ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΕΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ


Η ποδηλασία γενικά είναι μία διασκεδαστική ασχολία για κάθε παιδί με τους περισσότερους από εμάς να έχουμε υπέροχες αναμνήσεις από ατέλειωτες ποδηλατάδες με φίλους.... Η χρήση του ποδηλάτου ως παιχνίδι μπορεί να πραγματοποιηθεί στη μόνιμη κατοικία αλλά και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών της οικογένειας.

Επιλέξτε το κατάλληλο ποδήλατο, ανάλογα με το ύψος του παιδιού. Όταν το παιδί είναι όρθιο στο ποδήλατο θα πρέπει και τα δύο του πόδια να μπορούν να φτάνουν άνετα στο έδαφος. Τα εξειδικευμένα καταστήματα που πουλούν ποδήλατα έχουν έμπειρο προσωπικό που θα σας κατευθύνει στη σωστή επιλογή ποδηλάτου.

Μη βιαστείτε να αγοράσετε ένα πολύ ψηλό ποδήλατο που δεν ταιριάζει στο παιδί σας με την προοπτική ότι «θα ψηλώσει» εις βάρος της ασφάλειάς του.
Επίσης, είναι σημαντικό να επιλεγεί ένα ελαφρύ ποδήλατο. Τα σιδερένια ποδήλατα είναι μεν πιο οικονομικά, αλλά τα αλουμινένια είναι πιο ελαφριά, άρα πιο ασφαλή για να τα κουμαντάρει το παιδί.

Ποδηλατάδες με... ασφάλεια!
Έχει αποδειχτεί ότι τα παιδιά 7-12 ετών είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε ατυχήματα, γι' αυτό η ασφάλεια τους θα πρέπει να απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς.

 Αφιερώστε αρκετό χρόνο σε κάποιο κοντινό και ασφαλές πάρκο της περιοχής σας, για την εξοικείωση του παιδιού. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί έχει κατανοήσει τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης πριν του επιτραπεί να οδηγήσει χωρίς επίβλεψη.

• Τα μικρότερα παιδιά είναι προτιμότερο να κινούνται με ποδήλατο σε ελεγχόμενους χώρους χωρίς αυτοκίνητα, π.χ. σε περιφραγμένες αυλές, πάρκα, πλατείες, πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής, δρομάκια ειδικά διαμορφωμένα για ποδήλατα κλπ.

• Θα πρέπει να γνωρίζουν τα στοιχειώδη της οδικής συμπεριφοράς, ώστε να προσέχουν να μην χτυπήσουν κάποιο άλλο παιδάκι που βρίσκεται στο δικό του ποδήλατο ή πεζό.


.• Είναι σημαντικό να γνωρίζουν καλά τη χρήση του ποδηλάτου, να έχουν κατακτήσει την ισορροπία και φυσικά να μπορούν να αντιδρούν σωστά (π.χ. φρενάροντας) όταν χρειάζεται.

• Χρησιμοποιείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας (π.χ. κράνους και επιγονατίδων). Έρευνες αναφέρουν ότι ο κίνδυνος για τραυματισμό στο κεφάλι μειώνεται κατά 80% με τη σωστή χρήση του κράνους.

• Τη νύχτα ή τις απογευματινές ώρες που αρχίζει να σκοτεινιάζει, επιβάλλεται η χρήση λάμπας ποδηλάτου.

healthyme.gr
Share on Google Plus

About Χριστινα Καραπετσανη

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.