ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΣΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ

   
Έλενα Σαλιγκάρα
Λατρεύω αυτή την ώρα. Περασμένα μεσάνυχτα και επιτέλους ηρεμεί ο δρόμος κάτω από το σπίτι μου. Κανένα αυτοκίνητο, κανένας γείτονας ή περαστικός δεν χαλά αυτή την ησυχία. Είμαι μονάχα εγώ που στέκομαι στο μικρό μπαλκόνι και ατενίζω τα φώτα της πόλης. Απολαμβάνω τη στιγμή με το τελευταίο τσιγάρο της ημέρας κι ο καπνός που βγαίνει από τα χείλη μου γίνεται ένα με το αεράκι. Κλείνω τα μάτια μου και αφήνομαι στη δροσιά του. Κι όσο φυσά τόσο παρασύρομαι σε περασμένα χρόνια.
Όλες οι παιδικές μου αναμνήσεις έχουν φόντο μια φιγούρα: τη δική σου. Εκείνο το πλατύ χαμόγελο, που διέγραφε κάθε ρυτίδα σου. Ήσουν μια ανοιχτή αγκαλιά για τις φορές που έκλαιγα επειδή μάτωναν τα γόνατά μου. Ένα χάδι που έδιωχνε τον πόνο. Ακόμη κι όταν έκανα αταξίες, είχες έναν δικό σου τρόπο να με μαλώνεις. Τρυφερά και αυστηρά συγχρόνως.
Ύστερα μεγάλωσα και πάλι εκεί ήσουν. Μόνο που τότε είχα βρει άλλες ασχολίες. Ήθελα, βλέπεις, να κατακτήσω τον κόσμο. Να ζήσω και να γευτώ τα πάντα. Συγχώρα με για τις ημέρες που είχα πολλή δουλειά και ξεχνούσα να τηλεφωνήσω. Για τα απογεύματα που έβρισκα άλλη παρέα να περάσω την ώρα μου.
Στις γυναίκες φέρθηκα επιπόλαια, οι φιλίες μου ήταν ασταθείς. Σαν να ήμουν μόνιμα πάνω σε ένα άλογο που έτρεχε χωρίς να προλαβαίνω να δω καθαρά ό,τι υπήρχε γύρω μου. Κι έτσι δεν εκτίμησα τίποτα σωστά. Προσπαθούσες να με συνετίσεις, μα εγώ ήμουν στον κόσμο μου -σε εκείνον που έβαζα μόνο όποιον πήγαινε με τα νερά μου. Αδίκησα πολλούς, μάνα. Πρώτα απ' όλα την ίδια τη γυναίκα μου. Αυτή που την έκανες παιδί σου, εγώ της φέρθηκα με τον χειρότερο τρόπο.
Τώρα η κούρσα σταμάτησε και το τοπίο ξεθόλωσε. Απολαμβάνω τις ώρες της μοναξιάς μου -με γαληνεύουν κάπως. Να ξέρεις πως παρέα τις περνάμε αυτές τις ώρες. Γιατί δε σου κρύβω πως προσπαθώ να κρίνω τις πράξεις μου μέσα από τη δική σου ματιά. Είναι σαν να ακούω νοερά τις συμβουλές σου -λίγες, ακριβές, χωρίς περιττά στολίδια. Ίσως μόνο έτσι καταφέρω να διορθώσω κάπως την κατάσταση. Μακάρι να μην έφευγες τόσο νωρίς. Θα είχαμε τόσα να πούμε, μάνα...

  Πηγή vivlionet.gr

Έλενα Σαλιγκάρα
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.