ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΑΣΧΗΜΑ ΟΝΕΙΡΑ;Της Ευαγγελίας Φράγκου

Τα άσχημα όνειρα για τα παιδιά ή αλλιώς οι εφιάλτες είναι σύνηθες φαινόμενο που απασχολεί πολλές οικογένειες, καθώς τα παιδιά από μικρή κυρίως ηλικία, λόγω της αναπτυγμένης τους φαντασίας, βλέπουν στον ύπνο τους άσχημες εικόνες, ακόμα και τέρατα.

Το φαινόμενο αυτό, παρατηρείται από την ηλικία 2 ετών και έπειτα, και ιδίως όταν η φαντασία του παιδιού τροφοδοτείται από παιδικά συγκεκριμένου περιεχομένου, με ρομπότ, κυνήγι τεράτων κτλ. Όλες αυτές οι εικόνες και η αγωνία που τις πλαισιώνει, περνούν στο υποσυνείδητο του παιδιού και με την πρώτη ευκαιρία βγαίνουν στην επιφάνεια, κυρίως τις νυχτερινές ώρες που ο οργανισμός χαλαρώνει. Άλλες φορές, και η έντονη κούραση του παιδιού ή η αλλαγή περιβάλλοντος φέρνουν, επίσης, όχι και τόσο θετικά αποτελέσματα στον ύπνο του.

Όλα, σχεδόν, τα παιδιά περνούν από αυτήν την φάση "των κακών ονείρων" και σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό είναι κάτι που τα ταλαιπωρεί για αρκετό καιρό ή και χρόνια. Δεν είναι, όμως, κάτι μη αντιμετωπίσιμο και δεν χρειάζεται πανικός. Με την κατάλληλη προσέγγιση από τον γονιό, πολύ πιθανόν, μέρα με την μέρα να εξαλειφθεί και το παιδί σας να νιώσει απελευθερωμένο!


Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς:
  • Τη δεδομένη στιγμή μείνετε ψύχραιμοι, πλησιάστε το παιδί σας ήρεμα ανάβοντας ένα μικρό φωτάκι (τίποτα παραπάνω) και μιλήστε του χαμηλόφωνα, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιπλέον ένταση και αγκαλιάστε το μέχρι να ηρεμήσει ή να σταματήσει να κλαίει.
  • Εάν δεν θέλει να σας μιλήσει εκείνη την στιγμή, ρωτήστε το την επόμενη μέρα τι ήταν αυτό που το τρόμαξε.
  • Αν και πάλι δεν θέλει να το συζητήσει, καλύτερα να επιμείνετε λίγο κάνοντας ερωτήσεις του τύπου: τι πρόσωπα είδε και τι έκαναν; Αν τα έχει ξαναδεί; Τι τον/την φόβισε περισσότερο; 


  • Μέσα από τις απαντήσεις του, προσπαθήστε να καταλάβετε ποια είναι η κύρια πηγή του φόβου του, προκειμένου να βοηθήσετε το παιδί σας να το αντιμετωπίσει στην πραγματικότητα και να μην τον/την φοβίζει πια.
  • Στην περίπτωση που το παιδί είναι πρόθυμο με όλη αυτήν την διαδικασία, ζητήστε του να αποτυπώσει το όνειρό του στο χαρτί, με μια ζωγραφιά και να τελειώσει την ιστορία όπως το ίδιο επιθυμεί. Έτσι θα νιώσει ικανοποίηση και κυρίαρχος "του παιχνιδιού".
  • Τονίστε στο παιδί πως έχει την δύναμη να παρέμβει στο όνειρό του και αν χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια από το άτομο που νιώθει περισσότερο κοντά του.
  • Καθησυχάστε το βλαστάρι σας λέγοντάς του πως όταν ξυπνάει από ένα τέτοιο όνειρο, να θυμάται πάντα ότι ήταν απλά ένα "ψεύτικο" όνειρο και δεν έγινε τίποτα απολύτως στην πραγματικότητα!
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φόβοι του παιδιού μπορεί να επιμείνουν. Καλό θα ήταν τότε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.


Φράγκου Ευαγγελία, Νηπιαγωγός


Απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια και ημερίδες της Ειδικής Αγωγής και της Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης σχετικά με την Παθολογία της Γλώσσας, τη Δυσλεξία, τον Αυτισμό και τη Γραφή Τυφλών Braille. Εργάστηκα σε ορισμένα Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία και ασχολήθηκα εκτενέστερα με τη δημιουργική απασχόληση παιδιών μικρής ηλικίας και τη μελέτη παιδιών κυρίως στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Βοηθός Αρχισυνταξίας και αρθρογράφος κυρίως παιδαγωγικού αλλά και ευρύτερου περιεχομένου στο Femalevoice.gr

Email επικοινωνίας: evanzelyn@hotmail.comShare on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.