ΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ!


Η NASA άρχισε την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και μένει μόνο η πειραματική εφαρμογή για το θερμοκήπιο του διαστήματος!

Τον Απρίλη η αστροναύτης Peggy Whitson έσπασε το ρεκόρ για την μεγαλύτερη παραμονή στο διάστημα (για αστροναύτη, όχι για κοσμοναύτη), με 534 ημέρες μακριά από τον πλανήτη μας. Αλλά εκεί δημιουργήθηκε το ερώτημα: πως θα αντέξουν οι άνθρωποι ακόμα περισσότερες ημέρες;


Αυτό το ερώτημα της επιβίωσης μακριά από την γη, θέλει να απαντήσει η NASA μαζί με το Πανεπιστήμιο της Arizona, δηλώνοντας «Ναι, μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερο ρεκόρ».

Αυτό που σχεδίασαν δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα πρωτότυπο φουσκωτού θερμοκηπίου το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια λαχανικών στο διάστημα.


Πρόκειται για μια πτυσσόμενη συσκευή με αρθρώσεις που σχεδιάστηκε για να προσφέρει μια «πράσινη» διατροφή για αστροναύτες. Αυτή θα προσφέρει μια συνεχή χορτοφαγική διατροφή σε μακρινούς σταθμούς όπως η Σελήνη ή ο Άρης. Πειράματα έχουν ήδη γίνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σχετικά με τις διαστημικές καλλιέργειες.


Με διαστάσεις 5,5 x 2,1 μέτρα το πτυσσόμενο θερμοκήπιο χρησιμεύει για την ανανέωση του αέρα, την ανακύκλωση νερού και σκουπιδιών. Το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουν οι αστροναύτες, θα εισάγεται στο θερμοκήπιο, για χρήση από τα φυτά ώστε να φωτοσυνθέσουν. Υποπροϊόν της φωτοσύνθεσης ως γνωστόν, είναι το καθαρό οξυγόνο! Η διαδικασία ονομάζεται Σύστημα Βιοαναγεννητικής Υποστήριξης Ζωής.


Ο Δρ. Gene Giacomelli, Διευθυντής του Κέντρου Γεωργίας Ελεγχόμενου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα εξηγεί ότι «Μιμούμαστε αυτό που θα έκαναν τα φυτά στην Γη και χρησιμοποιούμε αυτές τις διαδικασίες για την υποστήριξη ζωής. Το σύστημα του σεληνιακού θερμοκηπίου αντιπροσωπεύει, σε μικρότερη κλίμακα, τα βιολογικά συστήματα που υπάρχουν εδώ στην Γη.»


Ο Θάλαμος Υδροπονικής Καλλιέργειας Φυτών μπορεί να κάνει χρήση φυσικού ή LED φωτισμού για την ανάπτυξη των φυτών, σε εξάρτηση πάντα με την τοποθεσία του θαλάμου, του ήλιου και του σταθμού. Το θερμοκήπιο αυτό είναι ένα από τα μέσα που θα επιτρέψει για περισσότερο αυτόνομη μακροχρόνια εξερεύνηση της Σελήνης, του Άρη και του διαστήματος.


Το άλλο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι σχετικό με την μακροχρόνια παραμονή του ανθρώπου στο διάστημα σε σχέση με την διαστημική ακτινοβολία. Αλλά αυτό είναι δουλειά για να την αναλάβει κάποιος άλλος!

decoration.gr
Share on Google Plus

About Χριστινα Καραπετσανη

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.