ΕΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ - ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ


Το Holzmarkt είναι ένα νέο κοινωνικό πείραμα στο Βερολίνο, ένα χωριό με κοινωνική και συνεργατική οικονομία. Ένας συνεταιρισμός που ιδρύθηκε από ιδιοκτήτες μπαρ και διοργανωτές γνωστών πάρτι και μετατράπηκε σε ένα συμμετοχικό αστικό χωριό.

Σε ένα οικόπεδο έκτασης 12 στρεμμάτων, δημιουργήθηκε ένα αστικό χωριό κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα υλικά, το οποίο περιλαμβάνει αγορά, κέντρα διασκέδασης καντίνα για φαγητό, στούντιο για ακροβάτρς τσίρκου, ακόμα και παιδικό σταθμό.Υπάρχει ακόμα και ειδικά διαμορφωμένος χώρος για κάστορες! Η καντίνα σερβίρει μεσημεριανό μενού προς €6 στα περίπου 300 άτομα που εργάζονται στην περιοχή κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ μετατρέπεται σε εστιατόριο, το οποίο σερβίρει ακριβά κρασιά και ένα μενού επτά πιάτων.

Το πρωτότυπο αυτό πείραμα ξεκίνησε από τους Juval Dieziger και Christoph Klenzendorf, τους ιδιοκτήτες του Bar25, το οποίο ήταν ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης κάτω από τον παλιό σταθμό Jannowitzbrücke, το οποίο φιλοξένησε τα πιο μεγάλα πάρτι. Το 2010 έκλεισε τις πόρτες του όταν επενδυτές διεκδίκησαν την περιοχή.

Δύο χρόνια αργότερα οι ιδιοκτήτες του Bar25 είδαν την ευκαιρία να ανακτήσουν το παλιό τους έδαφος.

Ένα ελβετικό συνταξιοδοτικό ταμείο με την ονομασία Abendrot, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από το κίνημα ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, χτύπησε με ανταγωνιστική τιμή τα hedge funds και αγόρασε την περιοχή για 10 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια την ενοικίασε προς εκμετάλλευση στον συνεταιρισμό που δημιούργησαν οι τακτικοί πελάτες του Bar25.

Έτσι δημιούργησαν ένα σύστημα που τροφοδοτεί τον συλλογικό τρόπο ζωής.

Το Holzmarkt δεν διαφημίζεται και ταξιδεύει από στόμα σε στόμα.Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, αρκεί να σέβονται τον χώρο, αναφέρουν οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος. 
koutipandoras.gr
Share on Google Plus

About Χριστινα Καραπετσανη

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.