ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ!


Αν σας «βασανίζει» γλυκά η σκέψη ποιο άθλημα να επιλέξετε για το παιδί σας, μια καλή πρόταση είναι η υδατοσφαίριση, το γνωστό σε όλους μας water polo. Oι πισίνες αποτελούν πόλο έλξης για τα παιδιά, καθώς συνδυάζουν τη δροσιά με το ομαδικό παιχνίδι και την άθληση. Εμείς μιλήσαμε με τον διπλωματούχο προπονητή υδατοσφαίρισης Γ.Γ.Α. Μπάμπη Κεράνη για την αξία του αθλήματος ιδίως στην παιδική ηλικία.

Τι είναι η υδατοσφαίριση;

Η υδατοσφαίριση είναι ομαδικό άθλημα που παίζεται εντός πισίνας από δύο ομάδες κολυμβητών. Κάθε ομάδα έχει 13 παίκτες από τους οποίους συμμετέχουν οι επτά και αντικειμενικός σκοπός της είναι να στείλει την μπάλα στα δίχτυα της αντίπαλης ομάδας. Οι παίκτες, εκτός του τερματοφύλακα, επιτρέπεται να χρησιμοποιούν μόνο το ένα χέρι στην προώθηση ή τη μεταβίβαση της μπάλας που μοιάζει με εκείνη του ποδοσφαίρου. Κάθε αγώνας έχει τέσσερις περιόδους από οκτώ λεπτά πραγματικού παιχνιδιού. Η επίθεση κάθε ομάδας διαρκεί 30 δευτερόλεπτα. Η δυσκολία του αθλήματος έγκειται στο γεγονός ότι οι παίκτες βρίσκονται μέσα στο νερό χωρίς να πατάνε στο πάτο της πισίνας. Για την υδατοσφαίριση απαιτείται ειδικός τρόπος κολύμβησης που δεν έχει απόλυτη σχέση με τα γνωστά τέσσερα κολυμβητικά στιλ (ύπτιο, ελεύθερο, πρόσθιο και πεταλούδα).

Ποια τα οφέλη της υδατοσφαίρισης για τα παιδιά;

Η υδατοσφαίριση, όπως και τα περισσότερα ομαδικά αθλήματα, εντάσσει τις εντεινόμενες σωματικές προσπάθειες σε έναν συγκεκριμένο στόχο, τη νίκη της ομάδας. Το παιδί μαθαίνει να εντάσσεται σε μια ομάδα και να συντονίζεται μαζί της για τον κοινό σκοπό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη διαμόρφωση μιας όσο το δυνατόν ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Επιπλέον, το παιδί μαθαίνει να κολυμπάει σωστά. H πισίνα είναι ένας άριστος χώρος για την άσκηση ολόκληρου του σώματος καθώς οι μύες δυναμώνουν και γυμνάζονται ομοιόμορφα. Εξαιτίας του γεγονότος ότι το παιδί, όταν είναι μέσα στο νερό, δεν στηρίζεται στα πόδια του ή στην πλάτη του για να κάνει μια άσκηση, αποφεύγονται οι κακώσεις και τραυματισμοί του μυοσκελετικού συστήματος και των αρθρώσεων, που συχνά παρατηρούνται όταν τα παιδιά «χοροπηδούν» στο έδαφος παίζοντας μπάλα ή κάνοντας γυμναστική. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, η υδατοσφαίριση έχει αποδειχθεί ευεργετική για παιδιά που αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, το παιδί διοχετεύει όλη του την ενέργεια καθώς είναι ένα εξαιρετικά κοπιώδες άθλημα ενώ ταυτόχρονα οξύνει την αντίληψη και εξασκεί τα αντανακλαστικά του καθώς είναι ένα εκρηκτικό άθλημα που απαιτεί γρήγορες και ψύχραιμες κινήσεις. Με λίγα λόγια, η υδατοσφαίριση θεωρείται ένα από τα ιδανικότερα αθλήματα για την ομαλή σωματική ανάπτυξη του παιδιού.


Από ποια ηλικία μπορώ να γράψω το παιδί μου στη υδατοσφαίριση;

Η υδατοσφαίριση είναι ένα δυναμικό άθλημα που ένα παιδί, αγόρι ή κορίτσι, μπορεί να εξασκήσει από 5 ετών και άνω. Βέβαια, σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι τα τμήματα υδατοσφαίρισης κάθε συλλόγου διαμορφώνονται βάσει διαθεσιμότητας παιδιών οπότε καλό θα ήταν πριν γράψετε το παιδί σας σε κάποια ομάδα να κάνετε μια έρευνα αγοράς για να βρείτε το ηλικιακό επίπεδο που του ταιριάζει.

Απαιτείται ιδιαίτερος εξοπλισμός;

Η υδατοσφαίριση απαιτεί ένα μπουρνούζι, αθλητικό μαγιό τύπου σλιπ, σαγιονάρες και το απαραίτητο σκουφάκι του πόλο που πρέπει να έχει πλαστικά προστατευτικά για τα αυτιά, με τρύπες για να ακούγεται η σφυρίχτρα του διαιτητή κάτω από το νερό και να δένεται καλά από τον παίκτη και συνήθως είναι μπλε ή άσπρο.

infokids.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.