Θαύματα ανθρώπου και φύσης: το φαράγγι της Πορτίτσας και το Πέτρινο γεφύρι που στέκει από το 1743


Μαγευτικό τοπίο, άγρια φύση και μια ηρεμία που χαλαρώνει τον επισκέπτη 

Το Γεφύρι αλλά και το Φαράγγι της Πορτίτσας είναι ένα από τα ωραιότερα μέρη που μπορεί να επισκεφθεί κανείς στην βόρεια Ελλάδα.
Μαγευτική ομορφιά, άγρια φύση και μια ηρεμία που χαλαρώνει και ξεκουράζει τον επισκέπτη. Το Γεφύρι της Πόρτιτσας είναι δίτοξο με μια μεγάλη καμάρα νότια με άνοιγμα 13,80 μέτρα και μια μικρή βόρεια με άνοιγμα 5 μέτρα. Το συνολικό του μήκος είναι 34 μέτρα και το πλάτος του 2,70 μέτρα , το δε συνολικό του ύψος φτάνει τα 7,80 μ.
Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το χωριό Σπήλαιο του νομού Γρεβενών και κατασκευάστηκε το 1743 με χρήματα της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στο Σπήλαιο. Αν θέλει κανείς να το επισκεφτεί, έχει δύο τρόπους, είτε με το αυτοκίνητο ακολουθώντας τον δρόμο που ξεκινάει από το χωριό είτε με τα πόδια από το λιθόστρωτο μονοπάτι που ξεκινάει δίπλα από το δημοτικό σχολείο του χωριού. Είναι ίσως το δημοφιλέστερο γεφύρι του νομού Γρεβενών, λόγω της θέσης στην οποία βρίσκεται και στέκεται στην είσοδο του ομώνυμου φαραγγιού το οποίο επίσης είναι μοναδικής, απαράμιλλης ομορφιάς.
Το φαράγγι σχηματίζεται από δύο πανύψηλους βράχους ύψους 150-200 μέτρων και κάτω από την κάμαρα του γεφυριού περνά ο Βενέτικος ποταμός, παραπόταμος του Αλιάκμονα. Έτσι και αλλιώς ο Βενέτικος φημίζεται για τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια του. Εκτός από το Γεφύρι της Πορτίτσας γνωστό είναι επίσης το γεφύρι του Αζίζ Αγά κοντά στο χωριό Τρίκωμο.
Το Γεφύρι της Πορτίτσας δίνει στον επισκέπτη το πράσινο φως για να μπει στο φαράγγι, να περπατήσει ή να κολυμπήσει, ανάλογα βέβαια με την εποχή του χρόνου. Το φαράγγι έχει συνολικό μήκος περίπου πεντακόσια μέτρα και σε κάποιο σημείο τα νερά γίνονται λίγο περισσότερο ορμητικά οπότε και χρειάζεται περισσότερη προσοχή.
Η ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών είναι ιδανικός προορισμός όλες τις εποχές του χρόνου και διαθέτει μέρη απαράμιλλης ομορφιάς που αξίζει κανείς να επισκεφτεί έστω μια φορά. Η περιοχή της Πορτίτσας είναι από τις ομορφότερες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας ενώ φυσικά άγρια και σπάνια ομορφιά έχει η περίφημη Βάλια Κάλντα.
Σε ολόκληρη την περιοχή υπάρχουν οργανωμένα καταλύματα και παραδοσιακοί ξενώνες και φυσικά ταβέρνες με τοπικές συνταγές και βέβαια μανιτάρια που έχουν ιδιαίτερη φήμη στο νομό Γρεβενών. Το μαγευτικό τοπίο, τα χρώματα, οι γεύσεις και τα αρώματα θα σας ενθουσιάσουν…
portitsa2portitsa3portitsa4portitsa5portitsa6portitsa7portitsa8πηγή newsbeast.gr
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.