SCHOOL BULLING: ΠΑΙΔΙ ΘΥΜΑ Η ΠΑΙΔΙ ΘΥΤΗΣ

School bullying: Παιδί θύμα ή παιδί θύτης;
 
  Ο σχολικός εκφοβισμός ( school bullying ), αφορά σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο με μεγάλες διαστάσεις, το οποίο εμφανίζεται εντός και εκτός του σχολείου.
Συγκεκριμένα πρόκειται για εσκεμμένη, συστηματικά επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές. Εμπεριέχονται απειλές, υβριστικές εκφράσεις, χτηπήματα, τσιμπήματα, κλοπές και ζημίες σε προσωπικά αντικείμενα. Η διάδοση ψευδών φημών, τα εκβιαστικά τηλεφωνήματα και η παρενόχληση μέσω κινητού ή διαδικτύου (cyber bullying), σηματοδοτούν τις πιο συχνές μορφές βίας.
   Η ψυχική ηρεμία του θύματος, διαταράσσεται τραγικά. Αν μάλιστα, αυτό συμβαίνει σε καθημερινή βάση, τότε το παιδί διαλύεται συναισθηματικά.
  Από την άλλη πλευρά, οι ''δράστες'' ( bullies), παρουσιάζουν στοιχεία προβληματικής, αντικοινωνικής και παραβατικής συμπεριφοράς. Είναι γνωστό οτι πίσω απο ένα οργισμένο παιδί κρύβεται πόνος, εγκατάλειψη, φόβος, απόρριψη ή και κάποια διαλυμένη οικογένεια.
  Η πρόληψη και ο τερματισμός του σχολικού εκφοβισμού, αποτελεί δέσμευση, με σκοπό τη δημιουργία ενός περιββάλοντος, όπου τα παιδιά μπορούν να ευδοκιμήσουν κοινωνικά και εκπαιδευτικά, χωρίς να φοβούνται.
Τα παιδιά τις περισσότερες φορές δε μιλάνε για αυτο.
Ενδεικτικά σημάδια θύματος bullying είναι :
σκισμένα, βρώμικα, τσαλακωμένα ρούχα,
κατεστραμμένα βιβλία και απώλειες χωρίς να δίνονται λογικές εξηγήσεις.
στο σώμα του παιδιού εντοπίζονται μελανιές, γδαρσίματα,
το παιδί φαίνεται φοβισμένο και αγχωμένο,
δε θέλει να πάει σχολείο, οι επιδόσεις του πέφτουν και γενικότερα είναι αδιάφορο.
παρουσιάζει μειωμένη όρεξη για φαγητό, διαμαρτύρεται για στομαχόπονο και πονοκεφάλους,
έχει ανήσυχο ύπνο με εφιάλτες και κλάματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας έπεσε θύμα σχολικού εκφοβισμού:
μη του πείτε ''δε πειράζει'' ή ''θα περάσει''
μιλήστε του ανοιχτά για να καταλάβετε τι συμβαίνει στο σχολείο και τι χρειάζεται να κάνει για να ξεκαθαρίσει το πεδίο
δείξτε στο παιδί σας πως να αγνοεί ένα παιδί που εκφοβίζει ή αναπτύσσει επιθετική συμπεριφορά
εκπαιδεύστε τα παιδιά σας αλλά και τον ευατό σας,για το cyber bullying και
ειδικότερα πως να αποφεύγουν να απαντάνε σε απειλητικά ηλεκτρονικά μνύματα και e-mails,
κάντε ''φίλο'' το παιδί σας στο facebook και βάλτε φίλτρο στον υπολογιστή του. Αν χρειάζεται, τοποθετήστε τον υπολογιστή σε κεντρικό και ορατό σημείο του σπιτιού. Φροντίστε το κινητό του τηλέφωνο να μην έχει κάμερα, να το ελέγχετε συχνά και να αποφεύγεται η νυχτερινή του χρήση.

   Αν πάλι τα παιδιά σας έχουν εμπλακεί σε συμμορία και αποτελούν τους δράστες, τότε πρέπει να τους τονίσετε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό που κάνουν , καθώς και τις νομικές συνέπειες. Ελέγξτε την συμπεριφορά σας στο σπίτι. Όταν τα παιδιά εκτίθενται σε επιθετική συμπεριφορά ή σε πολύ αυστηρό περιβάλλον στο σπίτι, τότε είναι πιθανό να προχωρήσουν σε bullying στο σχολείο.

  Η μόνη λύση είναι η συνεχής ενημέρωση όλων και η συλλογική επιθυμία να εξαλείψουμε το σχολικό εκφοβισμό από τους χώρους αυτούς. Πρέπει να αντιδρούμε σε τέτοια φαινόμενα, και όχι να βολευόμαστε στην απάθεια, συντηρώντας το κύκλωμα.Άλλοστε, τι μπορεί να κάνουν λίγοι δυνατοί και νταηλίδες σ' ένα δημοκρατικό περιβάλλον, όπου η συλλογική γνώμη καταδικάζει ενέργειες βίας και ρατσισμού;

                                                                                                                                                            
Μπαρλαγιάννη Θάλεια
                                                                                         
EΠΙΜΕΝΩ στα ''θέλω'' μου
ΕΠΙΜΕΝΩ στα δύσκολα
ΕΠΙΜΕΝΩ σε ό,τι αγαπώ
ΕΠΙΜΕΝΩ σε ό,τι ερωτεύομαι
ΕΠΙΜΕΝΩ στα ωραία
ΕΠΙΜΕΝΩ στη ζωή

Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.