ΤΕΝΙΣ: ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ!


Η άθληση στο παιδί μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει!
Παρακάτω θα εξετάσουμε τι μπορεί να προσφέρει το τένις στο παιδί, ποια ηλικία είναι η κατάλληλη για να ξεκινήσει αυτό το άθλημα, καθώς και το κόστος του!

-Από ποια ηλικία ένα παιδί μπορεί να αρχίσει τένις;
Tο mini tennis απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-7 ετών. Είναι η κατάλληλη ηλικία για ένα ιδανικό ξεκίνημα. Το mini tennis είναι μια διασκεδαστική και συγχρόνως εκπαιδευτική μέθοδος εκμάθησης τένις. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στα ενδιαφέροντα των παιδιών αυτής της ηλικίας και είναι προσαρμοσμένος στις ικανότητές τους (π.χ ελαφριές ρακέτες, μπάλες χαμηλής πίεσης, γήπεδα μικρότερων διαστάσεων).

-Τι προσφέρει το τένις στα παιδιά;
Μέσω της παιχνιδοκεντρικής μεθόδου που χρησιμοποιείται για την εκμάθηση του αθλήματος, τα παιδιά αυτής της ηλικίας αποκτούν την πρώτη τους επαφή με το τένις με έναν ευχάριστο και ψυχαγωγικό τρόπο.

Με τη βοήθεια των παιχνιδιών και των φυσικών ασκήσεων μας δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουμε τις φυσικές τους ικανότητες (δύναμη, ταχύτητα, ευλυγισία ,αντοχή), ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η κινητική ανάπτυξη και ο σωστός νευρομυικός συντονισμός. Ταυτόχρονα, μέσα από κατευθυνόμενες ή αυθόρμητες δραστηριότητες αναπτύσσουμε τις ψυχοπνευματικές ικανότητες των παιδιών όπως η υπευθυνότητα, η κοινωνικότητα, η φαντασία και η δημιουργικότητα.

-Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά του mini tennis αν έχει;
Ένα από τα θετικά του mini tennis είναι ότι επειδή το άθλημα είναι αρκετά τεχνικό, ξεκινώντας το παιδί την ενασχόληση σε μικρή ηλικία, μπορεί πολύ πιο εύκολα να αφομοιώσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αθλήματος απ' ότι σε μεγαλύτερη ηλικία. Επιπλέον παρά το γεγονός ότι το τένις είναι ένα ατομικό άθλημα, στην μικρή ηλικία διδάσκεται σε ομάδες πράγμα το οποίο προάγει την κοινωνικοποίηση των παιδιών, τη συνεργασία και τον υγιή συναγωνισμό.

Όσο για τα αρνητικά θεωρώ ότι η ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό μόνο θετικές επιδράσεις μπορεί να επιφέρει και καθόλου αρνητικές.


-Πόσες φορές την εβδομάδα χρειάζεται ένα παιδί να κάνει τένις;
Η ιδανική συχνότητα προπονήσεων γι' αυτή την ηλικία είναι 2-3 φορές την εβδομάδα από 45 λεπτά.

-Σε τι βοηθάει το τένις στην προσωπικότητα ενός παιδιού όταν μεγαλώνει;
Η ενασχόληση των παιδιών με το τένις δημιουργεί, θέτει θεμέλια και δομές για προσωπικότητες με:
-αυτοέλεγχο
-αυτοσυγκέντρωση
-αυτοεκτίμηση
-αυτοπεποίθηση
-διάθεση για ευγενή άμιλλα
-στοιχεία που έχουν ως αποτέλεσμα και τη βελτίωση της μαθησιακής τους ικανότητας.

Επιπλέον μαθαίνουν τη σημασία της αποφασιστικότητας, της επιμονής, της υπομονής χαρίσματα που θα τους χρειαστούν και εκτός γηπέδου.

Τέλος, όπως ανέφερα και παραπάνω, τα παιδιά μέσα από την επαφή τους με το άθλημα κοινωνικοποιούνται καθώς μέσα από την ομαδική εμπλοκή σε παιχνίδια και άλλες κινητικές δραστηριότητες δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να αξιολογήσουν την ομαδική ενέργεια και να εκφράσουν την επιθυμία της ένταξής τους ως ενεργά μέλη μιας ομάδας.


-Γιατί ένα παιδί να επιλέξει το τένις και όχι κάτι άλλο;
Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που κάνει το τένις να ξεχωρίζει από τα άλλα αθλήματα είναι το γεγονός ότι το τένις είναι ένα άθλημα για όλες τις ηλικίες,από 4 έως 84 ετών!

Εκτός από την ψυχαγωγία εκγυμνάζει το σώμα και το μυαλό. Αυτό διότι απαιτεί υψηλό βαθμό αυτοσυγκέντρωσης, έλεγχου, παρατηρητικότητας και τέλειο συντονισμό νοητικής και σωματικής ικανότητας.

-Ισχύει ότι είναι ένα ακριβό σπορ ή μπορούν να το κάνουν όλοι;
Η αντίληψη ότι το τένις αποτελεί ένα ακριβό σπορ είναι λανθασμένη. Το τένις είναι για όλους! Όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτου οικονομικής κατάστασης μπορούν να ασχοληθούν με το άθλημα. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια ρακέτα και ένα γήπεδο τένις. Γήπεδα υπάρχουν πλέον αρκετά ενώ το κόστος μιας ρακέτας δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό. Για τα μικρά παιδιά κυμαίνεται γύρω στα 30ευρώ ενώ για ενήλικες το κόστος ξεκινάει από 50 ευρώ. Επιπλέον όλοι οι δήμοι έχουν συμπεριλάβει το τένις στα προγράμματα τους και το κόστος συμμετοχής δεν διαφέρει απ' αυτό άλλων αθλημάτων. Η εικόνα λοιπόν του τένις σαν άθλημα της ελίτ είναι πλέον παρελθόν...

Ρέα Κατσαφούρη
tlife.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.