μακρινή χώρα βασίλευε ένας δίκαιος βασιλιάς με πολλά χαρίσματα…
Η δικαιοσύνη του έφερνε κοντά του τους πάντες για να τους λύσει δίκαια τις διαφορές τους. Και τα κατάφερνε… Έμεναν στο τέλος όλοι ευχαριστημένοι.
Επίσης ήταν ειλικρινής, γενναίος, εργατικός, επιεικής με τις αδυναμίες των υπηκόων του, δεν ζήλευε, δεν ήταν εγωιστής, ήταν άφοβος, αγαπούσε την γυναίκα του, τα παιδιά του και το χρυσόψαρό του! Τόσα και τόσα άλλα χαρίσματα… Όμως…
Νευρίαζε πάρα μα πάρα πολύ. Όταν κάτι δεν πήγαινε όπως το περίμενε αυτός νευρίαζε. Όταν οι υπηρέτες του αργούσαν να εκτελέσουν τις διαταγές του, όταν κάποιος έκανε λάθος, όταν γινόταν κάποιο ατύχημα, νευρίαζε. Θα τον χαρακτήριζες και  κύριο Τσαντίλα που φούντωνε αμέσως, του άναβαν τα λαμπάκια…
Τότε έπρεπε όποιος ήταν δίπλα του να εξαφανιστεί, να ανοίξει η γη να τον καταπιεί!
Έτσι μια μέρα πήγε με ένα πιστό του υπηρέτη για κυνήγι… Ένα ατύχημα που προκάλεσε ο υπηρέτης στο βασιλιά, τον έκανε να θυμώσει πάρα πολύ! «Εγκληματία! Κάθαρμα! Βρωμόμουτρο!» και άλλα κοσμητικά επίθετα ήταν μόνο η αρχή… η συνέχεια;
Ο υπηρέτης πεταγμένος στον πάτο ενός πηγαδιού…
Ο βασιλιάς συνέχισε το δρόμο του και βρέθηκε αιχμάλωτος μιας φυλής του δάσους και κινδύνευε να θυσιαστεί στο βωμό του χωριού. Αλλά αυτός όπως είπαμε δεν φοβόταν τίποτα. Τι μαχαίρια, τι καζάνια να βράζουν για να ετοιμαστεί το γεύμα βασιλιάς… Αυτός χαμπάρι. Ακόμα και πάνω στο βωμό που θα τον θυσίαζαν, αυτός πήρε έναν υπνάκο… πιστεύοντας ότι είναι κρεβάτι!
Όμως κάτι συνέβη… Τι ήταν αυτό που έσωσε το βασιλιά; Τι ήταν αυτό που τον έκανε να βγάλει από το πηγάδι τον υπηρέτη του και μάλιστα να του ζητήσει και συγνώμη γι’ αυτό που του έκανε; Γιατί τον αποκαλούσε ευεργέτη του, τον αγκάλιαζε και τον φίλαγε τάζοντάς του λαγούς με πετραχήλια;
Και από την άλλη πάλι ο υπηρέτης του να τον ευγνωμονεί που τον έριξε στο πηγάδι και του έσωσε τη ζωή;
Το βιβλίο «Έχω νεύρα» του Σάκη Σερέφα, με εικόνες της Σοφίας Παπαδοπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, βοηθά τον μικρό αναγνώστη να αγαπήσει το βιβλίο.
Ένα βιβλίο με έξυπνες και διασκεδαστικές ατάκες, εικόνες και καταστάσεις που βάζει τον μικρό αναγνώστη να προβληματιστεί, τον κρατά σε αγωνία και τον φέρνει αντιμέτωπο με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις, δίνοντας του  πολλά μηνύματα και αξίες… Όπως το να δέχεσαι αυτό που είσαι και να εκτιμάς τον διπλανό σου γ’ αυτό που είναι. Τα ελαττώματά και τα πλεονεκτήματά σου να μην σε μπλέκουν σε καταστάσεις χωρίς λύση… και αυτό μπορεί μόνο να συμβεί αν έχεις καθαρό μυαλό.
Η εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου δένει λιτά και απέριττα με το κείμενο, τονίζοντας και προβάλλοντας σημεία του κειμένου με τέτοιο τρόπο που σου μεταφέρει το συναίσθημα που επικρατεί εκείνη τη στιγμή.

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Παιδαγωγός- Εμψυχώτρια

Πηγή aylogyros news.gr

Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.